Prijava
   

muslimani sa velikim m

Floskula iz vremena SFRJ, kojom se naglašavalo da je pripadnik jedne veroispovesti proizveden u pripadnika jedne nacije što je jedna od tekovina Josipa Broza Tita.
Po raspadu SFRJ, Muslimani su se opredelili da budu muslimani, proglasivši sebe Bošnjacima. Apsurd je u tome što ako za sebe smatraju da su potomci starosedelaca Bosne onda su po etničkom poreklu Srbi (ili u zanemarljivom broju Hrvati), ako ne onda su poreklom Turci(isto u malom procentu). Najveći hit predstavljaju tzv. Bošnjaci iz Srbije, od kojih najveći broj živi u tzv. Sandžaku (Raška oblast). Neretki su muslimani (na teritoriji bivše SFRJ), koji su (bili) svesni svog etničkog porekla. Najpoznatiji primeri su: Meša Selimović i Emir Kusturica (koji je čak primio pravoslavlje, veru svojih predaka).

Mnogo sažetije je to rečeno ovako - musliman

Komentari

sve bi to bilo tako, da si ikad uzeo knjigu u šake i pročitao historiju 19. vijeka na području Srbije.
Dotad -.

Ja sam na svoju sreću učio istoriju, i nemam problem sa svojim nacionalnim identitetom. Nikoga nisam uvredio definicijom, mada kažu da istina ponekada najviše boli. Što se mene tiče, svako može da se izjasni kako hoće. Ako se oseća kao Eskim ili Marsovac(sa velikim M), ja i to poštujem. Tako je bilo u SFRJ i svi su nam se smejali zbog toga. Koliko god knjiga da sam pročitao, a čitao sam i bajke, i fantastiku, i istoriju (historiju ne), ni u jednoj ne naiđoh na Bošnjake. Ali to je ipak istorija sa kraja 20. i početka 21. veka, u kojem nastade i maternji jezik u Crnoj Gori (koji nije crnogorski, al' nekome je važno da nije ni srpski). Da ne pominjem da se pojaviše neka nova slova Šj i Sj. Ja sam pravoslavac, ali nikada ne bih bio Pravoslavac, a Srbijanac (što je za mene uvredljiv izraz) još manje. Ko voli da bude Musliman ili Bošnjak (a i on i svi preci su mu iz Srbije), neka mu je u zdravlje!

Muslimanima iliti Boshnjacima je takoreci nemoguce dokazati da su porijeklom Srbi...Bar vecina njih....

@Bojan.
citat "a čitao sam i bajke, i fantastiku, i istoriju (historiju ne), ni u jednoj ne naiđoh na Bošnjake"

"(a i on i svi preci su mu iz Srbije)"

stvarno si smiješan, ali stvarno. Očigledno živiš u svijetu velike Srbije, a nikad u životu Bosnu nisi ni vidio. Ali imaš pravo na to, uostalom kao i svi tvoji istomišljenici. Nije ni čudo što smo sad ovako sjebani ovdje. Zajedno, a odvojeno živimo.

@ Rusko
Kako si majke ti uspeo iz Bojanove izjave da zakljucis da on zivi u svetu Velike Srbije? Covek pokusava jako pragmaticno i racionalno da prica sa tobom a ti odmah udaras po tzv kljucnim recima i stereotipima koje vecina ne Srbi na Balkanu ima o Srbima!
Ja mislim da je ideja Velike Srbije nerealna i pogubna za ceo balkan ali i mislim da je apsolutno ne moguce dokazati da su 'Bosnjaci' bilo sta drugo nego sloveni (srbi, hrvati, ... sta god, ali sloveni). Molim te mi objasni u koju to etnicku grupu spadaju ti 'bosnjaci' ako nisu sloveni (turci ni arapi biti ne mogu jer su 'bosnjaci' beli a ima ih i sa plavom kosom). Bosnjaci su cak najcistiji slovenski genetski materijal jer su se poturcili i sacuvali sebe od turskog zuluma (silovanja, otimanja dece, prinudne zenidbe ...).

Zaboravih da ti kazem da je danasnji grb Bosne (samim tim i boje na zastavi) zapravo grb Kotromanjića ... proveri ako mi neveruješ.

@RuSkO_17
Ako mislis da Bojan laze, serenda, lupa gluposti procitaj bilo koju knjigu Iva Andrica, eto recimo Na Drini cuprija. Ako i on serenda onda si ti najveci povjesnicar, historicar, ili sta vec ovih prostora te se javi da ti podignemo spomenik.

@jonygreenkhan

Ideja Velike Srbije je pogubna sad. Nakon I sv. rata Srbiji su nudjene sve teritorije juzno od Splita, Bosna i Slavonija. To kaze istorija. I nasa i strana. Doduse Srbi su poznati kao narod koji strasno voli da jebe samog sebe, te smo tada pokazali tu nasu strast napravivsi Kraljevinu SHS.

@Bojan

+++++++++++++++

A i mnogi srbi su turcini , a sad ako idemo dublje u istoriju i svi mi vodimo slavnesko poreklo , neko ug svi smo mi turcini

A jebem vam mater sto ne obrisete ovo je vrijedjanje jednog naroda a brisete meni postove

Koga vrijeđa, ovo što piše su sve činjenice