Prijava
   

Ne kaže se tako

U samoproklamovanog čuvara nepatvorenosti jezičkog izraza može da se s jednakom slašću, obuhvaćen iznenadnim plamenom svrhe, pretvori deda Vlada sa splava pored kumovog, ona raspađoština što mi dolazi na šljaku da valja piratske diskove, ziljava menadžerka u Telekomu i ortak sa fudbala za koga si mislio da je normalan. Ma ne seri, stvarno se ne kaže razočarenje nego razočaranje? Nisam bio kući nego KOD kuće? Poslednji put mi kažeš da nije zadnji? E, stani, siguran sam da je ovo pravilno: a da se svi vi lektori-rekreativci kolektivno nosite u pičku Madlen Olbrajt sa svojom analno-šićardžijskom pedanterijom oko apsolutno nebitnih stvari?

Jer normativi služe pre svega tome da olakšaju osnovnu poentu jezičke komunikacije: uspešno prenošenje poruke. Sve ostalo su detalji pomoću kojih se postiže određeni utisak. Kada pišem ovako akademski i poštujem pravopis, šaljem signal da sam obrazovan, inteligentan, timski igrač, kao i da bismo svi zvučali kao 24-karatni kreteni kada bismo se stalno izražavali književno. Kada napišem OCAD NEIDEM NA STADIJON JEL JE TOLE LOPOV!1 šaljem signal da sam trinaestogodišnjak iz Padinjaka koji je iz nečijih kola deknuo laptop. Ali sve to nije bitno sa lingvističkog gledišta, jer sadržaj same poruke je jednako uspešno prenesen u oba slučaja.

Ako si u prethodnom životu zgrešio u rangu Adolfa Ajhmana ili Andersa Eskobara, postoje šanse da naletiš na boss-verziju, Šipkomlatarajućeg Zombija koji zrači na temu potrebe za održavanjem čistote nacionalnog jezika. Za takvog čuvaj prost hedšot kambek: “Jebote, kako ćemo to bez sapuna, kad je to turcizam?” i gledaj kako mu mozak curi na uši dok razmišljaš o lepoti života i jezika kao žive stvari koja se stalno menja i prirodno odbacuje sve andede što pokušavaju da ga zamrznu u onom trenutku u kome su njihovi čemerni životi stali.

- Molim Vas da mi dopustite da vas ispravim, ne kaže se teLEvizija nego teleVIzija, svO vreme mi smeta uHu Vaše naglašavanje, kako niste NI OD KOGA do sadA čuli pravilan izgovor, s obzirom NA TO da ste SRBIJANAC?
- A ti nisi od nikog do sad čuo da si najveći smarač ikada?

Komentari

Ti si ariele talentovan. Pratim te i na Tarzaniji. Dobar je sajt ali ponajmanje je klub pravih mužjaka. Ko su krivi mužjaci onda?

Mislim da ću predložiti da se promeni u "klub krivih mužjaka" mnogo mi se dopada.

Mislim da ću predložiti da se promeni u "klub krivih mužjaka" mnogo mi se dopada.

Ko će onda biti pravi mužjaci?

odlično brate...u "zadnje" vreme jedina dugačka koju sam pročitao...+

ta, ko da si mene pito! divno! čista intuicia! +
( ja sam lektor inače, pa moram po dužnosti, al ne bi(h) smarala)

ОБЈАШЊАВАЊЕ!

+++ Ali nisam saglasna sa ovim stavom, da se zna :))))

Joj, kak'a defka, poj'la bi' je kol'ko je dobra!

'ladno je carski ako ste/si stvarno zbog njegove sugestije promenili ime kluba.

Sve vreme je pravilno. Minus inace.

e imam druga na terenu 91 godiste,carina zesca ali kada je ovo u pitanju on je uvek tu da me ispravi i da mi kenja kako ne ucim skolu xD

Mr.RaleQ
Sve vreme je pravilno. Minus inace.

Šališ se, je l' tak? :)

Odlicna defka, + i patrik

Šališ se, je l' tak? :)

Ne. Jednostavno mi se ne svidja. Lose napisano. Nije na nivou ovog autora.

Nisam mislila zbog minusa, nego zbog onog "Sve vreme je pravilno."
Nadam se da vidiš određenu dozu ironije u cijeloj toj rečenici u definiciji. ;D

Јесте иронија, али је ипак мало лоше скројен пример. Аутор шифтовао и правилне и неправилно написане ствари.
На челу с овим ''Србијанац''. Не видим шта је ту спорно.

Da, pravilno je svE vreme. A što se tiče Srbijanca, mislim da je to ona fora- Srbin je čovek srpskog porekla, a Srbijanac čovek koji živi u Srbiji. U suštini, nije pogrešno ni jedno ni drugo, ali zavisi na koga se odnosi. Valjda je to.
Što se tiče turcizama i ostalih pozajmljenica, ne vidim zašto bi se iko bunio zbog njih, sastavni su deo svakog jezika, pa i ovog našeg, lepog, koji pokvariste. I još pokušavate da ubedite ljude da je to u redu.
I niko ne kaže da je menjanje jezika loše. Samo zadnji nikad neće biti isto što i poslednji.

Аутор шифтовао и правилне и неправилно написане ствари.

Pravilno*. Ali to je nebitno. Ono sto je bitno: KAKO TI ZNAS DA LI JE SHIFTOVAO ILI UKLJUCIO KEPS LOK?!?!!1?2!11

Ptiojiognjvfn, Hbsjdfbdjbvf hahhbdbaba, akifdjoivjg i jadjjnvgfjkdv, al dhfjnjawiqi xxx...hubba hubba...