Prijava
   

O pokojniku sve najlepse

Ovo je izraz u srpskom narodu,koji objasnjava zasto smo tu gde jesmo!
Mi u Srbiji gajimo izuzetno jak kult mrtvih i mrtvi se cesto postuju vise nego zivi ljudi.Recenicom "O pokojniku sve najlepse",kao da se brisu svi gresi koje je pokojnik imao za zivota i nebitno je sta je radio,krao,ubijao,varao...o njemu ce svi pricati u najboljem svetlu ,kao da je bio svetac,uz objasnjenje da sve lose sto je radio,radio je zato sto je bog tako hteo!Ovde dolazi do izrazaja osobina srpskog naroda,a to je da ima kratko pamcenje,jer ce se o pokojniku u prvo vreme pricati lepo zbog obicaja,a posle ce se i zaboraviti sve sto je srao za zivota i ostace upamcen kao dobar covek.To nas je kostalo jako mnogo ,jer imamo kompletno pogresna pamcenja na nase pretke.Slicno se desava i sa nasim vodjama,koji ostaju upamceni kao dobri ,pametni i voljeni ,dok je realnost sasvim suprotna!
Prosecan srbin ,koji vuce ka nacionalistickom bloku,sa manjkom obrazovanja,bice sklon da da veruje kako su crkve na Kosovu svete,posto ne zna ko ih je gradio i zasto ih je gradio....Sam pokusaj da mu objasnis da su to gradili kraljevi,carevi i knezevi,koji su otimali od naroda ,ubijali svoje protivnike,a vrlo cesto i svoju bracu i decu,jer su se bojali za vlast i onda su dobili spontanu zelju da "okajaju" svoje grehe tako sto ce graditi crkve i manastire,naici ce na neuspeh i optuzbe da si strani placenik i domaci izdajnik!!!
Zato sto je neko umro ,to ne znaci da je ponisteno sve lose sto je u zivotu uradio.Kada to budemo naucili ,pocecemo duhovno da napredujemo!!!

Arkan,Beli ,Giska,Knele,Canda...i jos mnogi drugi,koji srecom smrde u zemlji,a ne medju nama,ostace upamceni u jednom delu naseg naroda kao velike "patriJote" i veliki srbi,a svi znamo da su u realnosti bili kriminalci,secikese i ubice!Cak i pokjni Milosevic ce ostati upamcen kao veliki drzavnik,a ne kao los politicar koji nije znao da reaguje u teskim vremenima i koji je uspeo da upropasti i unazadi nasu zemlju za 20 godina,koliko kasnimo za civilizovanim svetom!!!

Komentari

Ali to su naši "heroji", okretali se u grobu da bog da, za svu decu koja su umrla od droge koju su isti dovukli u ovu zemlju, za sve one koji su ošišani na ćelavo i oterani na ratište od strane "patriJota". Za sve oruzje koje se nalazi na ulici, koju su naši pokojni "dobronamerni tajkuni" raspodelili za rad dobroga!

Knele HEROJ!:) + Sloboda za Caneta!

U ruku sam mogao da se kladim da si ovo ti napisao...

jebem li ga! Svi se drze svoje istorije, svi pamte svoje velikane, idu putevima koje su im ovi utabali, uce kroz njihova dela, pokazuju ih mladima za primer i sl. Cak i Ameri koji postoje od juce-prekjuce! I nikog to ne sprecava da ide u buducnost, da napreduje... E, al nama Srbima ne treba proslost! Mi svaki dan pocinjemo iznova i sve sto smo juce uradili mi batalimo pa "Jovo na novo"... I nikad kraja! Jer mi smo pametni. Tako treba. Sinak,jesi ti bio nekad van ove nase Srbijice? Svaki Svajcarac, Nemac, Francuz... em zna em cuva svoju istoriju i ne daj Boze da mu kazes nesto protiv npr. nekog tamo cobanina Viljema Tela. Pa kod njih u skoli prvo ucis istoriju svog mesta, kantona, drzave pa tek onda opstu svetsku istoriju. Ali jbg, mi ne treba tako da radimo jer smo mnogo pametni... Mislim, sinak, nemoj da se ljutis, ali zeleno je to sto pricas. "Svako ko zaboravi svoju istoriju, osudjen je da je ponovo prozivi", a mi je prozivljavamo svakih 50ak godina i nikako da zapamtimo. Al,hajd', valjda cemo jednom nauciti... Samo nemoj tu pricu kako treba da nas boli dupe za ono sto je bilo, jer obicno nas i zaboli - krese nas ko stigne, a mi mu se vazda iznova natrtimo, jer - nema veze sta je bilo. Pomislice neko da volimo kad nas... :)
I, da, dok bese tih bezobraznih,tiranskih kraljeva i glupih, neobrazovanih podanika bilo nas je na mapi sveta, a sad kad smo puni "modernih", "evropskih", "ja sam najpametniji" tipova... Mislim, cast svakome - veresija nikome. Poz :P

Ta recenica vazi za pravoslavce. Po pravoslavnoj veri kada pop zavrsi opelo, svi gresi su oprosteni, pa onda nas bogojazljivi narod ne sme nista lose da kaze o pokojniku, jer mu je bog oprostio pa onda moraju i oni.

Solomon_Bg,
ako si procitao definiciju,trebalo je da uocis da sam bas nesto slicno spomenuo,a to je da mi srbi imamo kratko pamcenje.Cinjenica je da se sve jako brzo zaboravlja i zato nasa istorija ne vredi ni pisljivog boba i iz nje ,nikada necemo nista nauciti,a mogli bi!
Sok smo bili pod Obrenovicima,kukali smo za turcima,pod Karadjordjevicima smo patili za Obrenovicima,Kad su dosli komunisti na vlast,mnogi su zalili sto nismo vise kraljevina......Osobina naseg naroda je da brzo zaboravlja i ne podnosi promene!
Naravno da treba postovati istoriju i ceniti pretke,ali ne i ponavljati iste greske koje su i oni pravili,sto mi konstantno radimo.Pametni ljudi uce na tudjim greskama....
Ne vidim nista lose sto ce neko da postuje Karadjordja,Milosa,Vuka ili baba Zivanu iz Stepojevca(koja je mozda bila trovacica),ali se mora znati istina o njima,a ne samo bajke.

иначе...какв је каква су му дјеца покојник је био суво злато...
сви имају го*на и свачија вјеровали или не смрде...није то случај само са Србима...

Poenta definicije je da je besmisleno nekome bilo sta oprostiti ili zaboraviti,amo zato sto je umro!

Ovo je izraz u srpskom narodu,koji objasnjava zasto smo tu gde jesmo! --> vec nakon ovoga sam dala +