Prijava
   

Odi dedi

Izreku koriste stariji likovi koji veruje u izreku Bez starca nema udarca. Osnovana je sumnja u njihove sposobnosti u tim godinama, pošto im je velika nesrazmera između želje i moći. Jedino što mogu je, da u nastupu strasti, izujedaju neku nesrećnicu.

Dva penzionera piju popodnevnu kaficu i kiselu vodu u lokalnoj kafani. Paklena vrućina, a služi ih konobarica pred penzijom, već odavno prezrela žena. Nosi najlon čarape koje služe da sakupe dlake na nogama da je ne golicaju dok vijore pri hodanju. Jedan od čikica se nešto raspomamio, prisetio se nečega iz mladosti. Ne prestaje da prati konobaricu pogledom. Svaki čas je zivka: te da očisti stolnjak, te da donese salvetu. Kad su mu sećanja uzburkala emocije, dovikuje:
- ‘odi dedi, dete.
Ona ga samo pogleda tupim, umornim pogledom i uzvrati ravnodušno:
- Aha, ‘odi dedi, da te deda izujeda’.

Izraz se, takođe, koristi kad se uspešno privodi kraju posao.
Majstor Velja menja španer na ‘Ladi’. Puknuti španer zapao pored lanca duboko u motor i on je savijao neku žicu pokušavajući da ga izčačka i izvuče napolje. Posle mnogo muka, uspeva da ga zakaći žicom, polako ga izvlači napolje i sa zadovoljnim osmehom kaže:
- ‘odi dedi, mamicu ti tvoju.

Komentari

To Veljo, majstore. Odi dedi, da te deda sredi :)

Svaka cast BALKONAC! Podrobno i strucno objasnjenje obogaceno dragocenim primerima!

Na konto drugog primjera, moj stari je pasionirani ribolovac, a uz njega i ja...i obavezno kad izvlači ribu iz vode slavodobitno ponavlja: "Doođi dedi....doođi dedi!" :)))

Super super +

hahaahahahhahhahahhahhahahhaha