Prijava
   

Pad pred ciljem

Situacija kada govornik, u želji da što duže drži reč (misleći, odnekud, da će tako ispasti pametan u društvu), krene od Kulina bana o nečemu što se može iskazati u nekoliko reči. Na kraju se uglavnom ispostavi da njegova rečitost nije u stanju da isprati njegovu misao, pa, kao što se u trkama padovi mnogo češće dešavaju pred samim ciljem nego negde na sredini staze, tako i ovde izostane ono najvažnije "što je pesnik hteo da kaže", a ostavio je za sam kraj - da bi što duže "držao banku".
Da li je od toga neko umro, kao od pogrešno prepisanih lekarskih recepata ili novinskih saveta koji su (kao da već sami po sebi nisu dovoljno nebulozni) tokom redakture pretrpeli određene izmene – ne znam. Nije isključeno.

- Što si tako snuždena, sejo mila?
- Joj, ne znam šta da radim, počela kosa da mi se tanji i proređuje.
- Sad će tebe tvoja seja da nauči šta da radiš, ti znaš koga uvek treba da pitaš za takve stvari. Pazi dobro: sada ide, za dve nedelje, biće, je l' da, Veliki petak, je l' tako?
- Tako je...
- Ne prekidaj me! Znači, Veliki petak. E, sad slušaj dobro i pazi sve da uradiš kako ti ja sad budem kazala: ide Veliki petak. Kad bude bio Veliki petak, pazi dobro, ovo je provereno, kad, dakle, dođe Veliki petak, ti ćeš na taj dan lepo da opereš kosu i... Je li, je l' vama dolazi pop da sveti vodicu?
- Za slavu dođe, a za Uskrs ponekad i preskoči...
- E dobro, sipaš onda i malo svete vodice kad budeš prala kosu na Veliki petak, pa opereš kosu, ali doobro, i onda je do dogodine do Velikog petka više ne pereš...
- Čekaj, znači na Veliki petak operem kosu, sunem malo svete vodice... A je l' sme šampon?
- Aman ženo, ne prekidaj me kad ti kažem! Normalno da sme, samo ti uradi kako sam ti rekla i ništa se ne sekiraj, ima kosa da ti bude k'o u devojčice!
- Dobro, kad ti tako veliš...

Posle par nedelja, počeli ukućani da se zgledaju. I sve nešto mrdaju nosevima, kao mačka na slaninu. Pa onda počelo diskretno kašljuckanje, pa nalaženje razloga da se pobegne iz sobe, pa dalje redom, pominjanje zlostavljanja u porodici, traženje broja telefona nadležnih...
Jok, ona tera svoje i nikome ne govori zašto.
A sve bi to bilo izbegnuto da brbljiva savetodavka, zanevši se u svoju priču i divljenje samoj sebi koliko je pametna, nije propustila da završi rečenicu: "i onda je do dogodine do Velikog petka više ne pereš
petkom ".

Komentari

lepo +
mislila sam da je žensko pisalo

Стварно било, ја досолио, али баш, баш малкице.

Malo je falilo da padnem pred ciljem, ali sam je ipak pročitala do kraja! ;)

Немој само да почнеш да примењујеш, молим те! Да не будем после ја нешто крив...

Ne budi primjenjeno!!! :)))

Imam nešto slično, sad si me doveo u napast da to definišem. :))