Prijava
   

Punjena paprika

Jelo od paprike i melevenog mesa. Punjena paprika je od kad je sveta i veka zestok protivnik sarme, ali bezuspesna je u toj borbi, jer nekom neobjasnjivom metodom, sarma odnosi prevagu svojim mirisom puvanjka koji je prosto cini neodoljivom. Omalovazavano i gurano u stranu dugi niz vekova ovo jelo je ostalo u senci sarme pa cak i nekih drugih jela kao sto su prebranac, kiseli kupus i pilav. Velike se borbe izmedju sarme i punjene paprike odigravaju i u nasim domovima.

1. Deco sta mama da spremi danas?
- meni se jede sarma.
- meni pasulj.
A da spremi mama punjenu papriku to bas nismo dugo jeli?!

2. Nije potrebno objasnjavati zasto se na svim srpskim trpezama u vreme neke svetkovine ili dogadjaja ( Bozic, mrsna i posna Slava, svadba, ispracaj ) tradicionalnog karaktera uvek sluze sarme ili kupus, a retko kada punjena paprika. Jednostavno, sarma je sarma.

Komentari

kod nas se punjena suva paprika kuva sa sarmom...

ta suva nije losa, skoro sam to probao u okolini Despotovca, sarma i paprika zajedno

Pa, znas kako brate... Najveci broj slava spada u kasnu jesen i zimu, fakticki od Mitrovdana do Djurdjevdana. A u to vreme paprike jedino mozes da kupis, a u to doba su ohoho paprene cene. Ako cemo iskreno, kupovna paprika u odnosu na domacu - no way.

I tu si u pravu, ali iskreno, da li bi menjao papriku za sarmu ili papriku za kupus, mi cak ponekad radimo opstrukciju da majka ne ostavlja paprike u zamrzivac pa da sprema preko zime.

Pa znas kako... ja sam pasionirani ljubitelj i jednog i drugog, tako da ne pravim drasticnu razliku. Zivim u skladu sa godisnjim dobima. Zimi sarma, leti punjena paprika. A za spremanje velikih gozbi - slave, krstenja, proslave, rodjendani, svadbe, ispracajne, jednostavnije je spremiti sarmu, a i kupus je uvek dostupniji i jeftiniji.