Prijava
   

Reinstalatori

Kvantitativno rastuća grupa samozvanih servisera kućnih računara baziranih na Windows operativnim sistemima, koja sve probleme koji nisu sasvim jasni, rešava "obaranjem sistema", to jest deinstalacijom i reinstalacijom Windows-a.

Dele se na viši i niži tip. Dok niži tip deluje po sistemu dizanja sistema sa CD-a ili DVD-a koji sadrži butabilnu verziju potrebnog operativnog sistema, viši tip zna i da uradi low level format sistemskog diska.

Kada bi se takav pristup rešavanju problema primenio u svakodnevnim stvarima, mogli bismo da doživimo neke od sledećih situacija:

PROBLEM: Otpalo dugme na košulji.
REŠENJE: Rasparati košulju po svim šavovima i ponovo je sašiti, možda je konac bio truo.

PROBLEM: Česma u kuhinji kaplje.
REŠENJE: Zamena svih vodovodnih cevi u stanu / kući. Viši tip menja sve cevi do priključnih čvorova gradskog vodovoda i kanalizacije.

PROBLEM: Zalomio se nokat.
REŠENJE: Nokat se čupa sa sve korenom da bi izrastao novi, jači i ravniji.

PROBLEM: Nedostatak ulja u motoru automobila.
REŠENJE: Zamena kompletnog motora ili celog automobila (onaj ti je bio zastareo, novi je bolji i brži).

PROBLEM: Nahvatala se prašina na policama u stanu.
REŠENJE: Preseli se u novi stan, pogled je mnogo lepši i stan je svetliji.

PROBLEM: Moderatori "Vukajlije" obrisali definiciju.
REŠENJE: Napisaću još 120 definicija, jedna će sigurno da upali!

Komentari

e, znam takve... jedan kreten mi je na inficiranu Vistu apgrejdovao sedmicu i čudio se što ne radi... onda je drugi sve to pobrisao (ne napravivši backup) i stavio xp... e onda sam ja reinstalirala 7 čisto iz fazona i ne dam nikome od tih DIY servisera na 100m od kompa +++

Razbio si ga primerima, defka je vec vidjena, ali primeri su zakon +

А можда је то просто због тога што је Microsoft Windows генерално, говно.

Можда зато када ти један озбиљнији вирус "зађе" у компјутер и измени registry i root/windows/system32 фолдер можеш се ј... без комплетне реинсталације са претходним форматирањем.

Можда зато што су промене на систему угавном иреверзибилне (неповратне), што их ни једна поправка не може довести у првобитно стање и што Windows системи генерално пропадају од саме употребе без икаквих вируса или већих белаја.

Информиши се боље о тој проблематици, нису "реинсталатери" луди што инсистирају на рушењу комплетног системе.

Е сад, друга је ствар кад неко од њих додатно засере ствар, појма нема како се то ради, или обрише податке претходно не направивши backup.

nije windows loš... pogotovo sad kad imaš system restore, meni skoro uvek upali :))))

hahahaahhaha,a jebi se,ja sam jedan od takvih!!! :D
sa druge strane,ponosan sam jer imam dosta drugara koji ne znaju ni to da urade! ;)

@Tom, Shumey

Ne kažem da se "Prozori" ne moraju ponekad preinstalirati i da nisu govno, naprotiv. Ali, ja sam od onih koji bi to uradili jedino ako je zaista preko potrebno i ako je došlo do nepovratnih izmena u sistemu, koje ništa ne može da spase. Sve je pitanje znanja - ja svoj XP na kućnom kompu nisam preinstalirao već jače od 3 godine i još uvek šljaka k'o "Singerica", a komp se gasi možda jednom u par meseci (kad nestane struje ili sl.). Upadne virus, istina, čak je i ozbiljnih zaraza bilo i to i u system32 i u redžistriju, pa opet nisam morao da preinstaliram sistem, sve je očišćeno mnogo lakše i brže.

ma apdejtuješ drajvere i sve kul. Tako mi opet jutub proradio. +

A sta se desava ako virus pobrise sistemske fajlove pa nece da ti se digne sistem jos da si toliki, bekap sigurno moze da se odradi i tad ali nekad je jedini lek preinstalacija, ja se trudim kad god je to moguce da ne preinstaliram sistem. XP je ok ali od kad koristim Win 7 imam mnogo manje problema nego sto sam imao sa XP-om. Nije da ga falim, ima jos gresaka ali radi bolje. inace masina mi je stara nekih 6-7 godina i najveci problem je predstavljao mladji burazer koji je majstor da uneredi sistem raznim fejsbukovima pesovima pecovima i cime sve ne, tako da je preinstalacija bio jedini lek.

Hiren's Boot i doviđenja!!!

@profica

Ja o nedostatku ulja u motoru, a on o slomljenom klipu... Ne mešati babe i žabe, nisam rekao da nikada ne treba reinstalirati Windows, već da to ne treba raditi svaki čas. A virusi ne mogu upasti u kompjuter ako ne otvaraš opasne sajtove i sumnjivu poštu. Obrazovanje mlađeg brata možda nije na odmet?

@jokjuar

Evo nama i višeg tipa... Hiren's boot CD je pirasko đubre koje često može da napravi više štete nego koristi. Isto važi i za Windows XP Black CD pack i ostala neoficijelna "izdanja" operativnih sistema. Za stabilan sistem bez ikakvih trzavica dovoljan je samo jedan uređaj - sopstveni mozak. Sa uključenim mozgom i znanjem samo par sitnica sistem će raditi kao podmazan.

+. A da li neko može da mi kaže šta je "low level format" diska?

@Noah

Ne treba ti to u životu... Ako dotle dovedeš svoj komp da mora da se radi "struganje", bolje ga prodaj i počni da se baviš nekim sportom :D

Ovo je predobro!

Gde god je to moguće, a moguće je na 90% računara kućnih korisnika, mi je lakše da instaliram operativni sistem sa fleša, što oduzima oko 20 minuta, pokrenem neki softver za automatsku instalaciju drajvera, imam ih 5, što oduzima 2-3 minuta, ubacim već napravljenu zbirku programa, libre ofis, bs plejer, foksit rider, gugl hrom, dajrekt iks, kasperski pjur... još oko 15 minuta jer imam gotovu zbirku instalacija i sve završim za oko 40minuta, sa sve restartima, nego da minimum sat vremena dijagnostikujem i sređujem neku debilni kvar, ne može manje od toga koliko god da si iskusan, znam do skoro sam i to radio na poslu 3-4 puta nedeljno, jer imamo gomilu, preko 150 računara sa jako važnim i osetljivim, poverljivim podatcima, pa nismo mogli da ih preinstaliravamo za svaku glupost. Sada smo uveli novi informacioni sistem, ništa važno ne stoji na hardovima samih mašina, i kakve miline, umesto da se cimaš i tražiš šta nije u redu, kad nešto ne radi, zvekneš mašinu na sto, vratiš imidž i sve gotovo za 15 minuta, MILINA! Pouzdano znam da se tako i radi u većini velikih firmi, i kod nas i u inostranstvu i zbog ovoga je, po meni ova defka totalni promašaj. -

A sto se preseravaju sa komentarima..

Inace ovo low level se ne radi vec godinama..

P.S. Na sve probleme koji su u prethodnim postvima navedeni postoje jednostavna rešenja koja bilo ko može naći po raznoraznim stranim i domaćim IT forumima, čak i ako se ne razume previše, ali sve to jednostavno oduzima PREVIŠE vremena.

Još nešto, kumasine, postoji jedan alat, aktiv kil disk, koji zapravo ispunjava ceo disk jedinicama, pa nulama, čime ga vraća, ako je to moguće, na fabričko stanje, a to je u stvari lou level format. I danas se koristi često, kada se pokušava "oporaviti" hard disk, sada kada su cene hardova otišle nebu pod oblake još češće. Toliko o proseravanju sa komentarima...

Nije to problem toliki. Svako ima svoj nacin rada. Nekome je lakse zveknuti sistem nanovo a neko vise voli da resi konkretan problem. Problem je sto ti nadri majstori sebe predstavljaju kao visoko obrazovane it strucnjake istim takvim idiotima kao sto su oni sami i onda dobijamo situaciju da neko ko se time bavi profesionalno, pedantno i strucno nema posla dok klinac sa custom kopijom nekog xp-a ili sedmice ide od kuce do kuce i pravi rusvaj sa racunarima. Kasnije kada zasere, sve to ide kod pravog majstora koji kada vidi taj rusvaj samo moze da se uhvati za glavu

Nash Bridges - pravo u centar, svaka čast!

@Nash Bridges
O yeeaaah... kome god dospe instalacija windowsa u ruke postaje automatski profi serviser... a onda dođu do mene da im ja rešavam šta im zas.... "profesionalci"...
Ajmo ovako... 2-3 sata čišćenja kompa od gluposti... procenat uspešnosti... ispod 50% i odmah u startu izgubljenih 2-3 sata vremena a windows opet u većini slučajeva na staklenim nogama... IZBEGAVATI AKO NIJE POTREBNO! U slučaju potrebe čuvanja važnih podataka sa oštećenih sistema, pa zna se koliko se to naplaćuje i da li će neka firma da zaboravi da radi backup na diskove koji koštaju 25 dinara po komadu jer jbg, skupo svaki dan dati 25 dinara po računaru... Hvala Vam što ste uviđavni i štedite za neminovno spašavanje podataka :)
Ajmo druga strana...
Reinstalacija windowsa, 30-40 minuta... skidanje i instalacija drajvera sa neta (obavezno najnoviji), 10 minuta pa do sat, dva u slucaju laptopa. Windows update, pola sata do sat... podešavanje windowsa (pod obavezno u zavisnosti od jačine računara)... instalacija antivirusa i pratećih programa, dodatnih sat vremena. Trajanje instalacije, 4-5 sati... Naspram "profesionalaca" sa black edition koji to odrade po kineskom sistemu što brže i što manje razmišljanja za sat vremena... Za firme, odradiš jednom, napraviš ghost sistema i kad ti donesu sledeći put komp, odradiš to sve na brzinu.

Jedno su poslovni racunari sa podacima, drugo kucni racunari sa igricama i muzikom.
Backup posle pada windowsa je uvijek najbolje uraditi sa nekim live linuxom, ili nekim bootabilnim alatom, nego ovo nije mjesto za tu diskusiju.
MrDeratization je uglavnom rekao sto bih i ja tako da nema vajde da pisem

matori, bravo za defku, namnozila se gamad ne stize mi vise ni za leba i kobaje.
1. windows generalno jeste njasre ...
2. svaki windows, ali svaki moze da se izvuce iz mrtvih cak i onda kada nece da se digne, onaj koji prodje post i tu stane ... pa nije OS jedina butabilna stvar koja moze da se sprzi na DVD ili CD, oni pravi znace o cemu pricam, i sa svakog HDD-a moze da se povade fajlovi osim ako ga neko nije izlupao ubedjivacem od 2 kile i svaki od tih sjebanih win-ova koji su za preinstalaciju moze da se ozive osim ako hdd nema i suvise bad sector-a, pa mora... ma sta ja tupim . ... samo neka preinstaliraju ... BRAVO ZA DEFKU +++

Nash Bridges ... svaka cast u metu buraz :D

HooK... sada citam sve komentare ... u "velikim firmama" i ne postoji clasican racunar ,,, sve je na serveru, server automatski pravi kopije dokumenata po zadatim ekstenzijama na spoljasnu jedinicu, a ti na stolu imas radnu stanicu bez harda, bez mogucnosti da nesto sjebes, sve sto ti treba dobijes sa servera. znaci sedis u odrzavas jednu masinu i bole te brige :-)

Sta su ti danasnji kompijuterasi.

PROBLEM: Zalomio se nokat.
REŠENJE: Nokat se čupa sa sve korenom da bi izrastao novi, jači i ravniji.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA JEL MOGUCE

Pozdrav za sve i bas citam sve ove komentare i dosta ima i smesnih ali i korisnih stvari... Ja cu biti konkretan... Imam problem sa Externim HDD koji ima bad sektore... Posto je pravio velike probleme izvadio sam ga iz kutije ubacio u svoj racunar da ga koristim kao operativni i dize system nesto jedva i samo na quick format a na onaj obican format nece vec uvek "zabode" negde... Digavsi system na njemu sad ga korsim bez problema ali kod prebacivanja podataka iz nekog drugog uredjaja koji prelazi 3GB aktiviraju se bad sektori. Koristio sam vise programa kao sto su HDD Regenerator, HDD repair 2.0 itd ali oni isprave jako malo bad sektora i nista mi konkretno ne pomazu i traju 4-5 dana... Oni koji znaju sigurno su upoznati koji program se korsiti za (da kazem prostim recnikom) "secenje" HDD i kako naci gde se bas to desava... U pitanju je Trekstor 500gb HDD za laptop i sto se mene tice i 300gb bi mi bilo dovoljno makar ostalo morao da ("maskiram, presecem ili kako vec") i da to rade sinhrono... Ali kako naci gde je bas taj bad sektor i kako ga iseci kad vec ne moze da se odstrani... Sami znate da je u svetu sad velika nestasica HDD tako da blagodarim ko god mi da neki savet :))) Hvala unapred!

Ako posle HDD regeneratora dobijaš greške i zapuca pun format, to jedino može da znači kraj karijere harda. Ili ima fizičko oštećenje diska ili mu je otkazala elektronika a možda se samo pregreva. Možeš pokušati da za početak "nabudžiš" neki ventilator ispod njega da ga hladi da se reši mogućnost pregrevanja kad kažeš da jedno vreme radi.
Kad to uradiš, pokreni HDD regenerator... skini sa neta najnoviju verziju i napravi boot disk i pusti ga da reši loše sektore.
Posle toga, možeš pokušati različite oblike formatiranja (samo windows 7)... otvoris command promt i ukucaš
FORMAT X: /FS:NTFS /X /A:512 /P:2

E ovako...
X: -Disk koji formatiraš... C: , D: , ...
/FS:NTFS -Filesistem... imaš da biraš između FAT, FAT32, exFAT, NTFS, UDF
/A:size -allocation unit size... od 512 do 64K... 512, 1024, 2048, 4096... manji su za diskove sa velikim brojem fajlova a veće vrednosti sa diskovima sa velikim fajlovima... ili obrnuto... jbm ga... ubij me ako se sada setim :D
To se inače bira automatski ali postoji mogućnost ručnog izbora.
/P:2 -Broj prolaza... ovom komandom se upisuju nule na svaki sektor diska sa 2 uzastopna prolaza... možeš staviti 2, 3, 4... pa do koliko hoćeš :)

Pokušaj različite parametre formatiranja, a preporučujem ti da prvo probaš FAT32. Ako posle svega ovoga ništa ne uspe, mislim da ti je disk završio karijeru...
A ako odlučiš za "sečenje" dela sa lošim sektorom (pod uslovom da se loš sektor javlja uvek na istom delu)... tu ćeš da izgubiš malo više vremena... pratiš % na kom disk zapuca pri formatu... onda izračunaš približno koliko ima Gb do tog dela... npr 40 Gb... napraviš prvu particiju od 39Gb pa jednu od 5 Gb i treću sa ostatkom. Ako uspe format prve i treće, izolovao si sektor. Posle samo sakrijes drugu particiju i rešen problem. To ćeš možda lakše da ispratiš iz HDD regeneratora kad ti pokaže na koliko Gb je loš sektor koji se iznova vraća.
Nadam se da će ti pomoći.

Hvala drugar isprobacemo sve varijatne!!! Sve najlepse!

Ovo mi je jebeno poznato, ''geniji'' koji sa nekim black/last/ugasaka XPom sve urade automatizovano, pa Windows izađe nafuflan svime i svačim, a kad ne radi..