Prijava
   

Savremena srpska filmska inicijativa

Blistava zvezda penjalica na kinematografskom nebu Srbije...ili barem kada se radi o čistoj finansijskoj prođi na bioskopskim blagajnama diljem pomenute postojbine potomaka nekadašnjih Atlantiđana. Inicijativa koja je s jedne strane "vratila ljude u bioskope" (kako i glasi jedan deo njene propagandne kampanje) a s druge nastavila tamo gde su stale "Zona Z" i "Ivkova S", kao začetnice prethodnog vala (ne)kreativnosti srpskih scenarista i reditelja i korelirajućeg sorzavanja srpskog filma kao umetničke kategorije. Dobro, jebiga, ne mora i ne treba film uvek da bude "umetnički", naprotiv čak!...ali nije fora baš ni da ga skroz-naskroz unjanjave ziljavštinom zbućkanom od čemerno lošeg teksta, priučene režije i antitalentovane glume, pri čemu ovo potonje ipak i najviše vuče celu tu kočiju govana. Nizbrdo, razume se.

I kako ovaj tekst ne bi bio tek još jedan uopšteni hejt uopštenog hejtera, podeliću sa vama i ciljani razlog iza istog - SPORT. Rešili, naime, Bjela i koproducentska mu ekipa da konačno ljuto izeksploatišu i jedinu preostalu kako-tako pozitivnu tematiku u narodu srpskome i još jedared udare na poslednje tragove nostalgije za nacionalnim ponosom međ' istim (jer, bud'mo realni, ovaj danas je u žestokoj krizi već jako dugo vremena), servirajući nam tako tragikomično dramatizovane sportske uspehe iz slavne prošlosti nekadašnjih država čije smo dugovi nasledili.

Ono, ništa lično protiv čitave te profiterske ekipice i to, ali - utopili se u pesku na barži za malo dana, dabogda.

Evo par predloga veselom društvancetu koje ispija "Harizmu" iz vinarije Zvonka jebenog Bogdana u Voulez Vous-u poviše Južnog Bulevara, za neke buduće jugonostalgične umetničke projekte:

1. Ipak se okreće - film o prvoj selekciji Jugoslavije u boćanju. U principu priča koncepcije tipa "jedva smo se skupili", dok jedan član ekipe obavezno može biti nadrkani general u penziji koji na kraju ipak osvoji srca gledalaca (kastovati Batu Životinju, tojest, ako matori i dalje bude živ)...i, usput, bronzanu medalju na XIV-im Rusofilskim Igrama.

2. Brža od pucnja - biografija o Jasni Šekarić, njenim uspesima, životnim usponima i padovima, uzbudljivim finalnim serijama na 12 OI na kojim je učestvovala. Može kad rikne a i ne mora.

3. Vodena stihija - Šapić i ekipa. Svetski šampioni. Ili evropski. Ili nebitno. Ali protiv Hrvatske. Pritisci. Javnost. Potom slava. Kanonizovanje. Ep o Gilgamešu. Šapić da glumi samog sebe kako se seća prošlosti.

4. Dečko od stakla...mada kapiram da bi naslov Dečko SA KOSOVA od stakla privukao mnogo retardiraniju, time i brojniju publiku - ostvarenje koje kazuje priču o, sada već predsedniku zemlje, Novaku Đokoviću, prodaji palačinkarnice ili čega već na Kopu da bi on usp'o, njegovom odnosu sa porodicom, strahovima, nadanjima, usponima, stradanjima, glutenu, Jeleni, osvajanju svetskog teniskog vrha, imitacijama kolega-sportista (film bi, dakle, zahtevao od glavnog protagoniste izuzetne glumačke performanse) i konačnom kandidovanju za predsednika države, što je se ispostavilo i kao presudno za konačni ulazak iste u EU. Ćaleta da igra Vuk Kostić, ima tu neku zlikovačku njušku...

5. Leti, leti tamo gde je limun žut... - član reprezentacije Srbije u avio-modelarstvu, Petar, gubi se negde u džunglama oko Bangkoka za vreme održavanja Svetskog Prvenstva u pomenutoj "sportskoj" disciplini i, posle puno dogodovština i bliskog susreta sa aligatorom (kojeg je kasnije pripitomio i nazvao Joca), uspeva da od papaje, listova banane i bambusa napravi letelicu koja će ga preneti u voljenu otadžbinu. Po dolasku u zemlju, logično, dobija doček na balkonu skupštine grada u Beogradu. Film treba završiti scenom u kojoj glavni lik pušta svoj poslednji avion u životu, sa 85 godina, dok stoji pored beogradskog Pobednika i nasmejano žmirka u ozeblo Sunce. Ja bi to gled'o, ne znam za vas...

Komentari

Sjajne ideje u primerima, al' ja to ipak ne bi gledo:D +

Добра, Профе.

'Де си, Кличе?! :-Д

De si, Niko, leptijebem, nema te ko da ces da poskupis:D Kako je?

Ево, није лоше, пијем пиво, истоварам лешеве... :-Д

Како коткуће? :-)

Nem pojma, matori, vec mesec dana nisam kotkuce:D Kod mene licno sve okej.

То се тражи...! Мислим на тај део да је све оке'. :-Д

Normalno;) E sad, nadam se da je onaj deo o istovaranju leseva cisto metaforican:D

Јебеш у пичку или нормално?! :-Д

Ма, то је онај виц од пре милијон година. :-)

Slab sam ti ja na tom polju, ne pratim cak ni temu sa vicevima na forumu:D

Јебеш га, има и живота и ван Вуке, јер ја тамо нисам био никада. :-Д

Zivot van Vuke je konza, koliko god bilo tesko poverovati u to:D

O, Niko, desi brateu, nema te, izgleda imaš život, šta, hehe?:)

@ Klini

Gledo bi, matori, pazi kate devojka/žena/ ćerka povedu hehehe:)

Имадем живот, немам 'нет, ни тастатуру, ни комп. :-Д

Видим, ти само штанцујеш, ал' не штедиш на квалитету?

Pa ono, ako oš da kažeš da imam kreativne izlive, slobodno reci, ja se ne stidim svoje probave lol:)

Ниси добро линково прођу!+ ;) Чини ми се да је Нико пуко, а? Опааааааааа

Ozbiljno sam razmisljao da se proserem pa da napisem nesto na ovu temu o tome kako Bjelogrlic ce koristeci neiskoristene snimljene kadrove filma "Mojtevideo Bogtejebo" napravi jos sest filmova o nasim usjpesima u kosarci, vaterpolu odbojci, gdje ce sve nase doticne spotcke velicine glumiti Bikovic i onaj drugi dagajebesneznamkakosezove. Samo ce doticne kadrove srediti u montazi sa nadasve losim specijalnim efektima isto ko i kad onaj pimpla jaje...
inace plus na ideju i te konstuktivna kritika da si se mogao jos posrati po doticnoj temi, mada i je i ovo kvalitetno odradjeno!
+

Pa, ono, mogao sam, matori, ali kapiram da im je dosta barža sa peskom...barem za ovaj put:)

Srpska kinematografija nepresusna inspiracija :D
Dobra!

Da, moglo je ladno da bude i "sportski srpski film" ili tako nešto
plus

Trenutno je još inicijativa, još malo pa će zaista i biti zasebna kategorija:)

И фала за (изнуђени) линк ;)

Ma samo reci, Turg, uvek:)