Prijava
   

Savremeni Kandid, deo prvi

Diploma mašinca u rukama, ja mlad, poletan, pun snage i optimizma.

Konačno nalazim posao, jest' da sam čekao tri godine, ali radiću u struci, što je retkost danas. Privatna firma, osnovana pre par meseci, vlasnik neki bogataš iz unutrašnjosti; direktor uljudan čovek, šaljivdžija neki, plata za početak dobra, kaže, povećavaće se ubuduće, kako posao bude napredovao. Logično.

Dobijam i svoju kancelariju, na stolu kompjuter, malo zastareo doduše, ali dobro, neću pičiti GTA na njemu. Upoznajem ostale zaposlene, uglavnom mladi ljudi, pozitivni, željni rada i isticanja. Dobijam i prvi zadatak, ništa komplikovano. Odlično.

Čujem od dišine sekretarice da se pregovara sa nekim Iračanima za neki posao, kaže velike pare će da legnu uskoro. Dobijam i prvu platu, sa par dana zakašnjenja, kažu nisu mogli odmah da isplate, pošto su ulagali u nove mašine u pogonu. Razumljivo.

Prođe par meseci, posao ide dobro, stigao je mejl od Iračana da prihvataju naše uslove, pare stižu za koji dan, a onda mi počinjemo sa proizvodnjom delova koje smo ugovorili. Ja uveliko završio nacrte i sastavio plan rada. Vidim, direktor se ponovio, sad dolazi na posao sa novim BMW-om. Verovatno je dugo štedeo za to. Pa dobro.

Prođe još nekoliko nedelja, pare od Iračana ne stižu, a bez toga nema proizvodnje. Sekretarica im šalje mejlove, ali ne odgovaraju izgleda. Sva sredstva uložena u ovaj posao, sve nade, a oni ne odgovaraju. Nije dobro.

Plate počinju da kasne. Dva meseca, tri, četiri. Neki već napuštaju radna mesta, mašine se prodaju, odlazim kod direktora, pitam ga: "Šta se ovo dešava?", on me smiruje, kaže: "Ne budi nestrpljiv kao oni što su otišli, stigao je mejl od Iračana jutros, pare stižu sutra". Sumnjivo mi to.

Dolazim sutra u firmu, katanac na vratima. Pogon prazan. Srećem kolegu, gledam ga unezvereno, on mi kaže: "Očekivalo se ovo odavno. Uzeli lopovi pare sebi, firmu stavili pod stečaj, čuo sam jutros da su to već više puta radili". Vraćam se kući razočaran.

Sud. Pretnje iračke ambasade. Svedok. Besparica ponovo. Socijalno, penziono nisu uplaćeni. Sve mi se čini da od one zaostale plate neću videti. Au.

Ne bih da zvučim kao Velja Ilić, ali skraćivanje kornera je samo put pomoću kojeg određen broj ljudi (nisam siguran da sam ovde upotrebio pravi izraz za te bahate, neodgovorne, koristoljubive, zalizane glupake) dolazi do pozicije, a kad to urade, onda dolazi do prave metamorfoze, tada nastaju oni pravi LOPOVI, bez trunke dobre osobine, licemeri koji samo gledaju kako da ti izvuku poslednji dinar, i koji su jedini razlog truleža ove države. Murš.

Doktore Panglose, nisi u pravu.

Definicija je napisana za Mizantrophy.

Komentari

Prođe me neka jeza dok sam čitao... Alal vera!
+++

Је л' ово нешто аутобиографски или фикција?

Nije autobiografski, više biografski :)

Piše deo prvi, znači da očekujemo drugi ako prođeš? +

Naravno, eto dodatne motivacije za glasače, lololo :)

Sviđa mi se Gorne. +++

чији си дупли?
добра је дефка па да питам

Nisam dupli, samo godine iskustva pisanja tuđih sastava iz srpskog u mladosti :)

Ovaj svet je najbolji od svih svetova, nemojdaselažemo!
+++

Ili za Moram nekome da se izjadam, pošto ovde preovladava gorčina?

Definicijaje napisana za Mizantrophy

Ili za Moram nekome da se izjadam, pošto ovde preovladava gorčina?

Kada sam se već odlučio da ubacim Kandida u celu priču, morao sam i karakteristike glavnog lika priče da pomalo usaglasim sa Kandidovim osobinama (naivnost, dobroćudnost). Žao mi je ako nisam ispunio norme takmičenja, mada ovo je zamišljeno kao neki tihi, pritajeni hejt, nisam hteo toliko direktno da popljujem takvu vrstu ljudi, već više da kroz primer iz života pokažem svoju mržnju prema njima. Mada kontam da sam mogao dodati još rečenicu, dve pri kraju, al' šta je tu je.

Мени је ово јако добро написано.

одлично написано, браво +++

Čak i ako je malo više pretekla ka jadanju nego mrziteljstvu, veoma dobra defka.

Jako se sad razmišljam oko ovoga. Mnogo je dobra defka, mnogo, ali mislim da nije skroz za turnir. Ali bih je rado videla na naslovu. Diplomatsko rešenje: predložiću je, može?

Hvala ljudi, ovo mi je podsticaj da nastavim da pišem; smorka (vidim da te tako svi zovu), verovatno si u pravu, defka je možda otišla u nekom drugom pravcu od predviđenog, i ja mislim da nije baš za turnir, a možeš da je predložiš ako ti se sviđa, meni dovoljno, ipak sam koliko toliko novajlija ovde :)

Zovi me po nadimku (ako možeš da ga pročitaš) slobodno. :) Važi, sačekaću da se turnir završi, da budemo korektni i onda ću predložiti kao podsticaj za dalji rad na sajtu. Srećno.

I ja se slažem sa tim da nije zvučalo kao bilo kakav oblik hejta, pa neću samo zbog toga glasati za ovu defku, ali što se tiče toga kako je napisana, stvarno je odrađeno odlično, samim tim što sam se osetio nešto dok sam je čitao...blaga jeza neka šta znam +

Najbolja definicija na turniru. Čak i sa poslednjim pasusom koji je, po mom mišljenju, nepotreban.

Hvala!
A poslednji pasus sam morao da stavim da me ne bi oterali s takmičenja :)