Prijava
   

solipsizam

Filozofsko shvatanje koje se otprilike bazira na tome da covek moze biti siguran da samo on postoji, a da je celokupna stvarnost u kojoj se nalazi samo plod njegove maste.

Primer broj 1: Matriks.

Primer broj 2: Stvaran svet. Da li svet dozivljavate kao vasu sopstvenu izmisljotinu ili ga dozivljavate kao nesto sto moze da postoji i bez vas je potpuno svejedno.

Primer broj 3: Internet. Ovo je verovatno jedina sredina za koju mozete sigurno da kazete da je solipsisticka: Ovde samo "ja" postojim i sto se mene tice, Shana je mozda baba od 60 godina, Mirjana the Great je mozda kamiondzija, a nadrkani_golub je mozda patka sa Biogradskog jezera. To sto ja njih znam iz vidjenja nista ne znaci, mozda su se dogovorili sa nekim da me zajebavaju na netu, da se Shana uzivo predstavlja kao Shana, a da je u stvari Mirjana the Great kad se ukljuci na net. A opet, mozda njen/njegov cale zna njegovu/njenu sifru pa se uloguje mesto nje/njega i napravi opsti karambol za koji niko nece znati da nije kriv on/ona vec njegov/njen cale, i to ce znati samo ona/on i njegov/njen cale.
A i ko vam garantuje da ja nisam robot majmun nindza gusar, a? Ko?

Komentari

jako mi se svidja. ja sam solipsizista xD

Nisi, ti si samo produkt moje glave :)

ne, samo ja postojim, a TI si samo produkt moje glave. i to sam se ja nesvesno ulogovala i otkucala ovu definiciju, a sad se komentarima dopisujem sama sa sobom xD uf, bas sam upala u 3p :)

Opustite se. Vi ste oboje produkti moje glave. "Ви немате дакле да се бринете за животе ваше, они више не постоје."

Dadoh + a mislim da ne moze da se desi da te izmanipulise osoba koju si energetski osetio.
Recimo ti Otaku, mozes biti nepoverljiv prema meni ili nadrkanom golubu, al ne prema Ma'at ili Sinu sutrasnjice, jer su po meni to tvoji soul-matesovi. Nasli ste se u animama i mangama, ako se tako kaze, i svi ste pomalo Otaku i imate interesantan filozofski pogled na dusu, coveka i bla bla. Kapiras?

Dadoh + a mislim da ne moze da se desi da te izmanipulise osoba koju si energetski osetio.
Recimo ti Otaku, mozes biti nepoverljiv prema meni ili nadrkanom golubu, al ne prema Ma'at ili Sinu sutrasnjice, jer su po meni to tvoji soul-matesovi. Nasli ste se u animama i mangama, ako se tako kaze, i svi ste pomalo Otaku i imate interesantan filozofski pogled na dusu, coveka i bla bla. Kapiras?

Ja sam samo produkt tvoje maste, ali ne samo ja vec svi mi, kako si samo provalio PROBUDI SE sve je ovo samo tvoj san!+

koliko se sećam iz srednje škole, solipsizam dovodi u pitanje i sopstveno postojanje subjekta koji se pita, a ne samo okolni svet (ovo su, valjda, skeptici)

Ovaj + je produkt tvoje mašte...

Какав сам ја психо кад сам успео да измаштам овакве коментаре... +

dajte i meni malo toga sto konzumirate da zaboravim na probleme.

btw.. koliko egocentrik, narcis ili sta god, treba biti pa pomisliti da se ceo univerzum okrece oko jednog mikroatomskog visecelijskog organizma??? Ako mislimo da sve ovo postoji zbog nas, ko je onda stvorio nas? Ako je sve ovo produkt sopstvene maste onda "ja" imam stvarno destrukcionu, mazohisticku, glupavu, debilnu, oksimoronsku mastu. Ne znam za vas ali izgleda da "sam" bar mogao da zamislim bolju drzavu u kojoj bi ziveo. A ako ne postojim onda ne mogu ni da mastam, odnosno mislim, dakle postojim.

Aku, ne moras biti egocentrik, dovoljno je da budes malo dete, mada i poneka velika deca, kao sto vidis iz definicije, umeju tako da razmisljaju :).
Mozda sam ipak trebao malo da elaboriram. Solipsisticka shvatanja variraju od jednog do drugog solipsiste.

Aku, sta je oksimoron?

Oksimoron jeste kada morona ture u tank sa tečnim kiseonikom.

@Gluteus: npr, Ladno Sunce, Posten Lopov, Bezbolan Sut U Jaja ili ista takva Menstruacija ;)

Jebiga drugari, sjebali ste mi foru.

Nema veze. Oprosticu ti ovaj put:)
Inace, oksimoron je i svaki solipsista koji pise komentare na ovu definiciju. A i bilo koju drugu.

A kad sam ja spomenuo da sam solipsista? :)

vi ste samo slova na ekranu+

Nisam ni mislio na tebe. Navodim primer za solipsisticki oksimoron, kad smo vec kod solipsizma. Jasno je meni da medju nama koji pisemo komentare nema solipsista, posto je to oksimoron.
Ukljucujuci i Nosferatua.

Na pola definicije sam znala ko ju je napisao. :)
Slažem se u potpunosti. Vidiš kako je istinita ona stara narodna: Koga nema, bez njega se može.

Ah dabome.
Ali sto ne bi solipsista pisao na temu o solipsizmu, iz ciste zajebancije, kao sto su i kamikaze nosile slemove? :)

Naravno, naravno.

Ako niko ne postoji sem mene, znaci da je ceo svet produkt mog uma, a ako je to tacno onda bi to znacilo da se ja sada svadjam sam sa sobom. Sto je opicenije od pokusaja da igram sah sam sa sobom. 8)

Odnosno, cak i da me cula varaju, i da ono sto vidim, cujem... nije stvarno, mora postojati neki spoljni faktor ciju iskrivljenu sliku ja vidim, cujem...
Ne mozes se svadjati sam sa sobom ako unapred znas sta ces reci, a moras znati sta ces reci, ako si to sve sam izmislio.
Jebote koji je ovo trip.

Jedini pravi solipsista na ovome mestu jeste tvorac ovoga mesta, a to je Kaizen. Mi smo produkt njegovog mozga. A i on je uslovno solipsista, tj. potsolipsista na piramidi solipsizma. Na samom vrhu je tvorac interneta, a i on je ispod Bil Gejtsa, tvorca PC-a, a i on je ispod Nikole Tesle, tvorca naizmenicne struje, u cijem smo glavnom skupu, mi svi potskupovi solipcisticki. A on je deco moja, glavni baja, i mi smo produkt njegovog mozga, njegovog virtualnog sveta koji je on izmastao i stavio se na vrh. Covek zivi i dalje i njegov duh zivi i zivece dok god naizmenicna struja bude omogucavala virtuelne svetove, a i posle, jer je struja otskocna daska ostalim eventualnim alternativnim energijama.

Plus za tebe i to bez razmišljanja!

ma mi smo svi produkt Bozijeg uma... m? ako zamislis da je jedan covek sve ovo zamislio i svi licimo jedni na druge slicni smo uz neke razlike, bitne nebitne nije bitno, sve oko nas je zamislio neki um, mi smo svi u stvari jedno mi smo svi u stvari taj neko... neko to naziva kosmos neko svemir neko to naziva NESTO neko to naziva Bog eko Buda ali smo u stvari svi u istoj glavi nazovi to i univerzum... e sad postoji mogucnost da postoji vise takvih glava univerzuma... a u njima je moguce da je sve isto ovako ili totalno drugacije ili pak slicno a o5 razlicito... au sto imspirisete, tj sto se inspirisem i ne brinem se da li ste razumeli sta sam napisao jer ja razumem sve sto sam napisao sto znaci da i vi razumete... jer smo svi jedan um :D zajebana tema za diskusiju... pozdrav svim slovima sa ovog ekrana univerzuma iz ovog uma... :D