Prijava
   

Somelijer

Kenjaroš, štreberčina koji još uvek tripuje da je omiljeni đak profesorke srpskog jezika te se u skladu sa svojim mišljenjem i dalje izražava prilikom "ocenjivanja" vina. Iako misli da je popio svu pamet sveta jedva da razlikuje dobro pivo od penušavog šampanjca ipak daje sebi za pravo da tvrdi da on vino ne pije nego samo"pušta preko nepca". Svakom pravom ljubitelju vina ovaj u stvari ide na pičiji živac dok se proserava.

Degustacija vina u selu Zlodol u Užičkoj nahiji. Konferansije Milivoje prinosi "iskusnom somelijeru" Žaku (po rodjenju Živoradu) čašu Vinex Vranca (oko 150 dinara litar u maloprodaji). Živor...ovaj, Žak prinosi čašu i "pušta božansku kapljicu preko nepceta". A onda kreće procena:

-Kako se u ovom vinu prepliću mirisne note cvetova majčine dušice sa nenametljivom aromom hajdučke trave sa primesama aronije koja je rasla po obodima krševitih predela blago zatalasane Kadinjače , baš pored Stanojkovog šljivika može se reći da su pčele radilice neumorno prenosile polen svih ovih prašnika na tučkove Vranca i Kardinala koje je kasnije brala znojava ruka lepe Stane iz Kostojevića. Svojom rukom (znojavom) Stana je utkala mirise limuna i meda (verovatno iz neke kreme protiv sunca sa faktorom 40 kojom se mazala pre odlaska u vinograd) te se za ovo vino može sa sigurnošću reći da je rame uz rame sa vinima rodnog francuskog Bordoa i Župe aleksandrovačke (ali ne oni iz tetrapaka).

A prava istina o ovom vinu bi trebala da bude sledeća:

-Ovaj lagani kiselkasti ukus tekućine koju mi podvališe kao vrhunsko vino verovatno potiče iz neopranog bureta u koje je gazda Milun metnuo nešto kržljavog groždja pokupljenog po pijacama užičkim nakon razlaza nakupaca sa primesama kilograma i kilograma jeftinog šećera od šećerne trske (jeftiniji nego onaj od repe). Kada ga propustim još malko preko nepceta (pre navale kiseline i koji trenutak pre bacanja pegle) mogu se osetiti i nijanse iračkih naftonosnih polja koje verovatno potiču od creva koje je Milun koristio za pretakanje iz Bosne švercovanog ložaka a onda u nedostatku drugog poslužio se istim i za istakanje šire iz već pomenutog bureta. Sve u svemu vino dostojno da se iznese na svadbama odabranim komšijama koje vam idu na kurac stalnim prigovorima oko pomerene medje i neopranog obora u kojem čuvate prasad. NAPOMENA: Ne prosipajte ga po mestima gde želite da posadite travu jer teško da će nešto nići.

Komentari

Покинуо си!

Plus, ali ipak...
De gustibus non est disputandum.