Prijava
   

Sport - antihumana pojava

Sport je oruđe politike u čistom smislu, po svojoj prirodi, jer on izražava temeljne vrednosti kapitalizma (pobeda radi postizanje većih rezultata, tj. profit po svaku cenu). Ne postoji "humani sport", to je jedna zabluda. Postoji humana "telesna kultura", koja nije svedena na takmičenje. Ali o njoj više niko i ne govori, pa praktično i ne postoji.
Sport je obračun sa humanističkim nasleđem francuske građanske revolucije. Sa principima "sloboda, jednakost, bratsvo". A gde su u sportu ti principi, na kojima se zasniva moderni humanizam? Nema ih, ali zato imam moto olimpijskih igara "Citius, Altius, Fortius" (Brže, jače, bolje) po kojem su sportisti svedeni na drogirane robote, drogirane, jer u profesionalnom sportu bez dopinga nemate šta da tražite.
Pored toga, baveći se sportom, imate legitimno pravo ubiti nekog, ili naneti teške telesne povrede. Dovoljno je osvrnuti se na sve više smrti fudbalera u poslednje vreme (ubilačke sportove kao što su "Ultimate fight" necu ni pominjati).
I naravno, razmislite koliko mladih ljudi propadne, intelektualno (ne završi školu), pa i fizički (monstruozni treninzi + doping) da bi jedan uspeo?? Da bi jedan potpisao neki veliki ugovor, jer je, nažalost, to merilo uspeha. Ne zaboravite da se talenti skupljaju po siromašnim krajevima, niko ne ide na Dedinje da skuplja talente, jer su ta deca predodređena da budu magistri, doktori i sl.
Tako dolazimo do toga koliko je sport bitan za svaku vlast, koja je sportiste svela na moderne gladijatore koji služe da se ispuni dokolica radničke klase. Zbog toga imamo redovno "utakmice veka" (kratkotrajne nacionalne radosti), ali i spektakularne koncerte, Velikog brata i sl. Zabava za mase, zbog čega je i 99% programa na televiziji zabavnog karaktera. (po sistemu Adolfa Hitlera http://vukajlija.com/adolf-hitler/70917)

Sportom sam se počeo baviti sa 7 godina, možete misliti na kom nivou mi je svest bila. Rastao sam u konfliktu sa samim sobom po pitanju sporta, sve do sada kada sam prilično kritičan prema njemu.

ps. Ideju za definiciju mi je dao autor pod nadimkom "Jovičić", koji je hteo čuti kritiku sporta na ovom sajtu od moje malenkosti.
Od onih koji "dadnu" minus, očekujem obrazloženje.
Hvala unapred.

Komentari

Slažem se sa tobom, zaista, zašto nije pogodno prikazati genijalca Čavu kad pobedi, jer on svoju pobedu slavi sa podignuta tri prsta a to sad nije politički podobno.....

Nisam ti dao minus jer nema razloga da te ocenjujem...
ali mislim da će ovo da objasni tu teoriju zavere
koju si iskonstruisao u svojoj glavi:

http://vukajlija.com/vukajlija/81613

Hmm, prilično dobokoumna kritika ove definicije. Kada je neko glup ne pomaže mu ni kad mu neko nacrta. Cia, snajka, cia...
Inače, nema potrebe da mi reklamiraš svoje bljuvotine, već ti dadoh minus na to.

Rebraca iz doba Partizana -mrsavi deckic, Rebraca iz doba NBA-grmalj. Epilog, sjebano srce.

U pravu si black_hole, kada je Rabrača došao u Partizan, bio je fizički smešan ko cirkus. U NBA nema doping kontrole, funkcionišu po sistemu "ako želiš da uništavaš svoj organizam zarad boljih rezultata, izvoli, bićeš bolje i plaćen". Zbog toga NBA igrači nisu išli na doping kontrolu i na svetskom prvenstvima u košarci?!
Da ne pričamo o Paspalju koji je jedva živ ostao...

Opet ja (pod utiscima), čemu to? Meni igra sa varanjem uopšte nema smisla (pa ni tablić)... Doping (ponekad i bez znanja sportiste), super brzi kostimi... vi dadoste vaše primere. Pa maksimalno zloupotrebljavanje uspeha od strane države... Da ti se ogadi sport

sve je kao što si napisao pa i gore od toga. hleba i igara. moderni gladijatori. sport je negativna pojava a pozitivna je rekreacija. mene u svem tom sranju najviše nerviraju treneri. uglavnom polupismeni debili koji uništavaju decu zarad svoje koristi i lečenja sopsvenih komleksa, a predstavljeni kao dobročinitelji. oni su glavna karika, glavno zlo. pilsPlus posle dobrog treninga.

ban, iskren da budem nisam zadovoljan kako sam napisao, mogao sam bolje, ali bih otišao malo više u filozofiju... Možda ubacim još ponešto noćas, ako me ne bude mrzelo

Bilo bi bolje da je naslov "Profesinalni sport - antihumana pojava".
Bar ja tako mislim. U ovom obicnom sportu nema niceg loseg.

Tulumbac, to se podrazumeva. Naravno da ne mislim na basket koji bi ti i ja mogli odigrati.

Jedan mali dodatak koji se tiče telesne kulture, jer vidim po komentarima da su utisci više vezani za doping, što mi nije bio primarni cilj.

Telesna kultura je postojala u našem narodu, u vidu hajdučkog višeboja, u vidu gimnastičke gimnazije, u vidu sokolskog pokreta koji nikakve veze sa sportom nije imao. Postojala je u vidu filantropskog pokreta francuske građanske revolucije, plesnom pokretom Isidore Dankan idt. Sve su to pokreti telesne kulture koji su se konfrontirali sa sportom. Međutim, sport je postao toliko značajno sredstvo za očuvanje kapitalizma, da se i razvio kao takav koji će slediti jedan destruktivni duh tog istog kapitalizma.
On uništava čoveka pomenutim geslom "Citius, Altius, Fortius" gde nema estetskih momenata, nego samo kvantitativna dimenzija, produktivistički princip, koji znači uništavanje čoveka kao biološkog, ljudskog i duhovnog bića.

Pozdravio te Ljubodrag Duci Simonović :)

Pluščina od mene.

Hvala druže, inače, upoznao sam tu ljudinu, drago mi je da posedujem knjige sa njegovim potpisom. Planiram ga dovesti da drži neku tribinu u mom gradu, jer "tako sam u mogućnosti" :)

E Harlekin, svaka ti čast za ovu definiciju, ovo ko da sam ja pisao, znači bukvalno imamo isti stav, a ti si sve to baš kvalitetno sročio. ++++++++

U potpunosti se slazem +

Спорт јесте вид забаве, али врло корисан и има много више позитивних последица, него негативних. А ти дебили штп се допингију у НБА... Замисли да нису тренирали ништа. Они би, као што су пристали на допинг, исто тако пристали да конзумирају кокаин или хероин на некој журци нпр. Такав човек не мисли на последице, уништаваће своје тело на овај или онај начин!
А позитивних последица има много, поготово што код деце развија многе добре особине и навике.
Дао сам ти минус.

Џерадре, не знаш ти ди тераш...