Prijava
   

Što se grbo rodi, vreme ne ispravi

Narodna poslovica koja je jak argument svih onih koji misle da kakav se rodiš, takav ostaješ celog života, odnosno ultimativni odjeb svima koji misle da će svojom voljom tu nešto da promene. I zaista, teško je poverovati da će mala muška beba, koja se rodila sa bruhom i ravnim tabanima izrasti u vrsnog sportistu, ma koliko se njegovi roditelji trudili da ubede lokalnog teniskog trenera da u malom čuči budući Đovak. Dakle, u onoj zapadnoj paradigmi "odgoj nasuprot prirodi", potonja odnosi prevagu.
U drugoj varijanti, poslovica se neretko odnosi i na društvene fenomene, recimo države. Pre ili kasnije, primenjivana je na sve tri Jugoslavije, a skorije naročito za onu zlosrećnu Državnu Zajednicu SCG, na kojoj se primenljivost i raširenost ove izreke pokazala u punoj snazi, kada se ispostavilo da je "država" koja je (od starta naopako) formirana pune dve godine na kraju potrajala tek nešto preko tri.

Moji prababa i pradeda razgovaraju 1919. godine
PB: Jao, mužu moj, vidi što je "Politika" objavila sliku našeg kralja ujedinitelja. Pa vidi kako je lep. Bog mu dao zdravlja i pameti da vodi ovu našu prekrasnu kraljevinu još sto...
PD: Rajka, mani me svoje priče, nastavi svojim poslom! A taj govnar na slici je bacio u vodu sve ono što smo ja i moji drugovi ginuli, jeb`lo ga ujedinjenje, ko da nije praunuk Crnog Đorđa.
PB: Daj, mužu, ne možeš da kažeš da nam je loša država, imamo i more i planine...
PD: I Hrvate i Slovence, kojih sam se nagledao preko nišana za 4 godine. I još ih on lepo priveo na našu stranu i rekao da su podjednako pobednici kao i mi. I to sve posle Cera, Drine, Kolubare, Albanije, Krfa, Soluna... Moreee, neka me se prođe...
PB: Joj, ne solunaši mi se opet...
PD: Što se grbo rodi, vreme ne ispravi. Pazi šta ti kažem, ova njegova kraljevina će nestati isto tako kako je i nastala, u rovu i u krvi do kolena!
PB: Ti si jedan mrgud...
PD: Kuš do kokošinjca, živina mora da jede!

Komentari

e brt mogu da se kladim da si gledao jutros Marijana Risticevica jutros kad je drzao govor? jesam u pravu?

Не. Нисам био ни близу тевеа јутрос.

Не знам, чији си дупли, али ово мора да иде у одабране.