Prijava
   

Svarog

Poznat još I kao Rod i Usud, bio je bog neba, prastvoritelj svega postojećeg i nepostojećeg. On je celu vaseljenu stvorio iz sna, a svet je poverio Perunu i ostalim bogovima. Iako je vrhovni bog, Svarog ne može neposredno delovati na fizičko i materijalno, ali može uticati na volju ostalih bogova, gde se jasno vidi njegova moć. Smatra se da njegovo buđenje označava kraj sveta.

Duže vreme se smatralo da je Svarog pandan Hrišćanskom Bogu, najviše zbog činjenice da se oba božanstva poštuju kao vrhovna bića i tvorci svega postojećeg i nepostojećeg.

Budući da su Sloveni najčešće Peruna prikazivali kao vrhovnog boga, a Svaroga najviše poštovali, i smatrali njega prastvoriteljem, u Slovenskoj mitologiji jasno možemo uočiti prisustvo poslovice I nad popom ima pop, što bi značilo u ovom slučaju da i nad vrhovnim božanstvom ima neko još moćniji.

Pisano za takmičenje fantastična bića

Komentari

Lik iz senke? Interesantno skroz.

Siva eminencija.

Eto, da si upotrebio u opisu "lik iz senke", "siva eminencija", "Perunov Rišelje", "prvi potpredsednik" ili nešto slično, verovatno bi bio plus. Ovako, samo petica iz dobro savladanog gradiva.
U svakom slučaju, edukativno. :)

Moraš da preispitaš svoj život kad ti stevčo kaže da si prekopirao defku sa wiki.

Kill yourself -