Prijava
   

Švedski tv detektor

Ovo je jedna ,pomalo zaboravljena sprava ,kojom su plašili penzionere početkom devedesetih godina,kako bi ih naterali da plaćaju tv pretplatu.
To je u suštini bila jedna LOGA 3 antena,koju su nakačili na prastari Sonijev beta-max video rekorder iz 1979 godine (onaj što je imao dve komponente,jednu za snimanje,a drugu za reprodukciju).Ova skalamerija je trebala da uplaši stanovništvo,ali jedini efekat koji je uspela da proizvedr je umiranje od smeha ,svaki put kada puste upozorenje na televiziji.
Nije poznat nijedan slučaj da su uspeli da bilo koga otkriju na ovaj način.
Iako je ovo bila očigledna prevara,ipak je bilo ljudi koji su poverovali u istu i plaćali pretplatu svih onih nesrećnih godina,kada je program RTS-a bio katastrofalan(mada ni danas nije mnogo bolji).Pojedinci su imali i teorije o tome kako ovaj uredjaj radi,a informacije su dobili od šurnjajinog malog koji radi u ekipi za otkrivanje neplatiša i koji je baš juče ulovio čak njih 20!

"Sine ,idi do pošte i plati preplatu za tv,posto sam umorna i ne mogu da stojim u redu".
"Ma pali baba,ko jos plaća to sranje...ko ih jebe neka pocrkaju,ionako niko neće plakati za Komrakovim dnevnikom"!
"Neka,sine,ipak ti idi i uplati,jer necu da mi dodju sa onim švedskim detektorom i da mi uzmu televizor koji smo deda i ja kupili 69' godine u Nemačkoj"
"Ne kenjaj baba,mogu samo da uhvate i mene i dedu....al' za kurac"!

Komentari

Sećam se toga a znam ljude koji su plaćali.
Koja smo mi idiotska zemlja.
Tada je bio švedski TV-detektor,a sada račun za struju...
Pa ti sad vidi.

Bravo što si ovo definisao, hteo sam ja.

Шведски ТВ детектор је радио по старом принципу, комшије анонимно пријављују једни друге, а јавно се користи специјани медиј који даје информације.
ББЦ је био и остао највећи наплаћивач ТВ претплате. И ТВ детектор је управо њихова идеја: http://www.youtube.com/watch?v=8NmdUcmLFkw
Оргинална идеја ипак припада немачком гестапоу. Они су имали угломер који је детектовао ко слуша радио лондон. Ако дође до расправе, постој угломер који може да утврди правац емитовања, али не и ове који само слушају.
+ наравно

Ja teo da definisem, ali vec odradjeno i to dobro...+