Prijava
   

Svetovid

Zdravo. Verujem da ti je neobično što razgovaraš sa jednim božanstvom, ali znaj da se nemaš čega bojati, bez obzira što te ona gospođa na hodniku upozorava da mi je prošlo 23 časa od prethodnog Klozapina, ma šta god joj to značilo. Sledeću rečenicu ću ti izgovoriti glasom Dragana Nikolića u reklami za "Reno"... Da, ja sam Svetovid! Hmm, po tvom izrazu lica bih rekao da si čuo za mene, ali da ipak ne znaš puno. Pre nego što ti kažem nešto više o sebi, želim da zanemariš to zemaljsko ime koje piše na tabli zakačenoj za moj krevet. I da, znam šta je F20, ali kao što vidiš, govorim razumne stvari, držim spojene prste i veoma sam staložen.

Možda ne izgledam tako u ovoj formi, ali ja sam, pridrži se za stolicu - srpski vrhovni bog. Da, dobro si me čuo i vidim da sam s pravom bio siguran da to ne znaš. U svom izvornom obliku sam u oblacima i imam četiri lica, a sve to kako bih u bilo kom momentu sa neba mogao istovremeno posmatrati sve četiri strane sveta, ne toliko da bih video sever i jug, koliko da bih istovremeno bio okrenut i prema zapadu i prema istoku. Ne prekidaj me. Pitaš se zašto sam ovde, na zemlji? Neke stvari koje Srbi misle o meni mi smetaju, da ne kažem nerviraju. Ne mnogo, samo malčice iritiraju... i sada ću ti ispričati o tome.

Krenuću od Vidovdana, najvećeg srpskog praznika. Verujem da misliš kako znaš sve o Vidovdanu, da je to praznik koji proističe iz istorijskih događaja kao što su ona bitka kod Kosova Polja i Vidovdanski ustav. E pa nije! Nije, jesi li me čuo!?! Miran sam, miran, dobro mi je... Znaš, Vidovdan je slavljenje, pogađaš - MENE, boga obilja i rata. Tvoji su me preci slavili i mnogo pre tih događaja baš na tadašnji 15. jun svake godine, sve dok nisu greškom uvideli kako je prihvatanjem Hrišćanstva bolje da se ograde od paganskog božanstva. Ej, paganskog?!? Mrzim tu reč, MRZIM!

Nisam nervozan, kaiševi za vezivanje su tu zbog nekoga ko je pre mene boravio ovde. Kad smo već stigli do reči koje mrzim, nastaviću šta me dalje nervira. Lingvisti! Ponoviću ako treba - LINGVISTI! Pa oni se decenijama spore oko tumačenja porekla i značenja mog imena, te uzmu da razlažu "svet" i "vid" i onda to analiziraju. Ispadoh tako po nekim tumačenjima svetac-konjanik. Reci ti meni gde si video boga, osim u onim mejnstrim mitologijama da jašu konja? Svašta! Neki su išli dotle da su protumačili kako je "sveto" od staroslovenskog "svitanje", a ovo "vid" su čak nekom čudnom logikom povezali sa korenom iz indijskog jezika gde bi značilo "duvanje". Svetovid - jutarnji povetarac? Pa nećemo tako, drugovi! Moje je ime zapravo jedan najobičniji strajizam! Sveto-vid, tj. vidim čitav svet jer istovremeno gledam na sve četiri strane ove ploče na kojoj živimo... živite, jer već rekoh da imam četiri glave. Odnosno četiri lica. Uh, samo se iznerviram!

I moram ti reći za kraj šta me najviše nervira! Ko viče? Ne vičem! Dakle, nervira me onaj pederasti svetac Sveti Vid! Neki kultisti ga proguraše da ga slave na moj dan! MOJ PRAZNIK! Veruješ li to?!?! MOJ PRAAAZNIK! Čuj, Sveti Vid na Vidovdan?!? I šta me gledaš ti iz hodnika dok pričam s čovekom?!? Kakva nova doza Klozapina!?! Tišina tamo! Ček, evo dok ne dođu iz obezbeđenja oni bezbožnici sa istetoviranim krstačama da me vezuju, da ti kažem da ne ideš u očnu kliniku "Sveti Vid" nikada, jer je to sekta jedna obična, NA SVETOVIDOV KUMIR IZ ZBRUČA IH NATAKNEM BAŠ!

Napisano u Višegradskoj 26 za Fantastično takmičenje.

Komentari

Nisam čitao al evo ti plus za veliko pisanije.

Занимљиво, занимљиво...

Raspisao si se. Neki nervozni svetovid! +

Зашто си се зауставио на дефки!??!?! Напиши књигу кад си се већ захуктао

Pazi kad sam znao da si ti.

Ovo je fantastično! +++

Višegradska 26. Da znam sledeći put kad dođem u BG xD

kad imaš četiri glava odma ide F 20 pa dalje... Za neupućune kratak pregle

Nisi dovršila komentar, rekao bih.

Stevčo, ne bre, nemoj tamo ići, pu pu pu.

Zashto bre? Moram bagru ovog sajta da upoznam, mora se, zapamtio sam :)

Nije to moja adresa bre. Joj. Nema veze :)

Nisam sad u BG-u trololo
A poznata mi adresa u PM... :(

Pisao si u Klininčkom Centru?!

A nije, ali si blizu pisao. Znam taj reon. Kad sam bio u Vojnoj stalno sam tuda prolazio do autobuske, ili Knez Mihajlove. :)

opasno dobra definicija, mora omiljenim pa da odaberem jednom

To sam jutros komentraisala pre doručka, malo sam bila gladna... A kad sam gladna nisam svoja... I takoo.

Haha, kakva autobiografija. +

Podseća me na jedan deo iz Majstora i Margarite :) Jako lepo. +++

inače me smorila politika u sadržajima na vukajliji, al ovo je čist primer kako duhovito može da se sprda na njegov račun. a da to ne bude poster sa njegovom slikom i ispod da piše AAAA PIČKOUSTI POLIGRAF KLEKNI GAŠIĆU

Politika? Gde je ovde politika? Ne sugerišeš valjda da sam želeo reći kako je naš premijer takođe umislio da je božanstvo i da, štaviše, ima dijagnozu?!?

Nemojte u definicijama tražiti više od onoga što jesu, molim vas!

ej, ajde još da me nabediš da tripujem, da sam opsednuta vučićem i da ga svugde vidim. mislim stvarno...

Kada bi bila u pravu, to bi značilo da je ova definicija fenomenalna XD

Ima očna klinika Sveti vid

Ne znam čemu ovaj komentar

Dobra, neočekivano dugačka za tebe

Ahahaha, ne znam ni ja, pošto se pominje klinika u poslednjem pasusu, ali sam potpuno saglasan da se ne mora stići do njega. Ni ja ne bih :D

Hahaha e ladno to nisam video

Mislim da moram otići da pregledam oči u
.................................
SVETI VID

Plus, pa ću čitati neki drugi put

Solidno izbruseno+

odlično zamišljeno, tj. umišljeno i sprovedeno +

Da li hepi sada si ti:)

Kul rešenje za defku, mada znam jednog autora koji mrzi defke u 1.licu, njahnjah

Znam ga i ja, smarač običan... ali mislim da forma ipak nije za poređenje, bez obzira na 1. lice ;)

Upravo je, Profo, u definiciji na naslovnoj linkovano "Ništa ne obećavam" kao užasan primer definicije u 1. licu kakvih se gnušam!

Dobro je, još neko je vid'o naznake politike. Već sam pomislila da sam prolupala čim sam Acinim glasom čitala u glavi.
Bravo Agilni, mnogo mi se svidža ovo, majke mi. +

u konsultaciji s bohorom odlučeno da se odabere jer je autor izgubio na netransparentnom takmičenju. a i prikladna za odabir upravo danas.

Da se ugled ovog sajta bar malo spasi i zbaci ljaga koju Prof baca

da držimo malo do dostojanstva nekog

Било је транспарентно све до тренутка у коме је дошло до јефтиног покушаја обезвређивања истог...мада реално шта и ја серем кад данас у Дому Омладине потписујем заинтересованима своју књигу "Како наместити такмичење у 12 лаких корака". После тога је коктел у "Морнару".

kako ja nisam videla taj trenutak?

Ćuti Profe žreb jebeni si namestio. Ej, žreb. Pa ja ne znam

Ја сам хтео да буде по пласману, са 6 носиоца група и осталим такмичарима распоређеним према "шеширима" у односу на свој пласман на сајту. Онда је дошло до побуне оних ниже рангираних такмичара и Бохора и целт је одрадио рендом жребање где смо ја и Че Ву завршили у истој групи, што сам ја променио јер је била прејака, па опет на амандман аутора Бохор исправио. И прошао групу, лагано.

А Бох, ти си се први залагао на претходном такмичењу како треба да се направи позивни конкурс у дефинисању, де неће бити "нижеразредних" аутора већ само квлт дефиниџија са сајта, мислим да је прича са пласманским одређивањем група реалнија јер даје прилику ниже рангираним ауторима да се одмере са онима из "виших шешира", што значи да би дошло до изражаја у КВАЛИТЕТУ писања.

Јбг, не може се свету угодити, признајем своју грешку.

Sjajno ali potcenjeno, steta...

zdrawo swetowid nemoj tuyan biti:((

Јако занимљиво и лепо написано. Иначе, зар није Свети Вид, (Saint Vitus) био и заштитник падавичара/ментално оболелих? Дупли поени за иронију, у том случају.