Prijava
   

Tenisko stenjanje

Izuzetno lukavstvo. Nosilac patenta ® Monika Seleš. Monikino stenjanje je bilo predmet mnogih žalbi i polemika ali je ipak prošlo, sada su već i arlauci prihvatljivi. Svrha stenjanja i urlika nije dekoncentracija protivnika nego 'prikrivanje lopte'. Monika je naime prva shvatila da protivnik po zvuku može da odredi kvalitet čak i smer lopte, i zato je pribegavala 'maskirnom' stenjanju što je u ono vreme bilo jedva prihvatljivo. Tenis je smatran tihim sportom a publika 'pozorišnom'.

Komentari

"maskirno stenjanje" - u jbte, vidiš o tome nisam razmišljao, vrlo lukava taktika!
da l' ima i širu primenu osim u tenisu?

Verovatno, probaj :-)

duboko verujem da tenisko stenjanje proistice iz momenta udarca, tj oslobadjanje sto vece energije u tom momentu ...
kao i kod vecine sportova u kojima je bitan taj impuls. razni udarci, izbacaji itd...
mada o maskiranju udarca nisam nikad razmisljao ... zanimljivo :)

ko stenje,taj swrshawa....bravo ujko +

Ako slušate iz druge sobe nameće se dilema :Il' je pornić il' je Vimbldon...

A ja mislio ti ne pratis sport :)

Stvarno, nikada mi ne bi palo na pamet ovo +

O ovome (prikrivanje udarca stenjanjem) je još pričao Igor Miklja, kada su prenosili tenis na 3K tokom devedesetih, a i danas Višković jako često pomene to kao jedan od razloga stenjanja. U suštini, definicija je samo zapisana misao koju komentatori s vremena na vreme pomenu tokom prenosa, ništa mudro. Ok je kao edukativna defka, pa samo stoga plusić.

Ovu naslovnu stranu treba printskrinovati. Otkako je pratim, verovatno nije bila bolja!
Bez obzira što mi nije uverljivo objašnjenje teniskog vrištanja, lepa je priča.

:+D, Pogotovo Azarenku optužuju za zloupotrebu jer vrišti "sa zakašnjenjem"...

tenis na TV1000
+++

duboko verujem da tenisko stenjanje proistice iz momenta udarca, tj oslobadjanje sto vece energije u tom momentu ...

+1 jer znam iz iskustva.
Inače plus za defku

plus za vikipediju

Моника Селеш је "патентирала" стењање, али је Марија Шарапова докторирала на томе. Данашње тенисерке стењу толико као да их је дохватио неки чамуган са паламаром од пола метра. Јесте да је то стењање последица напора који улаже при ударцу, поготово ако је ударац из пуног трка, али неке тенисерке баш претерују. Викторија Азаренка ми је тотално антипатична, њено стењање ми је иритатно, али кад Марија Кириленко стење, онако не много гласно... Мммммм... Еееее, то ми је већ много лепше. 3:)

Ово сам знао. +
Али је много лепо срочено у дефиницију.

Jeste videli nekad kako stoniteniseri udaraju nogom o pod kad serviraju? Neko mi reče da je to iz istog razloga, da prikriju zvuk po kom se može "pročitati" spin loptice.

Ovo me potseća na onaj obrazovni kartončić što se nalazi u pakovanju zdenke, pun nekih informacija. Definicija jeste, ali smešno nije.

''Malta je ostrvo-država u Mediteranu, glavni grad La Valeta.''

Definicija jeste, ali smešno nije.

Nisam znao da definicija mora biti smešna da bi bila dobra. S druge strane, postoji ozbiljna razlika između smešnog i duhovitog. I na kraju, oboje su subjektivne kategorije.

Zapata, nemoj da si smešan brate. Definicija je lična perspektiva autora sročena toliko dobro, da podseća na enciklopediju.
Autore: U naslovu se pominje stenjanje. Gomila koja pohrli čitati ovu definiciju, da bi obogatila svoj vokabular novim metaforama o polnim organima i alegorijama priploda, doživeće razočarenje.