Prijava
   

Tipovi srpskih veseljaka

Ma koliko negirali, sve nas, u datom trenutku, pogodi neki narodnjak. Različite ljude i pesme drugačije gađaju, na vaskolikim veseljima diljem naše napaćene Otadžbine.
Pogledajmo sada neke standardne tipove veseljaka na svadbama, ispraćajima, krštenjima, veridbama, punoletstvima i sl.

Šaldžija (eng: MS): Bez njega veselja nema, desna ruka domaćina. On skuplja koverte sa šuškama i poklone, dobacuje tek sazreloj ženskadiji koja tog dana prvi put obuče kratko 'aljinče, pita za zdravlje babe na samrti, čita preko mikrofona koliko je ko para dao, najavljuje mladence i naručuje škakljive pesme tipa:
- Specijalno od tašte: '' 'Ajde, zete, da mi jebeš dete''.
Frajer koji izaziva salve smeha i tapšanje po ramenu, san svake seoske udavače, a java lokalnih raspuštenica i dobrodržećih udovica.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Kum i starojko: Jebena stranka na svakoj svadbi, koje prozivaju svi: od domaćina i gostiju do šaldžija, muzike i kitačica cveća (mislim da je ovo, ipak, najprigodniji izraz - prim. aut.). Glavni gosti, koji moraju da imaju specifično držanje, da umesno i duhovito odgovore na svaku opasku, popiju 18 rakija pri nazdravljanju u toku dana i 5 litara špricera uveče pod šatorom, a da ne pokažu znakove pijanstva, da budu kadri da naruče i povedu kolo od 17 minuta, izbunare pesmu gde se pominje kumina frizura, ''u starojka žena k'o devojka'', ''dogodine da krstimo kumče'' i slično.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Razbijač: Svadbarski ultras. Vrlo zajeban i opak lik kad popije. Tip koji provocira goste, drži taoce, razbija čaše i flaše, smara muziku satima i ima samo jednog kolegu do sebe sa kojim je dobar u piću. Oko njega leti staklena ambalaža, a u stanju je da eksira rakiju bez ruku i pojede čašicu pride! Neartikulisana pojava zbog koje sitna deca napuštaju veselje u 6 popodne pod izgovorom da je vreme za spavanje. Ovaj dasa uglavnom napušta terevenku oko 9 uveče u pratnji dvojice čika sa šapkama, koji ga teatralno drže za nadlaktice, dok ih ovaj zasipa psovkama i uvredama, a muzika pravi dramsku pauzu i baca akcenat na ovaj incident.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Berači šljiva mokrim rukama: Staramajke zabrađene maramama na amebe i časne starine u bridž pantalonama i sa nakrivljenim šajkačama. Ruku podignutih visoko u vazduh, okrenutih jedna prema drugoj i obavezno otresanje dlanovima u ritmu muzike. Težak transfer za unuke, ali uglavnom pojava praćena sa simpatijama. Ova fela, u muzičkim pauzama, često zna da zapeva ''a kapela'', tj. na suvo, i objasni kvazi-muzikantima neke stvari. Vrsta koja izumire. Svet koji nestaje.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Znojaši: Pripiti domaćini sa visoko uzdignutim rukama ''a la Alan Širer'' u belim letnjim košuljama kratkih rukava, sa velikim, od znoja mokrim, krugovima oko pazuha. Ovakav veseljak uglavnom stoji sam u nenaseljenom delu svečane sale ili šatora, a pogađate i zašto. Ipak, on prvi kupuje sliku od fotografa na kojoj se kezi blaženom facom u karasevdahu i kose ulepljene oko slepoočnica. Trejdmark veselnika srednjih godina, zanimanje: zemljoradnik srpski. Dopunsko zanimanje: sedenje ispred zadruge.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Znojašice: Tetke i strine nedepilirnih mustaća oko usana, sa hladnom trajnom na glavi i vrelim srcem u grudima. To je ona žena koja, svako malo, ispušta prodorne krike IIIIIJUUUUU. Na svakoj svadbi vesela, k'o da brata ženi, iako ima samo dve sestre, i to poodavno udate. U blejzerima, mokrim na leđima od silne vriske i vidljivim dlakama koje štrče izvan hulahopki boje tena, pojava koja meša simaptije i gađenje prosečnog i manje važnog gosta, koji, opet, sedi bliže izlazu nego vr'u sofre sa mladencima.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokanjaši: Gamad koja na veselje dođe nepozvana, ždraka od preko plota i snima konstelaciju gostiju. Obično čeka ''Kumovo kolo'' da se prihvati, i onda, kao slučajno, sedne na prazno mesto pored ovala sa pečenjem, i dok se kolo završi, uspeva da omlati 800 grama jagnjetine i litar i po belog špricera koji se nađe na stolu. Neretko, kasnije najveseliji gost, specijalizovan da zaigra keca u kolu i prepliće nogicama sve u šesnes' dok mu se repići seljačkog centarfora njišu u ritmu bas bubnja i dok trese glavicom kao da je priključen na 220 volti.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Nemi posmatrači: Lokalne torokuše i muške tetke koji samo snimaju situaciju i skupljaju ogovarački materijal: ko je koga odveo na pišanje, čiji se čovek prvi napio i da li je količina suvih rebara u svadbarskom kupusu dostojna reputacije ove domaćinske kuće. Skupina poslovično namrštenih ljudi, lica isklesanih kao biste narodnih heroja u komunističkom parku, koji nezainteresovano poigraju svako treće kolo, tek koliko red nalaže i to bez ikakvih facijalnih ekspresija ili suvišnih pokreta ekstremitetima. Uglavnom troše samo žuti sok i čekaju tortu da bi legalno mogli da krenu kući, žaleći gorko za svakim dinarom koji staviše u kovertu.

Komentari

E ja sam ovaj prvi tip:) Svaka čast Mile legendooo, + i * Kako opisuješ svaka ti čast!!!

Istina! Mile kad objasni, sve znaš!

Ja sam imao osećaj ko da sam na svadbi!
+++++++++++++++++++++++++++++

Al' napravi atmosferu, svaka čast!

...Врста која измуре...

...спацијализован да заигра...

+ i ٭

Наклон до пода ! Ово мора бити одабрано. + *

Миле, само једна замерка. Ђе је ђевер?! :Д
+++

Odlicno obradjena tema. Pluscina

Специјално од таште: '' 'Ајде, зете, да ми јебеш дете''.

Ti nisi normalan. Sva sreća da sam ležao kad sam ovo pročitao, inače bih ispao sa dtolice. +++++

Одушевљаваш константно, а још плус и она подршка Сморки у виду пеозије и журналистике. Браво Махеру!

Вансеријски, од мене петокрака и предлог за одабране!

Svaka tebi čast.
+ i *

Thumb_medium_kon-krauter-rozg-500x500
Crvena konjeva mas'

Специјално од таште: '' 'Ајде, зете, да ми јебеш дете''.

Ti nisi normalan. Sva sreća da sam ležao kad sam ovo pročitao, inače bih ispao sa dtolice. +++++

pre 2 sata

Pesma ide: Ajde zete da mi jebeš daete.
Ako dete nema mašte, ima pičke i kod tašte.
:)))))))))))))))

Odlično, Mile, odlično, ovo si napisao samo tako: kategorizacija, razrada i vrcoguznost na nivou. Predstavljaš pravo osveženje na ovom sajtu, i rad bi bio da te povedem u Folkoteku Elti da utegnuti u bodi majice, nadlakćeni na astal namigujemo sedamnaestogodišnjim seljančicama, dok ispijamo po dvajsčetvrtu štok kolu, jer ko je vispren da napiše nešto ovakvo mora biti dobar, domaćin čojek da jebe rak raka a bome i pokoju škampu!

ja moram sada, u stanju blage pripitosti, da javno priznam da za mene trenutno na sajtu, postoje samo 2 autora: Luks i Prof. Ostali - ne zamerite. Stoga njihovi komplimenti za mene imaju specificnu tezinu te u to ime za koji minut ima da strada jos jedna butelja novozelandskog belog. A za prelo cemo lako :)
Hvala svima,posebno Maestru na predlogu!

E svaka ti čast, matori!

e, dovde stigo', sutra nastavljam
sve pohvale!
+

Hvala gospa Vidrosava, na iscitavanju, sizifovski je to posao. dok se ti probudis, ja vec napisao 5 kilometara novog pisanija :)

maaa, odustala bih ja da ne valja, samo ti štancaj :D