Prijava
   

Žrtvovanje

Čin odricanja od nečeg dragocenog radi zadovoljenja "više sile" koji za posledicu ima neizreciv bol.

Vidi, ja svoju ženu nikad nisam voleo. Oženio sam je jer je bila trudna i svi su to očekivali od mene. Onda jedno, drugo, treće... i tako da je ker navikneš se i zavoliš. Al...
Ne prođe ni dan. Ne dogodi se nijedna radost, nijedna tuga, nijedan posao, nijedan uzdah da ne posmislim na nju. Uvek je tražim pogledom po senkama, samo da joj kažem. I nema je.
Bila je ljubav mog života. Lepa... Eh lepa, osmeh što topi glečere... Pogled nežan, ni majka me nije tako gledala. A telo... Nismo izlazili iz kreveta. Nije to bilo nikakve nastranosti. Umela je da me drži napaljenog danima, i da se mazi kao mačka, da se podvalači pod kožu. Nikada nisam upoznao čoveka koji je umeo tako da ćuti, a opet u svakoj njenoj reči čuo sam zvonak smeh i britki um. Prelepa žena, lepa u glavi, u licu, u telu, koja je umela da me inspiriše. Zbog nje sam se trudio da u svemu budem bolji.
I na kraju sam je ostavio. Ništa mi nije slomilo srce kao njene suze, kao njeno preklinjanje da je ne ostavim.
Moji su roditelji insitirali da ostavim udovicu sa detetom, stariju od mene i nađem sebi devojku nevinu i mladu. Selo je pričalo da me je zavela, da je veštica i ja sam poklekao.
Žrtvovao sam jedinu svoju radost zarad zadovoljenje tuđih potreba.
E sad vidim da radiš isto, i kažem ti ne idi tim putem. Gledaj samo sebe. To je tvoj život.

Komentari

Žrtve se hrane svojim mazohizmom. Oduzmi im to i mrtve su.

ume i mazohista da se opameti

Možda bljesne u nekom momentu lucidnosti, ali ubrzo shvati da je bezbedan jedino u ulozi žrtve i samo još više spusti ramena.

ili podigne glavu da primi omču :)

Paaaa, recimo da je tako.

Nije dosta samo gledati sebe, moraš i srce da slušaš i imaš ukusa.

A ovo miriši na dobro, dušu dira.

Ljudovi fala! Šta da vam kažem...

Ех... Не можеш да побегнеш од тога шта ће свет да каже.
Пре пар година се десила слична ствар, само што није у питању удовица него распуштеница. Наравно "село" је осуђивало момка што се забавља са женом јер има дете. Наравно свако му је налазио "праву" девојку. Раздвојили су га од ње, мислим да се она одселила из "села", а он побегао у манастир и замонашио се.

Istina jebena.. bravo +

Jedna ti kuha a druga ti je...
Kiki je znao da je ta priča kurac...

inače, lepo napisano mlada autorko

des kumo

kaće komentarišemo
do rane zore
il preranog bana?

Mlada autorka zahvaljuje.

još dva ciklusa
pohvala i zahvala
i eto nas u popularnim

ček, ček, nekog mladog bilmeza zavela udovica sa detetom, ono, rasna jebaljka sa znanjem i iskustvom i meni sad da bude žao što se on žrtvovao?

ma nije se žrtvovao spasao živu glavu...promenila bi ga sutra za mladjeg...

bar je naučio nešto...

neće niko da kenja?...:)

ajd pozdrav, volim i ja vas!

nema više kenjanja, srce, da se ne blokiraju zanimljivi sadržaji glupim komentarima.

Samo jedna tehn.ispravka - "nismo izlazILI iz kreveta". Ostatak ok, čudi me samo da si izabrala priču o muškom primerku a ženski si...

Nekako mi bolje tako bilo, nego da pretvorim to u pricu o odustajanju zene.

Ok, ok, samo ističem:)

Da. Jasno mi je sta kazes. Al nije mi problem da pisem iz tog ugla. Cak sta vise- zabavno je.

интересантно, за + свакако

definisanje obične glagolske imenice zarad patetičnog, izlizanog i nezanimljivog primera? do jaja. -

Moguće, recimo da bi definisanje obične glagolske imenice žrtvovanje trebalo da bude ovako: čin obrednog ubijanja životinje u cilju proricanja sudbine ili odobrovoljavanja višeg bića ili boga.

ne bih se složio. ''žrtvovanje'' je glagolska imenica proizašla od glagola ''žrtvovati'' ali i glagola ''žrtvovati se'' :)

I onda kada neka besna žena kaže svom mužu: Zbog tebe sam žrtvovala najbolje godine! ili deci: Zbog vas sam žrtvovala svoju karijeru! To znači da? Čisto rasprave radi, molim da mi objasniš, ako možeš.

da probamo: žrtvovati se - naneti sebi kakvu štetu zarad višeg cilja ili boljitka drugih?

aham, mislila si na žrtvovanje nečega... pa ima i to značenje na osnovu ovoga, slično je. nebitno, pitaćemo valdemara :)

e, nisam pitao, mrzi me :) ali sam poprilično siguran da žrtvovanje ima dva ustaljena (ne žargonska) značenja, kao i mnoge druge reči. setio sam se npr. da u šahu žrtvovanje znači svesno davanje neke figure (materijala) za džabe ili za slabiju figuru, s tim da dobiješ prostornu (nematerijalnu) prednost. dakle, neritualno i neobredno značenje :)

opet, možda grešim, i u tom slučaju se izvinjavam. a i priznajem da sam svakako bio preoštar u kritici (što često radim), mada to ne menja činjenicu da stojim iza minusa :)

Dakle ima vise znacenja. Objektivno nesto usmrtiti i subjektivni osecaj? Zaboravi minus bilo je zabavno.

Kol'ko prejako napisano. +

Vidiš viša sila je u pitanju.

E ako je viša sila...