Prijava
   

advocatus diaboli, djavolji advokat

Izraz nastao u srednjem veku. Prilikom proglasavanja nekog lika za sveca katolicka crkva je od toga pravila citav jedan spor. Naime jedan lik, koji se zvao Promotor fidei, trebao je da ubedi porotu da predlozenu doticnu osobu proglase za sveca tako sto bi navodio sve dobre osobine i dela koje je potencijalni kandidat za sveca postigao u zivotu. Sa druge strane stajao je advocatus diaboli ciji je zadatak bio da kandidata ne proglase za sveca tako sto bi iskopao sve lose stvari koje je potencijalni svetac za zivota ucinio.

papska kurija, Vatikan, sud odlucuje da li da Avgustin postane svetac.
Promotor fidei: ja predlazem da ovog coveka proglasimo za sveca. Iako je vodio raspusan zivot ucinio je toliko dobrih dela koja mogu nadomestiti to, ne?
Advocatus diaboli: Raspustan zivot? Ma daj bre, lik je ceo zivot orgijao svakodnevno. Koliko je alkohola taj popio,ej? I onda nasao da se pokaje pred smrt, pa cemo sada za sveca da ga proglasavamo. Ej! Posle svih tih raspalih droljetina?! Pa gde ide ova crkva?
Papa: Diaboli, aj ne seri vise! I sam znas da dobri Bog vidi sve i prihvata svacije pokajanje. (nadam se da ce prihvatiti i moje, posle onih decaka od juce Hihihi.) Elem, eminencijo pisi tamo sancti Avgustinus i gotova stvar.
Eminencija: Pod kojim brojem?
Papa: Pa pod osam...

Epilog... Eminencija je zavrsio na lomaci.
Anno Domini 653. Rab Boziji, cernogod.

Komentari

A bila bi fora da je Eminencija rekla papi znas vec sta ;)

Pa rekao je. Je l' kapiras?

Auuu... Eskivirao sam ovaj poslednji pasus, ne znam zasto xD

Bas sam pretpostavila da si ti. Toliko istorije, to profesionalna deformacija? Nije da mi smeta. + :)

@smorena
Nije profesionalna deformacija. :) Sa njom i nemam neke veze. Vise sa pravnom naukom. Ali sine historia iurisprudentia caeca est.;)

У, јебага! :))
Добра.