Prijava
   

Avangarda

Neprekidni ciklus prednjačenja u apsolutnom nerazumevanju samih sebe, što je u samoj svojoj srži divno, te je stoga i umetnost, u svakom pogledu.

Korak napred sa svim onim divnim i mučnim između. Život u sopstvenoj interpretaciji posmatran tuđim očima.

Meni je dosadno, želim da stvaram, ali ne želim da se smaram.
Napišem par stihova koje ne razumem, ali ih baš zbog toga volim, a i nisu loši u svoj svojoj nepovezanosti pošto govore suštinu o mom trenutnom sebi.

Ti ih pročitaš, ne razumeš, ali protumačiš na neki način pošto si ubeđen da neko tumačenje mora da postoji, pošto veruješ da je nemoguće ne pronaći ništa u nečemu, pošto svi možemo uvek pronaći barem malo nečega u ničemu. Stoga ti moje to preporučiš njoj.

Ona onda to pročita, kapira da si ti video nešto u tome, te me pita da se ljubimo pošto smatra da u meni ima toga nečega što njoj fali. Onoga nečega čega ja imam u sebi, nekakvu slatku želju misterioznog neštoa, koju mora upoznati.

Onda tako mi ležimo u krevetu, shvatajući da si u krevetu i ti, a i stihovi, iako smo zapravo od samog početka bili samo ona i ja.
Do sledećeg stiha, ili možda kraja naših života.

Komentari

slatku želju misterioznog NEŠTOA :DDDD

,,što je u samoj svojoj srži divno, te je stoga i umetnost,,
Da li baš?
Divan je i sex,pa nije umetnost.I lubenica i čvarci i Šešelj i Liga šampiona...Hehe,zezao sam se za Šešelja... :P

Pa zavisi od ugla gledanja i same definicije umetnosti. Ako nešto u tebi probudi emociju, makar to bili i čvarci, dokle god su nečijih ruku delo, umetnost su.

tradicionalno (glupa reč, al ajde) poimanje forme umetnosti ne bi trebalo da igra neku bitnu ulogu u samoj proceni bilo čega.

Da,da.Ali razmisli ovako:Ako ja napišem vrhunsku i jako zajebanu horor priču,znači običan papir i slova na njemu,i neko se ukenja od toga,to je na neki način umetnost.Izazvao sam mu emociju.Ali,ako mu prislonim pištolj na čelo i izazovem još jaču emociju straha,jel to veća umetnost od književnosti? :)

Ne možeš tako da gledaš. Umetnost koja te uplaši za tebe na mora da bude umetnost, ma koliko je kritičari hvalili. Gledano tako, umetnost za tebe može biti bilo šta. Avangarda je upravo to - bilo šta.

pazi, nekima je i snuff fimlm umetnost (vezano za pištolj u čelo).

treba razgraničiti nešto što za cilj ima samu umetnost, i nešto što postoji iz nekih drugih pobuda.

ako ja skuvam ručak kako bih ga pojeo, to nije umetnost.
ako ja skuvam ručak i postavim ga kao redimejd u galeriji, kod nekoga može da prođe kao umetnost.

opet, ručak koji jedem, za mene koji jedem jeste umetnost u neku ruku, ali činjenica da je to namenjeno samo meni, samu umetničku vrednost značajno umanjuje ako se posmatra neko globalno društvo.

ručak koji je izložen, koji svi ostali mogu da vide, omirišu pipnu ili liznu, mnogo većem auditorijumu može delovati kao umetnost, ili čak biti priznato kao isto.

takođe, to što neko nešto priznaje ili ne priznaje za umetnost ništa ne znači. važan je pojedinac, ali i sama prezentacija kako bi svi mogli, pojedinačno, sami za sebe da ocenjuju.

To si dobro rekao.Ali ja ipak mislim da je najveće merilo umetnosti to da li ona nosi moralno pitanje ili ne.Užas koji osećamo posle horora,ako nema neku pouku-ako se ne zapitamo nad sobom,svoji strahovima i mestom u kosmosu,ne može biti umetnost.Samo glupave sirove scene nasilja i degenerisanosti.Ili ljubavna priča-ako se ne zapitamo i ne osetimo potrebu da budemo bolji,iskreniji-prema sebi i drugima,to je onda obična španska serija ili ,,roman,, od 50 din na bilo kom kiosku.Mislim da je moć nečega da nas na trenutak zaustavi i zamisli nad samim sobom,jedina legitimna umetnost.
Vrhunsko spremanje hrane to nije.Samo impresija,koliko god bila jaka.
Vrhunska vožnja skejta.Rolera.Igranje fudbala.Umeća govora.Seksa.To su veštine,ne umetnost.

btw,konačno o nečem ozbiljnom da pričam na Vukajliji :)

Hvala bogu, nešto kvalitetno da nađem ovde-Vukajlijski Džedaju...;)))

Како ово јебе...! Звезда!

Uvek sam se pitao, kojem kurcu sviraju "kritičari" apstraktne umetnosti i oni likovi što vide čitav univerzum i život u tri linije na platnu. Niko nikad nije mogao da mi objasni svrhu njihovog postojanja. Od mene +

Браво. Наклон.

Svi tražimo neko nešto, a ti si ovde dosta lepo definisao jedno.
(Neki smo i otkrili, ali neću da kvarim)

Метузалем на насловној! Писаније одрало!

bila sam s ovakvom osobom.nije vredelo,za sve pare.svejedno za pisanija pozitivamente.

*pritom kreacija je bila žrtveno ja'nje.umetnos' je svaki dah.

Razumem poruku, ali avangardna umetnost ne mora nuzno da bude losa, recimo, ruska avangardna umetnost je pokazala da ima kod njih jos nesto osim kosenja livade na sto strana. Ali kapiram da si ti ovde pisao o danasnjim sviracima kurcu, tako da je u redu.

jebiga pojam lipoga ne postoji jer svaka osoba drukcije poima lipo...neko voli crnu neko plavu tako da je tesko rec sto je umjetnost a sta ne...vece je sranje to sto neki procjenjuju umjetnicka dela na određene svote novca i tako ih prodaje.umjetnost i umjetnicka djela ne mozes ocjenjivat na taj nacin

Zapamtila sam stih čudesne umetničke vrednosti. I nije čudo da ga pamtim jer sam se 10x vraćala, sve sam mislila da je neka štamparska greška. No, to je umetničko maloumlje:
"Njeni pramenovi su se viorili kao bojleri na vetru".

Ili, onomad na TV-u prikazuju avangardnu portugalsku kuhinju.
Jedu nešto ukusno sa kasete-umesto sa tanjira (men' se čini da je bila starinska TDK 120), a kasnije, da se oslade ..hhahaha..turiše im rukavice za jednokratnu upotrebu i nasuše u celofan nekoliko različitih kremova.....i to kad poližeš i kad se omažeš od uveta do uveta, e to ti je ta umetnost.
Men' se čini da su u gore poimenutom slučaju creva konzumenata te umetnosti, zapravo PRAVI UMETNICI.

Od svakog govneta treba da razaberu u resorbuju hranljive sastojke.