Prijava
   

Buvljak na NBGu- Carstvo izgubjenih uspomena

Cega je tu sve bilo...

Sestra mi je stanovala kod hotela Jugoslavija, pa kad god sam dolazio da prenocim kod nje, imao sam obicaj da idem na buvljak. To mi jedan od omiljenih rituala. Nije bio bitan dan, ni kakvo je vreme, cak i po kisi je bilo onih koji su imali svoje zasticene "baze". Jedna gospodja na samom ulazu u isti (sa leve strane) imala je stalnu postavku i rekao sam joj (a to sam i mislio) da je to Knez Mihailova buvljaka.

I kako sam voleo kada vidim i oko ograde ljude sa obe strane trotoara sa svom i svakojakom robom, pa onda omiljeno mi cenkanje... I uvek sam se vracao kod sestre sa kesetinom ili vise njih, sa stvarima i stvarcicama koje nigde ili retko gde mozete da nadjete, ali NIGDE po takvim cenama i da ih kupite na TAJ nacin.

Naravno, veliki problem, ali i jedini ( i ne neresivi ) je odlaganje silnog otpada koji se nagomilavao. Sve je to moglo da se regulise, da se napravi ulaz i da na svakih nekoliko dana da se cisti.

No, resili Srbi da budu Jevropejci! Pa, Bec, Madrid, Pariz, svi veliki i veci gradovi imaju svoje buvljake sa tradicijom dugom koja se meri i decenijama, ali... Uvek to "ali" !

Ja sam za to da se obezbedi mesto ljudima koji su se bavili tim stvarima. Pazite: nadjete neku stvar koju niste videli 300 godina. Kupite je za smesne pare, usrecite sebe, samim tim usrecite i tog prodavca, kao i onog ko se otarasio toga, a ukoliko ste uzeli nesto za nekog drugog, onda se u lanac dodaje jos jedan cinilac.

Necu tezge, hocu najlon! Necu fiskalne kase, hocu cenkanje! Necu Delta City, hocu buvljak!

Nadam se da ima jos pristalica buvljaka u danasnje vreme. A ja sam spreman i da krenemo sa peticijom, pa kud puklo... :)

Komentari

+
Buvljak je jos malo pa proslost,zato sto ce tu da se gradi glavna autobuska stanica,koja treba da se izmesti iz Savske.Posto imam firmu koja se nalazi jako blizu Buvljaka,tamo sam redovna musterija i vec poznajem vecinu prodavaca,a i oni mene,tako da je kupovina zadovoljstvo....

hm, ali problem buvljaka je sto je ono unutra, manje-vise, kao u nekim manjim radnjama, a ono napolju je isto tako manje-vise, djubriste. Kad bi zaista buvljak bio mesto gde se prodaje stara roba, ali ne izvadjena iz kontejnera, onda bi sve to imalo smisla... Ovako, sve ono sto se prodaje ispred, moz' da se nadje il na vojnom otpadu (oklen je i doneta), ili kurcu ne vredi nikom (takoreci, djubre).

Cuo sam da treba nesto da se gradi, ali sigurno da moze da se sredi neko mesta za el grande buvljakos. Smrdi mi ova preterana sterilizacija... Pa i ona dzepna verzija buvljaka u parku preko puta Merkatora je zabranjena.
Dildojko, ne znam da li se razumemo... Na buvljaku se prodaje sve i svasta, mozes da naletis na nesto za sta si mislio da vise ne postoji, a ono ne samo da postoji, vec i radi. Bezbroj primera ima, a i ne prodaju se tamo samo stvari sa vojnog otpada. Covece, patike koje su u radnjama 5000, kupih za 150! Samo jedan od milion primera... A cenkanje je neprocenjivo. :)

Hm, ali ipak imam utisak da bi buvljak trebalo vise da lici na garaznu rasprodaju, nego na kontejner rasprodaju. Dosta stvari tamo je bukvalno izvadjeno iz kontejnera, plus je sve locirano na gomilama djubreta.
npr. pancevacki buvljak nekad, il novosadski nekad, ljudi su nalazili ispravne komponente za racunar, ispravne objektive za fotoaparate, itd, prodavala se "pozajmljena" pa rasturena roba, al ne izvadjena iz kontejnera.
Priznajem da nisam posvetio paznje razgledanju, pa bih mozda nesto i pronasao, ali to je uglavnom zbog tog opsteg utiska da je sve izvadjeno iz kontejnera, i da ce tamo biti vraceno kad se ne proda - previse jeftine i prljave plastike, i starih narezanih CDova, a premalo nekih stvari koje su recimo matora, ali ispravne, samo nekom vise ne trebaju.

Pa, bas kad smo kod tih aparata, znas koliko Zaenita, Zorkita i ostalih mozes tamo pronaci u krajnje ispravnom stanju. Tranzistore, digitalne aparate... Slazem se, ima krsa, zbog tog prevelikog djubreta je i nastao problem. Mislim da je buvljak stvar za one koji vole da sakupljaju i imaju sve i svasta, a oni koji to ne vole, ne mogu ni buvljak da simpatisu. :)

"Necu tezge, hocu najlon! Necu fiskalne kase, hocu cenkanje! Necu Delta City, hocu buvljak!" e sto nema vise careva ko sto si ti! ++++++

mogu oni da grade miskovicvill od celog nbga ali cemo se svi uvek secati buvdze koja ima dusu!

gde ce delovi i rodniji da rade ako im ugase buvljak?

Nema se gde... Nigga, znas li uopste ima li nekih aktivnih buvljaka i ostalim danima u BGu? Znam da ima na Vidikovcu svaki dan (valjda), a odrzava se izjutra, dok kontrolori ne pojedu burek i krenu na job. :)

ne znam prijatelju stvarno,...samo ova tri nbg, pancevo, i zemun, ali ako cujem za jos neki, reci cu ti... :)

Pa, otpisi NBG... U stvari, ako kao buvljak racunas ono gde prodaju na tezgama nove stvari... Pa to mi je fensi kao par koji cine decko u roze kosuljici i nafrakana curica. :)