Prijava
   

Cincari

Cincari su mutirani (tj. evoluirani) Vlasi.
Vlasi su potomci delimično romanizovanih Tračana i Dačana koji su se vekovima bavili isključivo stočarstvom. To je trajalo sve dok se jedan Vlah nije dosetio da bi mogao da trguje sirom. Ostali su videli od njega i tako su nastali Cincari, bogati trgovci, nosioci građanskog staleža na Balkanu. Reč "Cincar" je nastala od reči "cinci", što na njihovom jeziku znači "pet", a koja se često koristila tokom trgovine.
Za Cincare važi isti stereotip kao i za Jevreje, tj. bavili su se uglavnom urbanim poslovima: političari, trgovci, pravnici, glumci, pevači...

Komentari

Vlasi su potomci delimično romanizovanih Tračana i Dačana koji su se vekovima bavili isključivo stočarstvom.

Ovo su Rumuni. Mi nemamo veze sa Rumunima, osim sličnog romanizovanog jezika.

Cincari su mutirani (tj. evoluirani) Vlasi.

Cincari su takođe romanizovano stanovništvo mada postoji i teorija da se radi o rimskim kolonistima.
Od mene + brate, ali se informiši malo :)

Najviše pominjana teorija u nauci i naucnim enciklopedijama je da su potomci Tracana i Ilira koji su romanizirani od strane Rimske imperije u starom veku. U klasicno doba od strane Helena zajednice u Makedoniji i na severnom Egeju dobile su naziv Tracani, pa tako teza da su Cincari (Armani) Heleni koje forsira Grcka da bi negirala posebnost ove etnicke zajednice nije toliko pouzdana.
Turci, Grci i Sloveno – Makedonci nazivaju Cincare Vlasima, što unosi još više zabune oko pravog imena i porekla jer se tako taj narodni naziv kasnije poceo koristiti i u nauci koja je po pitanju Armana koketirala sa politikom.

Cincari jesu istorijski narod jer nema dvojbe da su bili tvorci Velike i Male Vlahije (Megalovlahia i Vlahia Minor) kako srednjevekovna srpska država u doba Nemanjica naziva ove države u Epiru. U 12. i 13. veku posle latinskog osvajanja Konstantinopolja (posle 1204 god.) Megalovlahia se proširila na despotat Epir Vlahia Minor.

poreklo cincara

Eeee, moji Cincari...
Ko vas je proučavao, ako nisam ja? Ima raznih teorija, ali sam ja izneo neku teoriju koja mi zvuči kao najlogičnija. Ne tvrdim da sam u pravu, sve sugestije prihvatam. Ipak, mora se priznati da je tema zanimljiva za proučavanje...