Prijava
   

Dina-film

Izmišljeni univerzum koji je kreirao pisac Frenk Herbert. Dugotrajna saga koja se dešava na peščanoj planeti Dina.
Osamdeset i neke, Dejvid Linč je snimio film od cirka 4 sata kome iskreni pravi obožavaoci knjige mnogo toga zameraju a meni se lično dopada jer je udaren na onaj poznati "Linčovski" način.
Kao što rekoh film je snimljen početkom osamdesetih. Ja sam tada bio balavac i jedino po čemu sam čuo za taj film je to što je u njemu igrao neku sporednu ulogu Sting (tada još u police fazi) o čemu je pisao mnogo popularni časopis ITD. Producent je bio čuveni Dino DeLaurentis. Mislim da je i puk'o nakon ovog filma. Elem, ja sam film pogledao početkom devedesetih sada već kao srednjoškolac i ostao fasciniran kako pričom tako i načinom kako je film snimljen. Koliko je taj film vizuelno atraktivan dovoljno govori i sledeća scena:
Leto '92, kasarna u Gornjem Milanovcu. Prvi vod prve čete prvog bataljona već drugu nedelju daje stražu. Čizme nismo skidali, Bog te pita otkad. Jedini smisao života ti je postao da kad dodješ sa straže, onako obučen se skljokaš u krevet i obeznaniš se što ranije jer već za dva sata ti ide nova smena. Tu je i neki televizor ali on je upaljen čisto reda radi. Niko nema živce da ga gleda. Vidim ja da se daje "Dina" ali zove krevet a ionako sam već gledao. Medjutim na krevetu do mene leži Sava Urošević. Kompletirana osmoljetka i jedva završen treći stepen nekog metaloglodačkog smera, jebem li ga. Oči su mu k'o sarme, tek stigao sa straže prosto vapi za spavanjem.
Ja odkunjao svoju partiju, budim se teškom mukom i ugledam kako Sava sve u šesnaest bulji u odjavnu špicu filma. Okreće se ka meni i kaže: "U jebote , kakav film.."

Komentari

"Dine" su legenda. Po meni jedna od najboljih scenografija ikada. Ako zagledaš sitnice koje su korištene u scenografiji, primetićeš da je svaka jedno malo umetničko delo. Sve je maksimalno originalno i mislim da je to morala da radi neka veća ekipa vajara...suviše je dobro da bi jedan čovek sam mogao to da uradi.

Iako uvek tvrdim da su knjige uvek bolje od filma, Dina je jedna od retkih primera fenomenalnog filma i fenomenalne knjige... Rimejk i 2000. je možda bio bliži knjizi, ali original iz, mislim da je 1984. godina, je bio nenadjebivo dobar...
Hmmmm.... kasarna GM devedesete... Si poznavao podoficira Milojka Milosavljevića, ili oficira Petra Simića? Ili Peleta Pešića?

pazi, ja sam bio tamo avgust-novembar '92 na nekakvoj otkomandi tj. obuci za telegraf. (Kako su nas samo ložili da ćemo moći da radimo na brodovima s tim. Pre neko veče gledam "Titanik" pa me u'vati neka seta od onog CQD). Komandant je bio Puk. Marko Vuković. Komandir Bataljona neki major Rnjaković , čete kapetan Nebojša ne sećam se prezimena, komandir voda, neki mudža, por. Zeka Zejnulahović , po mom mišljenu najjači oficir ondašnje VJ . Ovaj komandir čete je imao brata blizanca u drugom bataljonu, isto kapetana ali prve klase u ono vreme.Ljubiša se zvao.

Ne znam njih... Mislim da je 92. moj otac već bio u Čačku...
Jedino je Milojko još uvek u GM-u. Onako krupniji lik, skroz rumenih obraza...

I ja sam tako reagovao na Stinga. Iako nikad nisam bio u "Police fazi". Jednostavno kad se pojavi, uvek kažem VAU Sting! Čuči mu uloga, to ti je... Što se tiče filma, bila je ne mala hrabrost prihvatiti se takvog zadatka. Nikad fim (ili serija) ne može ni da se približi knjizi. U tim parametrima, film je odličan. Rimejk koji Piro pominje je, pretpostavljam seriuja. Ima i Deca Arakisa. Efekti su mnogo bolji, a tu je Dina zahvalan materijal. Sve sa ONOLIKIM crvima. A kako klinci sad samo efekte traže...
I naravno, priča iz vojske je sasvim solidna životna situacija.

FIlm bruka, za knjigE nemam para, Toto je odradio FENOMENALNU muziku za film. Ja sam bio jos manji klinja kad sam prvi put gledao i trebalo mi je 3 puta da ga pogledam da bih ga skapirao. Pored Dzejkobove lestvice jedan od mojih omiljenih filmova, nesto sto ti nikad ne dosadi!!!!++++++++++

Film je vrh, a knjigu nikada nisam pročitala, kupiću je kad se malo oparim. +

Film je dobar,ali nije nista u poredjenju s ostalim Lincovim filmovima...i ne zove se Dina,nego Dune...ispravi to,ako si jos uvek ziv,lol

a i ovo

Mislim da je i puk'o nakon ovog filma

Puko je on mnogo ranije,pogledaj film Eraseheads i prvi kratak film koji je snimio Alphabet...