Prijava
   

Đoka i njegove pesme

Ako u svetu glume postoji pojam“karakterni glumac-ica“ - onda je Balašević karakterni pevač, čovek koji je svoj karakter prilagođavao duhu vremena i postao mera istorijske distance. Pamtimo Tita, Slobu, tranzitivnu demokratiju premeravamo svaki dan, ali pamtimo i Đoku. Omalen i punačak, voleo fudbal(„Drago mi je zbog mog starog“) ali se u estradnoj gimnastici najbolje snašao-spreman da se izvuče i proba da napravi salto mortale. Uvek je znao da bude nešto više od kantautora i da svima nesebično podeli svoju zdravu pamet , dosta zdravog smeha i mnogo politike(nezdrave). Publici je ostavio da proguta taj otrovni mamac i debelo plati. Ko nam je kriv što i kad nam je do pesme, volimo da se bavimo politikom. Poznate su namenske pesme :"Računajte na nas" „Tri puta sam video Tita Maršala" , „Ne lomite mi bagrenje“ „Živeti slobodno“.
Politika ko politika-majka svih uspeha, ali i zala, nije uvek blaga prema najrevnosnijim interpretatorima. Trenutak kad se u smutnim vremenima gubi duša, najteže je predvideti, a fleksibilni Đole sve može, ili bar veruje da ne može da ostane bez duše. I danas na sceni razmahuje nevidljivim pramenovima kose svoje žene, večne inspiracije, bez koje ne može, i nehajno se smeška publici, priča i peva. Nalazi se negde blizu nas, ali više zbog svojih pesama - srećom postale su punoletne i napustile oca. Zaklinje se da javno neće pričati o politici, a ipak mu se omakne.
U celoj ovoj distorziji najbolje što se desilo je da je najsjajniji deo raspona Đoletovih talenata pao baš na njegove pesme, mnoge još uvek vrede i ostavljaju onu tišinu i zanesenost zbog kojih su i napravljene.

Nenadpevljive balade:

Slovenska
Priča o Vasi Ladačkom
Život je more
Svirajte mi „Jesen stiže, dunjo moja“
Odlazi cirkus
Neki novi klinci
D moll

Komentari

Odlična definicija! Đole je ko onaj petao što se okreće na krovu (a ne onaj iz njegove pesem). Tako mu ja najviše zameram tajming, tako jebeno duh-vremena ispravan (čitaj: poltronski). Pesme same za sebe stoje, čak i one političke. „Tri puta sam video Tita Maršala" ima danas veći značaj nego onda :)
Dakle, bio bi on po mom ukusu da je pevao:
1. "Ne lomite mi bagrenje" 1981.
2. „Tri puta sam video Tita Maršala" 1991.
3. "Gedo gluperdo" 1989. (dobro de, tada su se mnogi ložili na SMrada, pa i ne zameram mnogo)
4. "Živeti slobodno" 1995. kad je režim bio najjači (Bora najebao zbog Baba jule). A neka smao za nijansu "slabija" pesma bi legla i u vreme "Sablje".
Drugo što mu zameram što svoje stavove i nema. Samo se šlihtao niz komersijalnu struju. To je mnogo gore i od večitih buntovnika.

Iako ste skoro sve rekli kroz definiciju i komentar (posebno mi se svidelo poređenje sa petlom na krovu). Što bi se reklo Đoka je igrač koji igra na sigurno, a sebe predstavlja u potpuno drugačijem svetlu (valjda se ipak pomalo stidi što je tako). Kako zaboraviti recitovanje posprdne pesme posvećene Slovencima u prepunom Sava Centru, a samo koju godinu kasnije prvi je "pohrlio" da drži koncerte po "deželi". Takvih primera je sijaset. Priznajem dao je dao neprebrojivo mnogo hitova, ali je ljigavac, i to kažem ponajmanje zbog nedavnog "incidenta", kada je na koncertu u Hrvatskoj izjavio da priča iskvarenim hrvatskim, koji neki zovu srpskim.

sjajna definicija!!!! duhov komentar dostojan definicije. i pored svega sto ste rekli,(cak bih se sa vecinom recenog slozila),atmosfera u njegovim najlepsim baladama, igranje recima kao sa staklicima kaleidoskopa, boje cirkusa koji odlazi iz grada, slike i emocije, sarm i toplina...sta s tim? zasto se baviti njegovim politickim angazmanom? znate li vi za svakog knjizevnika u cijim delima uzivate kojoj struji je pripadao i kome se slihtao...da je djole napisao samo vasu ladackog sve bi mu bilo oprosteno,,,alal mu!

Mislim da se ni on ne bi naljutio kada bi procitao :O)

Volim njegove pesme ali njega bas i ne mnogo +

Sve ono o ljubavi sto je pokusavao da nam ubaci u glavu je palo u vodu kad ga je zena napustila. Znaci prazne price . Da je nesto od toga vredelo nebi mu se desilo to sto mu se desilo. Surovo ali istinito.

I zena ga je napustila?Oh.A sad nekako gledajuci sa distance, nekako i nije...

Јебо си му кеву...једном речју-шерет

Ova mi je jedna od omiljenijih kreacija koja ljudima sevira problem da se mogu razlikovati lični i umetnički kvaliteti i da publiku mogu emocije da ponesu na jednu ili drugu stranu...i danas se prepričavaju njegovi vicevi, pevaju njegove pesme, samo nam on nije više tako pitak...

a on nije los kompozitor, ali ovako, nit luk jeo nit luk mirisao :), slusajte vi šobića deco, on je za djoku tata :D

oblakmatori, pa dal je moguće da još neko zna za Šobića?...:)) u pravu si čovek je tata...

Oblak, naterao si me da uskoro preslušam Šobića-dobio sam ga skoro u mp3 uz ko zna šta još(kolateralna korist)...;)))