Prijava
   

Đuskanje na svadbama

Postoji nekoliko poznatih formacija koje se javljaju na skoro svim svadbama:
1. Krug. Uključuje mnogo tapšanja i stajanje u krugu. Ova koreografija je odlična ako je pesma prebrza ili prezahtevna za vaše naroljano stanje. Koriste je i stariji članovi familije koji pate od proširenih vena, kao i ribe koje su prvi put na štiklama i imaju žuljeve veličine rođendanskih balona.
2. Kolo. Ima dve podvarijante: pravo kolo i veslačko kolo. Pravo kolo se odigra jednom u svakih 4-6 sati, dok se ovo veslačko igra na svaku pesmu-čim broj igrača postane veći od pet. U veslačkom kolu svi tripuju da su igrali u Abraševiću bar 10 godina.
3. Parovi. Pošto kod nas ne postoje valceri i slični parni plesovi koji se igraju na drugim svadbama širom sveta, pleše se najčešće šota. Pod šotu može da se podvede sve što uključuje klečanje jedne strane i zavrtanje rukama druge. Treskanje dekolteom uključeno.
Sve druge formacije su samo varijacija na temu.

Komentari

Imam utisak da na nekim svadbama postoje i zapisničari...;)+

Za tačku 3. ima izuzetaka- mladenački prvi ples.Koreografiju je smislila mlada uz asistenciju kume i 10 drugarica šest meseci pre svadbe. Mladoženja se ne pita ništa, njegovo je samo da vežba do iznemoglosti i sa olakšanjem izdahne nakon završetka tačke 3.