Prijava
   

Doktor Čengele

Specijalna titula za lekare koji su umesto Hipokratove zakletve polagali Hipokritovu zakletvu. Umesto da pomažu kada god vide nekog kome treba (zdravstvena) pomoć, pa čak i van radog vremena, njih jedva možeš da uhvatiš i u ordinaciji, a ako hoćeš i da ti stvarno nešto pomognu moraš da ih dobro ,,podmažeš". Naziv ove titule je proistekao iz toga što su pojedini predstavnici ovog soja dobili kao zasluženu nagradu za svoj doprinos društvu po par specijalno dizajniranih narukvica. Nažalost, mnogi su ostali uskraćeni za ovaj dar, ali opet im ostaje počasna titula...bar dok ne dođu na red.

Primer je najbolje odradio i ovekovečio legendarni Mićko u svom remek-delu NACIONALNI PARK SRBIJA, te ovde citiram deo iz istog:

"Pa šta ti misliš, da ja ovo radim za džabe? A?!", reče čovek u belom mantilu, sa stetoskopom oko vrata.
"Ne, ne!... Samo sam mislio da će biti... jeftinije...", odgovori skrušeno čovek u sivom kaputu, osećajući se zavijenim u crno.
"Pa kakvi ste vi to ljudi,majku mu! Doš'o u državnu bolnicu, don'o flašu Džonija, pa misli - zaslužio da bude operisan! Da ti pokažem ja nešto..."Ustao je i pošao prema plakaru u dnu ordinacije, a zatim ga otvorio tako da se videlaunutrašnjost. "Gledaj! Ovo je sve viski koji mi donosite ti i tebi slični! Ima sigurno tri'esflaša. Šta da radim ja s tim? Da otvorim fri-šop?! A!?!", grmeo je, sve ljući i ljući. "Neću viski!!! Oću pare!!! Razumeš?! Keke!! Đenge!! Zelene, plave, u koverti, bez koverte,kakve god oćeš... Evo, dobro – primam čak i ove naše, usmrdele, da ti učinim. Ali samo krupne. One od dva'es dinara su bakteriološki neispravne." Čovek u sivom je bivao sve manji i sve više ličio na makovo zrno. "Jeftinije...", nastavio je onaj drugi, rugajući se."Može jeftinije... ali bez anestezije!..."
Čovek u sivom je podigao pogled.
"Ali... kako? Da ostanem budan za vreme operacije?" Čovek u belom je seo i podigao noge na sto. "Budan,nego šta! Ma, nemoj... Ja da operišem - a ti da konjošeš. More, ne samo da ćeš da budeš budan, nego ima i da mi dodaješ instrumente!"