Prijava
   

Dužan i ružan

Kovanica kojom se ima saopštiti da si u sranju do trepavica. Struja, infostan, porez, alimentacija, lokalni lerdi dsa, do mere da konopac ili metak u vuglu izgledaju sve primamljiviji kao rešenje. Još niko, međutim, nije objasnio da li si ružan zato što si dužan ili si dužan zato što si ružan.

- Gde planiraš na more ove godine?
- U Tunguziju , matori. Kakvo more, dužan sam i ružan, nemam do Kosmaja da odem! Ako i stignem do mora ove godine nekim čudom, ima samo da jednom zaronim i ćao svima.

Komentari

Mislim da se ovo vise koristi za nekoga koga smatramo negativcem. Neko ko je i ruzan i duzan, pokvaren covek, moralni gmizavac, zlo.

Dobro pronađeno, dobro definisano.

Kad bulgakov misli da je dobra onda sam pretpostavio da su i drugi pozitivno oceneli tako da neocenjeno je sada minus. Da se ipak izravna. Cudi me da nisi kao belosvetska picajzla primetio da je mozda znacenje promaseno bul. Mozda, jer mozda ni ja nisam u pravu ali koliko se ja secam naslov ima znacenje iz mog prvog komentara.
A definicija je realno opis samo ovog duzan i to u znacenju sirotinja

Lol, ponavljam, šta je ovom vinterstormu?

Svasta, cim ti ne daje plus.

Lol, nije to nešto za šta me zabole, nego mi tvoje beskrajno proseravanje deluje prilično uznemirujuće

To je samo tvoje misljenje. Preporucujem ti da jos jednom procitas komentare. Mozda razumes sta sam rekao

Svako ima pravo na mišljenje, samo što je tvoje mišljenje glupo. Smaraš generalno, ali okej, ne smeta, nisi maliciozan, samo si dosadan. Uživaj.

Pošto sam prozvan...
Ja jedino znam za ovo značenje dato u definiciji. Moguće je da u nekom kraju ima i drugo značenje, ali ja za to nisam čuo.

To je jedino značenje, meni je ušlo u uvo zbog mog komšije Voje (pozdrav za Voju ovom prilikom), nego ovaj lik ima želju da komentariše tek da bi komentarisao. Ali sve kul, neka se zabavlja.

Nikad ne znaš, mos... Imao sam ovde dosta rasprava u vezi s tim šta u kom kraju znače pojedini frazeologizmi. Izvrnu ljudi značenje, pa u nekom selu ostane tako za vjeki vjekov.

Ja kapiram da je to "ružan" dodato čisto onako, da pojača utisak, plus se rimuje. Eto moj komšija Voja lep čovek, jedino što mu fali par zuba i levo oko mu manje od desnog.

Dužan i ružan, da... koliko sam ja uspevao po'vatati, uvek se podrazumeva da je taj neko dužan, a ovo ružan mu se doda kao u smislu da ne može čak ni na lepe oči da se povadi iz govana u kojima je, tako nekako.

Neka nam Bergas nađe negde i drugačiju primenu, ne isključujem da se koristi ovo na više načina. Ne bi bilo prvi put.

Izvorna poslovica glasi: "Ko je dužan, i Bogu je ružan", tako da je fraza nastala prostim skraćivanjem pa je ostalo samo "i dužan i ružan", što je čest slučaj kod poslovica...

Ali, to opet ne znači da u nekom selu, posebno ako je isto zabačeno, poslovica nije dobila drugačiji smisao.

Ovo nije poslovica nego kovanica. Izvinjavam se mosaurusu nisam znao da je osetljiv na kritiku. Ima ruzan tuzan i do boga duzan trazi zenu za zivot... Ima sto varijacija. Ali kazem, ja smatram da se ovo na primer u novinarskom zargonu upotrebljava kada je neko napravio neki prekrsaj kada je duzan a nece da vrati i uopste ne mora da bude siromasan. Rekao sam mozda, to je moje misljenje, ne mora da znaci ali tako meni izgleda. Znaci duzan i ruzan se koristi da se neko oblati kada naidje na osudu kada se drustvo okrene protiv njega itd. A kada je gradjanin srbije iz nize i srednje klase duzan on nije ni u kakvom prekrsaju kada je pare pozajmio od kuma ili svaka na neodredjeno i to sto sada od njega traze ne znaci da je los ako ne vraca jer nema. Dakle razlika izmedju ovog mog termina i ovog definisanog je u konotaciji, "moja" je negativna a ova nije. Kao drugo nikada nisam cuo da neko kaze da je duzan i ruzan.
Nadam se da sam koliko toliko pismeno napisao, ne znam da verbalizujem elektronski najspretnije.

Izvinjavam se Bergasu, ali nigde nisam uspeo da nađem u novinarskim tekstovima da se ovo upotrebljava ukoliko taj neko zaista nije u dugovima.

Ali ostatak ima totalno smisla, pretpostavljam da se koristi baš tako, to ne sporim.

A, izvinjavas se ali nisi nasao. Nisam procitao dobro. Evo izguglacu ja pa ako nadjem nesto javljam

Naravno da sam osetljiv na kritiku, svako ko kaže da nije, sere. Ali ovo tvoje nije kritika, kenjaš u prazno kao i obično. Nisi uspeo da dokažeš da sam promašio značenje izraza i umesto da pošteno priznaš da si ispao pglu ti se samo još više ukopavaš pokušajima da se iščupaš.