Prijava
   

Edukovanje muzikom

Da bi se razumela ova definicija potrebno je vratiti se u davna vremena (pre recimo 15 godina) kada se do ne-komercijalne muzike malo teže dolazilo. Dolazilo se, ali dovoljno teško da bude zanimljivo pronalaženje pravih stvari. Postojala je berza ploča kod SKC-a, prodavale su se i kasete, onda se presnimavalo... Bilo je moguće snimiti nekad ceo album na radiju (da, puštali su neki), video kasete nabaviti u klubu Atlantis (vlasništvo basiste Riblje Čorbe)...
E onda, recimo da ste nešto nabavili i želite da impresionirate nekog za koga znate da nešto slično sluša (impresonirati, lepog li glagola). I onda pozovete na kafu ortaka za koga znate da sluša Exploited, pa recimo da čuje i Black Flag. Ako je tako moguće pozvati/impresionirati ortakinju, tek onda sreći nema kraja. Za te pojmove pogledati/pročitati High Fidelity, a jednom i ja definišem snimanje kompilacije. Inače, kompilacija je bila fazon tog vremena, stvari raznih izvođača da se lepo kombinuju, kako smo kreativno sami osmislili.
Zašto bih nekoga impresioirao, odnosno edukovao odgovarajućom lektirom (kako smo neke albume zvali)? Pa zato što i sam kad sam prvi put čuo Dead Kennedys ili Bauhaus rekao sam VAU! Naravno, ako je reč o ortakinji ima razlog više.
A sada je ionako to sve lako dostupno, dosta je reći samo ime, lako će se skinuti sa neta. Neki znaju uporno da traže link, kao da nisu čuli za Google. Širokom dostupnošću stvari gube smisao.
Naravno, da bi edukacija uopšte imala smisla, potrebno je da druga strana ima neke predispozicije, u smislu muzičkog ukusa. Vidi primer.

- Za mene je rokenrol način života.
- MA PALI BRATE NARODNJACI SU ZAKON!

Komentari

prvi komentar mi je negde zalutao u mraku veza. Za sada liči kao da si dao mnoogo kontroverznu def koja deli mišljenja-ili možda muzički ukus- ali to je"rizik javnog nastupa" ...+

pa da... ja sam naveo ono što je mene držalo. ako je neko puštao sinana, nemam ništa protiv. prošao sam i kroz te stadijume "edukacije", mada to ne bih tako zvao :)))

vidiš kako si subjektivan - Sinan je po tebi niži nivo edukacije - ne kažem da se ne slažem, ali se osećam izazvanim ovom defkom jer si je delimično pozvao na našu diskusiju. Kako ja, ti ili bilo ko, sad da ocenjuje impresionizam o jednom Sinanu, a kako o The Doors. Po meni je besmisleno uopšte davati takve defke.

Lepo, ko sluša Sinana više nego Dead Kennedys nek daje pluseve tamo. Ja sam već u Hall of Fame, nemam ja od tih džidža-bidža ništa. Inače, definisao sam ja i narodnjake. I kako rekoh prošao sam i kroz te stadijume "edukacije", slušam i sad u nekim prilikama. Ne zovem to edukacija, jer ortak koji me je "zarazio" Južnim Vetrom to tako ne zove. Nego kaže "ajde da se veselimo". Eto, sve je u suštini jednostavno.

ja samo da kažem - evo ti jedan plus. ovo je zaista dobro.

a da kažem još nešto: malkice mi nedostaju vremena kada sam snimao kompilacije na audio kasete, to je bilo tako dobro. razmišljaš koja pesma da otvori kompilaciju, pa koja da se nadoveže, pa koja malo da uspori ritam i da se sve to lepo uklopi u 2 puta 45 minuta. eh, a ova klinčurija što je prvo videla CD ni ne zna da uživa u mp3-ojkama.

a tek pronalaženje spotova na VHS-u, pa pozajmljivanje video rekordera od ortaka da presnimiš to sve na svoj VHS. e, to je tek bilo cimanje, ali je ipak imalo neku dušu, neki šmek koji se ne može opisati. to si ipak morao da doživiš.

pa ne znam da li sad da pišem za kompilaciju. tu bi surovi možda bio u pravu to je više za blog. ako smislim nešto koncizno, biće i toga... a pravljeni su i neki miksovi presnimavanjem kaseta, mada to je više zezanje. mada tako su nastajali džinglovi na radiju... eh stara dobr vremena. nekad se bre slušao radio!

ja volim i danas da slušam radio, pogotovo na poslu, jer mi tako lakše prođe radno vreme.
a volim i da kod kuće na WinAmp-u pronađem neku internet metal stanicu.

a što se tiče presnimavanja kaseta, e to je isto bilo dobro. još ako si našao dobru kopiju i ako si imao dobar stub ili neki kasetofon, tada si bio na konju.