Prijava
   

Fudbalska liga stare Jugoslavije

Zvanično, nekad peta liga Evrope po kvalitetu. O da, ispred francuske i holandske lige, a o belgijskoj, turkoj i grčkoj da i ne govorim. Epicentar ex YU lige su bili timovi "VELIKE ČETVORKE" ( ko ne zna ko su ovi timovi, nek pita tatu ), čiji su međusobni dueli bili praznik za oči.
Naravno, liga ne bi bila tako kvalitetna, da se svake godine u trku za titulu ne umeša i neki "mali" klub: Vojvodina, Željezničar, Velež, Sarajevo, Vardar, OFK-a, Radnički Niš... Kulubovi ex YU su igrali i zapaženu ulogu u evropskim takmičenjima, tako da je sasvim normalno bilo da svake godine imamo četvrtfinalistu nekog evropskog kupa, a bilo je i polufinala i finala, i na kraju, i jedna titula ( sad je euforija kad se prođe 2. krug kvalifikacija ). Stadioni su bili puni, a tuče navijača statistička greška.
Nedelja je bila dan za odmor, i dan za fudbal. Ljudi su odlazili porodično da uživaju u fudbalskim majstorijama , sa malom decom na ramenima i tranzistorom u ruci. Tranzistor je bio neophodni deo opreme svakog ljubitelja fudbala, jer se pomoću njega slušala čuvena emisija " Vreme sporta i razonode ", gde su bili prenosi svih utakmica tekućeg kola.
U tadašnjoj ligi gotovo da nije bilo stranaca, a domaći igrači su mogli da odu u inostranstvo tek nakon 28. godine života. U suštini, odlazili su samo oni najbolji, i to samo u vrhunske evropske klubove. Mnogi igrači su postali legende iako nikad nisu u inostranstvo kročili. Bolelo ih dupe, lepo su živeli, igrali dobar fudbal i imali lovu ( otuda i stara izreka: "Ima para k'o Dragan DŽajić").
Sve u svemu, to je bilo jedno fino doba, a onda su se neke čike setile da uzmu puške u ruke. Od tad je otišlo sve u majčinu, i fudbal, a i to fino doba.

Komentari

puškurine u ruke:)
''nikad ne izlazi iz mode vreme sporta i razonode''

"vreme sporta i razonode."
kao da je juce bilo. ja i tata nesto raduckamo po imanju, a radio iz juga ukljucen. Zvezda pobijedila Osijek 5;0, Vardar ispade iz lige.

+, mada bih ja stavio navodnike za to "fino doba", jer mi se nazire zahvalnost socijalističkim tekovinama.
Inspirisao si me za def. jedne popularne ličnosti vezane za YU fudbal.
Inače, ne zaboravimo da jedan Prosinečki nije imao ni fiksni telefon 1991, a ovi se današnji fudbalski (a i inače) nepismeni šire u novim Toyotama...

@ Harlekin
Mislio sam više na neku bezbrižnost, onako uopšteno, bez osvrta na političku situaciju u to vreme.
Da, čoveče, sad me podseti za Robija i fiksni :))))).

Čitao sam u TEMPU, mislim da još uvek negde imam taj broj. Robert i još neko su tada dobili fikne telefone, nakon urgiranja moćnika, a naslov je bio "Telefoni za evropske prvake"
E, kakvo vreme beše...

Da, jbt, Tempo :))))))!!!!!!!

nije nam samo liga bila u vrhu evrope tada... u principu, i ekonomija je bila na vrhuncu bas pred rat.
obicno krize nateraju ljude da se biju, al ajd. mi smo ti sve specificni, pa sto ne bi i u ovom. valjda im bilo dosadno stalije?

Kazu da cemo 2015. da dostignemo standard iz 89. :).

relativni ili apsolutni (cini mi se ovo drugo) :)

Sjetimo se da je i tada bilo namjestanja....cuveno posljednje kolo..Zeljo gostuje Partizanu a Zvezda Sarajevu i Zvezda i Partizan imaju isti broj bodova bore se za titulu i oboje dobiju utakmice...onda komesar odluci da se kompletno kolo ponovi !!!! Partizan pristane i ponovo dobije Zeljeznicar a Zvezda nije htjela ponovo igrati na Kosevu i Partizan osvoji sampionat...

Medjutim u narednoj sezoni komesar kazni i Zvezdu i Partizan zbog namjestanja i krenu u novu sezonu sa -4..titulu u narednoj sezoni zasluzeno osvoji skopski Vardar te cak nastupi u KES sa Portom..

Opet u narednoj sezoni komesar odluci da u prerprosloj nije bilo namjestanja !!!! vrati ona 4 boda i Zvezdi i Partizanu i kad je Partizan dobio oduzete bodove prestigao Vardar na tabeli..titula se oduzme Vardaru i dodijeli Partizanu....mislim cirkus zivi...

Osim tog namjestanja sve ostalo iz definicije je tacno..ja sam kao djecak na Grbavici gledao i Dinamo i Zvezdu i Partizan i Hajduk i sjecam se velikih igraca..nakon raspada zemlje odem povremeno ali nema to nikakvog smisla..cak ni derbi sa Sarajevom...los fudbal...

+
ovu ti defku nisam ranije video...istina ziva sto se tice lige naravno.

Ne zna moj tata o tome ništa. I on je bio stativa :PPP

Ovo je program kao torta,
Red muzike, pa red sporta.
Nikad ne izlazi iz mode
Vreme sporta i razonode!