Prijava
   

Glam metal

Žanr heavy metal muzike (većina fanova "pravovernog" metala se sa samim početkom definicije ne bi složila) koji je obeležio 80-e godine prošlog veka. Iako se muzički ne razlikuje mnogo od hard rocka/heavy metala (kada je o ovom aspektu reč najveća razlika je možda u produkciji), izgled izvođača je ono što ga čini karakterističnim - mnogi (podvlačimo ovo mnogi, ne svi) bendovi neguju krajnje feminiziran imidž - jedan fan je ovo opisao kao "vrhunac pobune": Naime, rock, i heavy metal kao njegov žanr je "muzika pobune". Postavlja se pitanje kako biti pobunjenik u jednom mačoističkom svetu kakav je svet heavy metala? Tako što ćete otići u drugu krajnost i početi da se oblačite kao žena! Ni autoru definicije nije jasno.

Ovaj žanr u Srba nikada nije bio previše popularan, osim kada je reč o onim bendovima koji su pre nego što su zaplovili glam vodama svirali hard rock ili heavy metal (Whitesnake, Scorpions, Alice Cooper, Kiss itd) i, kakve ironije, u velikoj meri uticali na pionire glam metala (Quiet Riot, Motley Crue, Ratt, Dokken itd).
YU rock scena dala je tek nekoliko (većih) glam metal imena, od kojih su Osvajači i Karizma verovatno jedini vredni pomena.

Kao žanr heavy metala glam metal ruši sve predrasude o smrti, zlu i tami kao glavnim motivima u metal pesmama:

Glavne (da ne kažemo jedine) teme koje "obrađuje" glam metal su vino, žene i pesme, iliti, kako bi glasio moderni ekvivalent ovog gesla, Sex, Drugs & Rock 'n' Roll + ljubav, opevana najčešće u srceparajućim baladama. Bacimo pogled samo na prvih 25 pesama na listi 100 najvećih glam metal pesama*:

1. Photograph - Def Leppard (Ljubav)
2. Sweet Child O' Mine - Guns N' Roses (Ljubav)
3. Jump - Van Halen (Rock 'n' Roll)
4. Rock You Like a Hurricane - Scorpions (Rock 'n' Roll)
5. Cum on Feel the Noize - Quiet Riot (Rock 'n' Roll)
6. Rock and Roll All Nite - Kiss (Rock 'n' Roll)
7. We're Not Gonna Take It - Twisted Sister (Rock 'n' Roll)
8. Dr. Feelgood - Mötley Crüe (Drugs)
9. Here I Go Again - Whitesnake ("Pesma iz života" - ali ne dajte da vas ovo zavara - pesma je nastala pre nego što su Whitesnake uskočili u glam voz)
10. You Give Love A Bad Name - Bon Jovi (Ljubav)
11. Every Rose Has Its Thorn - Poison (Ljubav)
12. Rock of Ages - Def Leppard (Rock 'n' Roll)
13. No One Like You - Scorpions (Ljubav)
14. Why Can't This Be Love - Van Halen (Ljubav)
15. Detroit Rock City - Kiss (Rock 'n' Roll)
16. Don't Know What You Got (Till It's Gone) - Cinderella (Ljubav)
17. Round And Round - Ratt (Sex)
18. Heaven - Warrant (Ljubav)
19. November Rain - Guns N' Roses (Ljubav)
20. Pour Some Sugar on Me - Def Leppard (Sex)
21. Livin' On A Prayer - Bon Jovi (Ljubav)
22. Panama - Van Halen (Sex)
23. Is This Love - Whitesnake (Ljubav)
24. Unskinny Bop - Poison (Sex)
25. Love Bites - Def Leppard (Ljubav)

*Autor definicije preslušao je, u kontinuitetu, sve pesme sa liste, i nije osetio ozbiljnijih posledica, osim ključanja testosterona.

Komentari

Karizma... pevac iste je sef pevaca hellera pre prvog albuma... log'ka ba, log'ka... SVI SMO MRZELI GLAM METAL I TEK SMO SAD SHVATILI KOLIKO SMO SE OGRESILI O ISTI KADA SMO CULI TZV. NU METAL... :)))) Thrash till death

Ja ga vala, volim! Zato što ga ne slušam očima. :)

Mnogi kazu da su glam i heavy isto, ako ne slusas 'ocima' ili da su thrash i glam isto, ali uporedi Assassin - Bullets i Def Leppard - Rock of Ages...

Pa, ja nisam od tih koji bi rekli da su glam i heavy isto. Glam je definitivno poseban žanr - oseća se razlika u "zvuku". Ja nisam muzičar, ali mi je više mojih drugova i drugarica muzičara ukazivalo na razliku u harmonijama, melodijama i čemusvene. A i kao što sam već rekao - ima razlike u produkciji, ako ništa drugo. U ostalom, i vizuelni aspekt je značajan - da nije tako ni glam rock ni New Wave se ne bi baš mogli okarakteristai kao posebni žanrovi... E sad glam i trash - isto? Ne znam ko to tvrdi, ali mislim da greši, najblaže rečeno.

trash, ah to dobro staro trash, msm da se zanr ipak zove thrash, thrash kao bic ne trash kao djubre :) pa glameri i thrasheri su osamdesetih bili najveci 'neprijatelji'... treseri su bili 'ruzni, prljavi i pocepani' a glameri 'nasminkani i cisti'... a u sustini 'se muzika nije razlikovala' naravno sve su to predrasude xP

Da naravno, thrash... :D Nemoj misliti da sam muzički nepismen i da živim u zabludi da je trash, samo mi se to često, vrlo često omakne... :) Možda i zato što thrash volim nešto manje koliko hard rock-heavy metal-glam metal... :)

:)) svako ima pravo na svoj ukus, al glam metal... za to vec treba ovlascenje :))

Hvala brate, otvorio si mi oci za Motley Crue!!!!! ++++++++++++++++++

jo ho ho and the bottle of rum!

Dobra def. + U Srbiji nisi glam nego peder, za razliku od ostalih metala koji su samo drogirani cupavci.

САМО ТРЕШ, глам је геј

22. Panama - Van Halen (Sex)
Ова је уствари о аутомобилу :D АЛИ баш зато што су им замерили (?!) што су им све песме о сексу, рокенролу и аутомобилима...иако нису имали ниједну о колима. Тада је Дејв хтео да намерно напишу једну такву, али да текст подсећа на секс, што им је и успело. :) У другој половини песме се чак чује мотор аута, обрати пажњу. ;)

САМО ТРЕШ, глам је геј

vidi ga ovaj

drago mi je što si stavio photograph za prvu pesmu stvarno je vredna pomena