Prijava
   

Golf

Za razliku od uvreženog mišljenja, golf uopšte i nije sport. ( A ko pročita do kraja - biće mu jasnije.)

Nastanak golfa, kao oblika rekreacije, krije se u tome da je pojedinim engleskim aristokratama bilo zapravo dosadno da se samo šetaju svojim uređenim pašnjacima i razgovaraju. Dakle, umesto da nedeljno prepodne provedu u prostoj šetnji, oni su počeli da praktikuju da uz tu šetnju i udaraju lopticu štapom, ne bi li je uterali u rupu, i nadmeću se ko će to veštije da uradi. Istovremeno, dok su muškarci šetali, i jelte, udarali tu lopticu štapovima, njihove gospođe su sedele u otmenim kafićima tj. Golf Klubovima i uz kafu i koktele - razgovarale.

Udaranje loptice štapom dakle, nema nikakvog smisla samo po sebi. Ta aktivnost je najtesnije povezana sa NEDELJNIM PREPODNEVNIM PORODIČNIM IZLETOM, isključivo po lepom vremenu, u prijatnom društvu prijatelja.

Vremenom, naravno i logično, između onih koji igraju golf, dolazi do nekog oblika rivalstva. Ali, to rivalstvno nije ni nalik trci za dobre rezultate u sportu. To je više, nešto kao rivalstvo tipa: "ko bolje spema prepelicu na ražnju", ili "ko će bolje da pripremi žurku za Novu Godinu" i slično. Zbog potpunog odsustva važnosti rezultata, nastali su i sva ona džentlmenska pravila u golfu.

Budući da je golf razonoda bogatih, (zato što održavanje tih travnjaka košta izuzetno mnogo) tako su i smišljani turniri sa, naizgled ogromnim nagradama. Kažem naizgled, jer, nekome je velika svota cena gajbe piva, a arostkrati nije ništa da se "učipi" za desetinu cene ferarija, jer već ih ima tuce u svojoj garaži. Uzgred, pošto su pare "fuj" nagrade u ovim klubovima su skoro uvek bile isključivo robne. Takođe, sasvim je ok da jedne godine nagrada bude Rols Rojs, a sledeće "Velika čokoladna torta". Nema veze, jer u golfu je zaista najvažnije druženje i lepo provedeno nedeljno prepodne.

Kad se uporedi ukupno vreme prave "sportske" aktivnosti: tj. samog udaranja loptice štapom, sa ukupnim vremenom koje se provede na terenu, lako se dođe do zaključka da su dva igrača zapravo proveli 3-4 sata u šetnji i razgovoru, i usput uradili lopticu dvadesetak puta, i ako je za jedan udarac potrebno tridesetak sekundu - to izađe tek desetak minuta.

A onda je golf prešao okean i počeo da se igra u Americi ...

Komentari

Tajger Vuds lepo zarađuje na ovoj razonodi. :)

Teško da ću imati prilike da se okušam u ovom sportu, ali celokupna atmosfera mi deluje baš opuštajuće.