Prijava
   

gordost

Veliki greh,velika glupost,velika budalastina,veliko bezveze...

Komentari

To je gordost? Iskreno, meni nije jasno kako je to gordost.
Meni izgleda kao da ti opisuješ bahatost, prepotenciju, umišljenost, uobraženost, možda taštinu, ali nikako gordost.
Ni + ni - jer mi nije jasno.

Gle, izvini nisam htjela ulaziti u neku polemiku. Evo shvatila sam , u ovom strašno negativnom kontekstu riječ gordost najčešće tumači crkva pa značenje može biti: надменост, охолост, осионост, дрскост..,
Ja nikada nisam čuka za tako negativno značenje. Meni je gordost uvijek поноситост,достојанство, висост, узвишеност, величина - dakle nešto apsolutno pozitivno, nikako u vezi s egoizmom, ohološću i zlom svake vrste. Ne kažem da sam ja i samo ja u pravu, ali eto, včeras prvi put čujem to negativno tumačenje. A nisam baš od jučer:))

Jeste,tumacenje koje sam napisala potice iz religije.U svakom crkvenom kalendaru mozes naci da je GORDOST,u hriscanstvu,na prvom mestu kao SMRTNI greh.I meni to dugo nije bilo jasno (daleko od toga da sam neki vernik a pogotovo NISAM pristalica mnogih propovedi koje mozemo da cujemo od svestenika) ali,kad sam prevalila cetrdesetu (sada mi je 48) i stekla zivotno iskustvo,shvatila sam da je ovo velika istina.

Gordost treba shvatiti kao PREPREKU za komunikaciju medju ljudima (i pojedinacno,i medju partnerima,prijateljima,rodjacima,kolegama,narodima,politicarima itd itd) jer svako DOSTOJANSTVO,PONOS i sl, sto si i sama navela,CESTO moze da bude razlog nesuglasica,prekida veza i odnosa,a da ne idemo tako daleko da navodimo krupne politicke greske koje su nastale zbog cuvanja casti i dostojanstva a dovele do ratova,ubistava i masovnih stradanja,da ne kazem iskorenjivanja citavih naroda za sta ima puno primera u istoriji.I blizoj i daljoj,i nasoj i tudjoj...No,na svakom od nas,pojedinacno,bio on vernik ili ne,je da donese konacan sud.

Hvala ti na iskrenim komentarima.

Obradovala si me jako!!! I objašnjenjem, jer mi je uvijek drago nešto naučiti, a još više time što moje komentare nisi pogrešno shvatila.
Tvoja me je defnicija potakla da malo kopam i tražim značenje riječi gordost. Definitivno ispada da ima dva, i to oprečna, značenja.
Drago mi je što među nama nema gordosti u ovom ružnom značenju:)) i što možemo lijepo komunicirati.
Sviđa mi se tvoje razmišljanje, zanimljivo je kako gordost i kao naizgled nešto pozitivno, može dovesti do užasa.
Hvala ti još jednom, pozdravljam te i vraćat ću se tvojim definicijama!

E,bas smo nasim dijalogom uspele da pokazemo sta znaci NE BITI GORD (kao sto si i sama rekla,kad se gordost podrazumeva u ruznom znacenju).

Pozdrav!

Po pravoslavnom ucenju gordost potice od pada andjela, nekadasnji najsvetliji andjeo heruvimskog roda Dennica (Dennica na staroslovenskom znaci zvezda Danica ili prva svetlost = Luconosa) se pogordio ,to jest pomislio da je jedna Bogu , zbog toga je zbacen sa neba.

Gordost ponos egoizam. Strašna stvar. Najgore je što je onaj koga zahvati zaslepljen za činjenice: da je njom zahvaćen, da je loša, i za bezbroj drugih stvari.
Strašno je što se uopšte koristi taj arhaični naziv koji ga dodatno kamuflira.

Bahatost, prepotencija, umišljenost, taština, sve su to sinonimi gordosti.
Kada neko misli da je u svemu naj, pa na primer, ne želi na ulici da pozdravi čoveka u pocepanim pantalonama, čoveka u opancima itd, samo zato jer taj nije zaslužio !?!

Ali, ne želeti da se pozdraviš sa političarem, to nije gordost. To je izbegavanje davanja autoriteta, punomoćja lošem čoveku. To bi često trebali da rade sportisti, i ostale poznate ličnosti, ali, i oni su gordi, pa i same sebe vazdižu u nebesa, jer ih je uvažio preCednik.