Prijava
   

Gvantanamo

Zaliv na Kubi.Vojna baza na Kubi,koju drze amerikanci i trenutno pritvorska jedinica za optuzene za terorizam i saradnju sa Al Kaidom.Zbog specificnih uslova i polozaja,baza je u stalno povisenoj borbenoj gotovosti i zato je pogodna za zatvaranje terorista,jer u tim uslovima ne moraju da postuju ljudska prava!

Da li neko ko je spreman da ubije i u tome sprecen,zasluzuje da ima prava....pogotovo ako je bio spreman da pri tome ubije i sebe?Ja mislim da ne!On se svojih prava odrekao i zato,iako ne bih voleo da budem u njihovoj kozi,ne osudjujem americke postupke prema njima.BTW,mucenje nisu izmislili amerikanci,vec ono ima dugu tradiciju kroz istoriju u svim evropskim zemljama,u Aziji...i naravno,u katolickoj crkvi.Nijedna moderna drzava ne odobrava mucenje(pa ni Amerika),ali kad mora,rado se lati tog posla.To sto osudjujete uriniranje,primoravanje na sex....je potpuno u redu,ali to spada u ponizavanje protivnika i u cilju otkrivanja informacija,je cesto,neophodno,pogotovo ako je protivnik verski fanatik.
Jedino sta je problem u ovoj prici je etika.Ako se postupa na ovaj nacin sa nekim za koga postoje dokazi,to je OK,ali ako postoji i zrno sumnje u neciju krivicu,smatram da je pogresno.

Komentari

u pravu si skroz, zato se to sve i radi u Gvantanamu a tu je ta licemernost, ja bi sve to da sam neki faktor u americi sproveo da zastitim svoju drzavu i ljude. Licemerje je to raditi van svoje teritorije pa zbog toga i u avionu jer zakon inace im to brani na teritoriji amerike a i sami se kunu u judska prava. Tebi plus jer si doobjasnio temu

Muči globalno, morališi lokalno-lokal im ceo kontinent(malo li je)...+

jesi glup vidi se !

Ljudi se lako odreknu ljudskih prava,ako potreba to nalaze....