Hanan

Цоле 2013-08-04 14:37:48 +0000

Канан илити כְּנַעַן илити Χανααν илити کنعان илити по нашки "обећана земља". Место које би се могло назвати рајем на земљи, земља коју је Јахве обећао Хебрејима као до јаја место (то је она красота на Блиском истоку где људи свих нација и вера носе некакво оружје са собом). Када су крсташи почели да се кољу ту са Агаренима постала је популарна и као "Света земља". Било како било, наводно најбоље место на овоме свету за живот.

Зато се "Ханан" користи као израз за неку "обећану земљу", негде где је до јаја. Негде где те твоја бит води из својега отечества да тамо животариш и оставиш кости. На пример, када ти стрико нађе одличан посао негде у Шведској па одеш тамо да живиш к'о Крез јер је посао смешан а плата добра.

-Деда Исаија, немој да ми дираш та документа.
-А није ти ово курир?
-Није, ено ти га на столу у трпезарији.
-А какве су ти ово пусуле?
-Е мој, деда, одлазим у Ханан.
-На ходочашће?
-Ма какво бре ходочашће, идем тамо да завршим студије и онда ћу тамо наставити да живим.
-Јао, Ароне сине дедин, знаш како си ме сад обрадовао! Ја сам терао твога оца, рекао сам му "Иди, Јоиле, у Израиљ, тако ти Мојсија, видиш да смо напокон добили наш Ханан" а он неће однио га сатан, каже овде му лепо. Како није, поготову за време Недића, мислиш да се ја не сећам?
-Ма какав бре Израел какви бакрачи, идем у Немачку.
-Молим?
-Идем у Нирнберг да завршим ово што ми је остало још и онда да нађем посао а не да чекам овде кад ћу да скапам од глади...
-Јао бре, Ароне, па што ми то радиш? Хоћеш да ми пре времена читаш Кадиш? Јао тако ми Бога Аврамовог, и Бога Исаковог, и Бога Јаковљевог, шта сам ја дочекао, јаааооо тешко мени, Јахве зашто ме тако кажњаваш ти који си...
-Хајде бре не кукај више ту к'о Јеремија. А ти кад си ишао да радиш у Немачкој онда ти није сметало?
-То је друго!
-Како?
-Лепо...ја сам иш'о у Источну Немачку!

4
19 : 4
  1. Jamajka što se mene tiče, ali moram prvo koji milion da napravim.

    Inače odlična Cole. Više volim ove tvoje dugačke defke jer opasno imaš smisla, a tripujem da najbolje od tebe tek dolazi.

  2. Са твоје тастатуре у Јахвеове уши, хвала, Џони.

  3. Цоленце обрађује разне теме, поштивам, тако ми бар-мицве. :)
    ал је деда зарадио у источној швабији, могу мислити, вратио се вартбургом лоло

  4. Vrlo obrazovna defka :)

    +

Omiljeno za [1]

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.