Prijava
   

Hanan

Kanan iliti כְּנַעַן iliti Χανααν iliti کنعان iliti po naški "obećana zemlja". Mesto koje bi se moglo nazvati rajem na zemlji, zemlja koju je Jahve obećao Hebrejima kao do jaja mesto (to je ona krasota na Bliskom istoku gde ljudi svih nacija i vera nose nekakvo oružje sa sobom). Kada su krstaši počeli da se kolju tu sa Agarenima postala je popularna i kao "Sveta zemlja". Bilo kako bilo, navodno najbolje mesto na ovome svetu za život.

Zato se "Hanan" koristi kao izraz za neku "obećanu zemlju", negde gde je do jaja. Negde gde te tvoja bit vodi iz svojega otečestva da tamo životariš i ostaviš kosti. Na primer, kada ti striko nađe odličan posao negde u Švedskoj pa odeš tamo da živiš k'o Krez jer je posao smešan a plata dobra.

-Deda Isaija, nemoj da mi diraš ta dokumenta.
-A nije ti ovo kurir?
-Nije, eno ti ga na stolu u trpezariji.
-A kakve su ti ovo pusule?
-E moj, deda, odlazim u Hanan.
-Na hodočašće?
-Ma kakvo bre hodočašće, idem tamo da završim studije i onda ću tamo nastaviti da živim.
-Jao, Arone sine dedin, znaš kako si me sad obradovao! Ja sam terao tvoga oca, rekao sam mu "Idi, Joile, u Izrailj, tako ti Mojsija, vidiš da smo napokon dobili naš Hanan" a on neće odnio ga satan, kaže ovde mu lepo. Kako nije, pogotovu za vreme Nedića, misliš da se ja ne sećam?
-Ma kakav bre Izrael kakvi bakrači, idem u Nemačku.
-Molim?
-Idem u Nirnberg da završim ovo što mi je ostalo još i onda da nađem posao a ne da čekam ovde kad ću da skapam od gladi...
-Jao bre, Arone, pa što mi to radiš? Hoćeš da mi pre vremena čitaš Kadiš? Jao tako mi Boga Avramovog, i Boga Isakovog, i Boga Jakovljevog, šta sam ja dočekao, jaaaooo teško meni, Jahve zašto me tako kažnjavaš ti koji si...
-Hajde bre ne kukaj više tu k'o Jeremija. A ti kad si išao da radiš u Nemačkoj onda ti nije smetalo?
-To je drugo!
-Kako?
-Lepo...ja sam iš'o u Istočnu Nemačku!

Komentari

Jamajka što se mene tiče, ali moram prvo koji milion da napravim.

Inače odlična Cole. Više volim ove tvoje dugačke defke jer opasno imaš smisla, a tripujem da najbolje od tebe tek dolazi.

Са твоје тастатуре у Јахвеове уши, хвала, Џони.

Цоленце обрађује разне теме, поштивам, тако ми бар-мицве. :)
ал је деда зарадио у источној швабији, могу мислити, вратио се вартбургом лоло

Vrlo obrazovna defka :)

+