Prijava
   

Hard Metal

Kultni Heavy Metal časopis koji je počeo da izlazi u ex-YU početkom devedesetih godina prošlog veka. Štampan je bio u Novom Sadu, a glavni urednici su bili braća Polzovići. Sam časopis je bio veoma kvalitetan, pokrivao je veliki broj podžanrova, recenzije izdanja su bile veoma objektivne, tekstovi su bili kvalitetno napisani i sadržali su veliku količinu relevantnih podataka.

Intervjui su bili "netipični", odnosno, pored stadardnih pitanja koja su se postavljala muzičarima za sam bend, bilo je "osećaja" neke drugačije atmosfere, što zbog samog načina postavljanja pitanja, što zbog pitanja za koja bi ste (pošto ste ih pročitali) rekli "Hej, pa ja bih postavio isto ovakvo pitanje". Takođe, kao i u svakom drugom časopisu je bilo i po nekoliko postera (neki su bili na onom kvalitetnom masnom papiru) sasvim solidnog kvaliteta. Bio je tu i mini strip o nekom "smešnom" metalcu, odnosno liku koji sadrži sve predrasude vezane za metalce.

Taj časopis je na neki način iznedrio Jadranku Janković Nešić, veoma poznatu novinarku u Rock/Metal krugovima. (Ona je dugi niz godina vodila emisiju VJ Heavy Sat na rtv Studio B). Sam časopis je prestao da izlazi negde krajem 1992., u vreme kada se SFRJ raspadala u parčiće i kada je ekonomska kriza žestoko drmala Srbiju.

Kao neki "eksperimentalni" projekat, devedesetih se na tv NS plus emitovala emisija Hard Metal, gde su se puštali spotovi, uživo snimci, ponekad i celi koncerti, intervjui i prilozi vezani za Heavy Metal i sve ostale podpravce. Kolekcija spotova je bila za poštovanje, pogotovo što je bilo gomile snimaka Metal bendova sa cele ex-YU koji se danas veoma teško mogu naći. Kažem "bila" jer je celokupna arhiva, zajedno sa ostatkom veoma vredne video-arhive uništena u NATO bombardovanju novosadske televizije.