Prijava
   

Heron iz Aleksandrije

Na listi najzajebanijih faca u istoriji čovek dovoljno visoko kotiran da može bez ustručavanja da pošalje Korteza i Vespučija po dva masna sa sirom.

Heron je izmislio parnu mašinu soma i po godina pre nego što su se britanski pozerčić Vat potpisao na njegov izum. Inače je generalno imao talenat da izmišlja stvari koje će neko tek za hiljadu i po godina opet da izmisli i da se proslavi, napravio je i neku vrstu orgulja i vending aparat (ono za sokove). Prva pumpa? Heron. Fermatov princip iz 17-og veka? Heron. Injekcija? Heron. Onaj imaginarni broj "i" što se pojavljuje u drugom srednje? Isto Heron. Kada su smorile takve marginalne stvari kojima je promenio pola sveta, čovek je napravio mehaničku pozorišnu predstavu od 10 minuta, sa sistemom kanapa, čvorova i jednostavnijih mašina. Imati na umu da je u toj eri ljude bilo dovoljno impresionirati i samo kanapom.

Naravno, svi ti izumi su izgledali drvenije i sranjkastije nego što zvuče, ta injekcija je za korišćenje verovatno zahtevala četiri čoveka i devet kilometara creva, a pumpu su verovatno držali u hangaru za trireme, ali čovek je to izmislio u 1. veku, u eri kada su u Kini otprilike izmislili papir i kada su vladari mislili da je strašno dobra fora da zapališ svoj glavni grad ili da pališ Hrišćane u dvorištu da bi ti glumili lampu. Da se rodio pre 200 godina verovatno bi dobio šansu da se Edison kurči njegovim idejama za par dolara mesečno a danas bi bez sumnje dane provodio razbijajući glavu da li je bolje da CERN-ovu platu spička na Ferari Enco ili dve nove Karere GT.

I pored svega toga, Heronovo ime je ostalo upamćeno po nekakvoj geometrijskoj formuli, za koju generalnu populaciju opšteprihvaćeno i jednoglasno zabole kurac. S obirom na to da je i pored čudovišne genijalnosti propustio da se proslavi, možemo samo da zamislimo koliko je to zajeban i nafuran Majkl-Medsen kuler bio.

-Herone, poslat sam iz Antijuma da ti prenesem vest sa dvora. Neron je čuo za tvoja dostignuća i spreman je da ti sredi dvospratnu gajbu u okolini dvora, nedeljne zalihe nekrštenog kata i najbolje carske konkubine, ako si spreman da za ime dvora pružaš svoje izumiteljske usluge i eventualni povremeni peting sa vladarem.

-Zabole me baš kurac da idem u Antijum, imam masažu u 5. Ae pali.

Komentari

Натерао си ме да изгуглам шта је беше Херонов образац. :D Ви'ш, уопште се нисам сетила да је то то...
Е да
плус.

Хаха, одлично!

hahahhah odlicna!!

Мастерпис :)

Одличне дефке, а и одличан аутор, скидам капу...

Ovo treba u odabrane, da se malo edukuju deca kako se piše. Čisto da podsetim...

Треба у одабране, мудро збориш Бруце!

Гане из Борче, медитеранског тена, божанске лепоте! Ова ти баш оно, јебе... И даље те волим, амантино :*

ДОЂИ АМАНТ, МАЛИ АМАНТ. ДОЂИ НА ПВТ, ИМАШ ЈАКО БИТАН ОДГОВОР, МАЛИ АМАНТ.

Је л' он исто измислио и механичка врата на храмовима?
Начи, запалиш ватру пред вратима, а врата се сама отварају ко у максију.

Gle, ispostovan jedan od mojih predloga za odabrane. Bas se radujem. Odlicno napisano, edukativno, duhovito :)

Imati na umu da je u toj eri ljude bilo dovoljno impresionirati i samo kanapom.

Već ovde sam dao plus i metno u omiljene...

Е на ову дефку сам те сапратио. Ристекпа.

Jebote, koji si ti kralj. Rispekt i patrik.

Доста добра одлична, честитке !