Prijava
   

Hrana i vino

Makedonski kulinarski šou, veoma popularan u zemljama bivše Juge. Po svemu sudeći, emisija je napravljena za kretene koji ne znaju da ispeku jaje. Narator u emisiji je baš bukvalno shvatio da mora, korak po korak, objašnjavati kako se određeni recepti sprovode u djela.

Recept: Jaje na oko

Približite se frižideru. Desnom rukom ga otvorite, a lijevom uzmite jaje. Zatvorite frižider. Stavite jaje u posudicu sa strane. Desnom rukom uzmite tavu i stavite je na kolo. Upalite šporet. Desnom rukom uhvatite dršku tave, a lijevom uzmite flašu sa uljem, i polako, pod uglom od 64 stepena, uspite malo ulja. Ostavite flašu sa uljem po strani. Dok se ulje grije, uzmite manju posudu. Dovucite posudicu koja je stajala sa strane, u kojoj je jaje. Desnom rukom uzmite jaje. Laganim potezom razbijte jaje, po sredini, o rub posudice, jačinom od 2,3 njutna. Sadržaj stavite u manju posudu koju ste prethodno pripremili. Desnom rukom uzmite manju posudu, u kojoj je razbijeno jaje, i laganim okretom šake, od 90 stepeni, istresite jaje u tavu sa zagrejanim uljem. Posolite. Pobiberite. Pecite 2 minute. Kada se ispeče sa jedne strane, desnom rukom uzmite špatulu. Stavite je pored jajeta i podvucite je pod isto. Kad se jaje nađe na špatuli, okrenite je za 180 stepeni, tako da strana jajeta, koja nije pečena, bude okrenuta prema tavi sa uzavrelim uljem. Pecite još tridesetak sekundi. Desnom rukom zgrabite dršku od tave. Smaknite tavu na radnu površinu. Isključite šporet. Desnom rukom. Uzmite opet dršku od tave, ali sada lijevom rukom. Desnom uzmite tanjir, plitki, i približite tavi. Lijevom rukom, već zahvaćenu dršku od tave, neizmjeničnim trzajem ruke, smjerom sjever-jug, jaje istresite u tanjir. Ukrasite sa šeri paradajzom i francuskim peršunom.
Uz ovo jelo, predlažemo vam da popijete, kvalitetno bijelo vino sorte Šardonej. Obiluje ukusom prezrelog grožđa, mediteranskog limuna, kivija i tragom bagremovog meda. Služi se na temperaturi od 10-12 stepeni. Prijatno.

Komentari

"Uz ovo jelo, predlažemo vam da popijete, kvalitetno bijelo vino sorte Šardonej" heheh da da to je taj rad, +