Prijava
   

Jovanka Budisavljević-Broz

Supruga pokojnog predsednika Tita, jedinog našeg predsednika kod koga je ta titula "predsednik" zaista imala neku svoju pravu težinu.

Na početku svog života je živela jako teško, bila ranjena, bolovala od tifusa, sahranila oca i brata u ratu.
Sredinu svog života provela je kao supruga "najvećeg sina naših naroda i narodnosti" u banalnoj raskoši, okružena tadašnjim svetskim "krem a la krem" društvom, svojevrsnim dvorskim spletkama i bila na mestima i sa ljudima o kojima mi smrtnici možemo samo da sanjamo.

Sada trenutno, kraj svog života provodi sama i u izolaciji, poput nekakvog tragičnog ženskog lika iz neke od Šeherezadinih priča...zatočena u nekakvoj kuli ili dvorcu, u nemilosti novog, mladog, snažnog i surovog vladara, a bez dece koju iz nekog tajanstvenog razloga nikada nije imala sa pokojnim sultanom...

Poslednja živa ikona komunističkog režima i nekada slavne SFRJ.

Komentari

živi u Dragoslava Jovanovića, uličica od Trga Nikole pašića prema Srpskih Vladara, što prolazi pored gradske skupštine. često je možete sresti u Pionirskom parku dakle između gradske skupštine i predsedničkog kabineta. Jednom sela na klupicu pored mene.

život piše romane :)

Ja sam imao priliku da shvatim u kom "filmu" ona živi ,neke '96-'97,na svadbi mojih komšija,inače izbeglica iz Like. Ona je bila pozvana kao mladoženjina rođaka.
Jedan od mladinih rođaka je bio tinejdžer koji je na svadbu došao u farmericama koje su bile pocepane na kolenima ,štosa radi-po tadašnjoj modi. Kako je taj dečko stalno šetao tamo-ovamo ,ona ga je krajičkom oka pratila i u jednom momentu je uspela da ga povuče na stranu i da mu ,kad niko ne vidi od prisutnih, tutne u džep smotuljak sa novcem koji je sve vreme držala u ruci i šapnula mu: "Kupi jedno lepo odelo ,sine"...
Jadnica je to uradila jer je mislila da je on došao tako zato što nema bolje ,bio je rat ,a on je ostao bez kuće i nema čime da kupi...

Jovanku za Deda Mraza! a ne onog Mirka Cvetkovica

Mašem vam i šaljem poljupce iz mercedesa 220 d long! :)

More bio je to 500 pullman od 4 tone,kakav 220d...:-)))

Obećao je Rasim da će mi vratiti pulmana, al' mora prvo da popravi oluk i zameni crep.

a jadna zena ima penziju 110000 jadnaaaaaaaaaa !!!!!

hteo da definisem malo drugacije, al si iskoristio sve slagvorte.

Meni je ona ubedljivo najzanimljiviji lik među svima njima...i nikako mi nije jasno zašto je oduvek u nekakvoj izolaciji.

kad bi neko calnuo kintu da je natera da prica, dok je jos ziva. zamisli koliko ona zna!