Prijava
   

Kanarinac u rudarskom oknu

Simpatičan idiom, u čijoj osnovi se krije naporad rad u rudniku. Naime, u neka prošla vremena, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, kada je ljudski život vredeo tek nešto više od kofe uglja, kada su siromašni rudari padali kao snoplje od trovanja vazduhom u iskopanim kopovima, neko se setio da pre čoveka, u okno pusti kanarinca.
Ova ptica usled svog brzog disanja i još bržeg metabolizma ima izuzetno nizak prag tolerancije na ugljen dioksid koji je bio pristuan u kopovima. Kada bi kanarinac osetio ugljen dioksid, slošilo bi mu se ili bi, jadničak , odmah uginuo. To je bio znak da nije bezbedno ni čoveku da se spusti u okno.
Kanarinci su tako postali poznati kao ispitivči, pioniri, a izraz se ustalio u značenju nekoga ko unapred upozorava na budućnost i sve njene potencijalno loše posledice.

Osoba 1- Ej Acke, sviđa mi se Sandra. Šta misliš, jel se dopadam ja njoj?
Osoba 2- (sviđa se i njemu Sandra ali želi da "opipa puls", da se ne zaleti prvi, pa šalje drugara pod voz)... Ma da bre, rekla mi danas na predavanjima da joj se dopadaš, ali ne zna kako da ti to stavi do znanja. Cepaj baki, samo odlučno, ne ispuštaj je večeras!
Osoba 3- Acke, vidi ga Milanče što spopada Sandru hahaha, ne daje joj da diše!
Osoba 2- Pustio sam kanarinca u rudnik Miško, samo posmatraj...