Prijava
   

Kapiten

Mlad, zgodan, neophodan. Harizmatičan. Duhovit. Sa lakoćom osvaja svačije simpatije. Njegovo prisustvo ti uliva spokoj i mir. Njegove energične inicijative pokreću i tebe da pružiš makar jedan korak više napred.

Prošao je sve. Redno. Poznaje svaki ćošak svih ulica u bilo kom gradu. Mangupirao se kao klinac, uozbiljio kad je odrastao, ne bežeći od obaveza koje su sa godinama došle, iako protivno njegovoj volji. Ali u srcu još uvek nosi tu iskru, kojom može da sve, ovog momenta, izgori do pepela i započne novi život. Da okrene novu stranicu, da zaigra za neki drugi klub u nekoj novoj sezoni.

Kapiten je dete radničke klase. Otac ga je učio da se samo rad i zalaganje za cilj, isplaćuju. Komšije su mu ostavljale ključ od kuće kada odu na letovanje. Da je obiđe, proveri, čuva od lopova. Iako je možda i sam to ponekad morao da bude, ali je mudro i selektivno birajući žrtve, koje bi morale da obavezno budu izvan domaćeg terena, uspevao da održi imidž poštenog čoveka.

Kapiten je drugar. Nije zamerio ortacima kada bi mu sjebali motor ili auto. Odšlepao bi ga kući, pa popravljao sam, iz svog džepa. Pozovi ga kada ti treba neko da šaluje temelj ili zavari auspuh. Znaće i jedno i drugo. Daće ti poslednju cigaretu iz pakle. Podeliće jedno pivo sa tobom. Svaki problem ili posao, voli da sam završi, ne maltretirajući ljude oko sebe, osim u krajnjoj nuždi kada proceni da sam neće uspeti. A njegova je procena uvek ispravna. Kapitenska.

Kapiten zna fore. Barata njima u širokom dijapazonu, pa može da se infiltrira neprimećen i u ekipu ispred dragstora, i među podle hijene koje se veselo cerekaju svima, ushićene iluzijom da predstavljaju limit u igri. Kapiten lako prozre šta si to uvio u celofan i da li ti je osmeh iskren i srdačan, ili je ipak to samo lažni, isfolirani kez koji ima za cilj da ti ulije dovoljno poverenja kako bi takvom okrenuo leđa oslobodivši mu pristup za izvođenje bugarskog manevra. On zna ko ga ogovara i šta mu misli, ali njegovo kapitensko samopouzdanje mu ne dozvoljava da se obazire na to.

Kapitenu smeš da poveriš devojku ili ženu i bezbrižno zapališ na gastarbajt, i možeš ostati siguran da je neće ni pipnuti, ma koliko ga lukava kurvetina provocirala, izazivajući njegov muški ponos. Njega tuđe ne zanima.

Nesebično će ti asistirati da se i ti upišeš u listu strelaca. Raspitati se najopuštenije kod sopstvene bičarke za neku njenu drugaricu koja te zanima. Čašćava i ne pita kad je tvoj red.

Kapiten nema vremena da tuguje. Kada ga neko ostavi, on se odmah resetuje nazad na fabrička podešavanja i razmišlja o sledećoj utakmici. Ne gubeći veru u ljubav.

Kapiten je vernik. Voli tradicionalnost, jer tradicija predstavlja kontinuitet kvaliteta i sigurnost, trajnost i vernost istom cilju. A to je trijumf dobra nad zlim, nad nečovečanskim. Slaveći slavu, on ujedno proslavlja i prave, večite vrednosti, utkane u to sveto nasledstvo koje traje vekovima, dakle jače je od svega, pobeđuje i prkosi. A to je ono za šta kapiten živi. U crkvi se nikada ne seti da upali sveću i za sebe, pred ikonom se pomoli za druge.

Kapiten ti se neće podsmevati kada te porazi, iako mu to trenutna situacija i položaj, omogućavaju. Neće likovati nad tvojim neznanjem ili nesposobnošću. Nad tvojim gubitkom. Pobeda je sasvim dovoljna nagrada. Sportski će ti pružiti ruku da ustaneš. Fer plej.

Kapiten ima iskustvo. Zato i jeste- kapiten.

Mauro Ikardi.

Komentari

Неразурииии паци коме те неразуриииии

Дугачка у пм, + на наслов

Икарди ајде у курац личе

Odban za kapitena !