Prijava
   

Kartonjara

Kuća napravljena od kartonskih kutija i drugih sličnih otpadnih materijala. Kao krovni pokrivač ima najlonske kese preko kojih su postavljene stare automobilske gume. Pod je obložen bačenim tepisima i/ili tepsonima. Pijaća voda se donosi u kofama od preko puta. Struja je ukradena sa bandere, pa kad se uključi javna rasveta onda je ima.

Grade je i koriste isključivo Cigani, i to pretežno na građevinskim lokacijama na Novom Beogradu, mada i druge strateške lokacije nisu za potcenjivanje. Ispod Gazele, na primer. Tako, kad god neki investitor dobije dozvolu da gradi bilo šta, i bilo gde na NBG, prvi i najteži posao je porušiti kartonjare i oterati Cigane.
Pomenuti pripadnici romske nacionalnosti, su uglavnom došli iz svakakvih nedođija privučeni mogućnošću "velike zarade" sakupljanjem i prodavanjem otpada. Kad nema otpada - skuplja se sve ostalo: telefonski kablovi, poklopci šahti i slično. Ali, pretežno zanimanje je šaniranje.

- Šta radi Cigan u kartonskoj kutiji ?
- ?
- Živi !

- Šta radi Cigan koji nosi kartonsku kutiju ?
- ?
- Seli se !

Komentari

Ovo ne samo da je glupo, već je i uvredljivo.

možda je glupo, mođžda je i uvredljivo ali je nažalost istina

Da kojim slučajem slične kartonjare niču po poljima, tako da stanar kartonjare može da bude bliže zemlji koju obrađuje, možda bi i bilo uvredljivo.
Ali, kada kartonjare niču upravo tamo gde treba da se nešto gradi, infrastrukturni objekat ili kakva zgrada - onda ne znam ko bi trebalo da bude uvređen.

Svaki ponosni vlasnik u zamenu za svoju kartonjaru koja mora da se poruši pri zdravoj svesti traži (citiram) "... da nam daju bilo kakav stan, ali tu oko Arene, jer mi tu radimo ..." I još " ... i da nam daju malo veću pomoć, od ovog ne mož' se živi."