Prijava
   

Krvava košulja

U neka srećnija vremena, kada je osveta bila crvena i vlažna, postojao je institut krvave košulje. Ukoliko krvna osveta nije izvršena duže vrijeme, majka bi iznosila košulju koju je pokojnik nosio u trenutku neurednog upokojenja i turala je pod nos gostima, ne bi li ih nagovorila da izvrše svoju tradicionalnu obavezu. Ovaj užasavajući ritual naizgled više ne postoji, jer narušava mit o čuvenom crnogorskom gostoprimstvu.
Ruralni sleng. Koristi se kad se od sagovornika očekuje određena žrtva, koju on nije rad izvršiti.

S1: Au, kako me ova petokraka boli. Ne mogu nikuđ. Veli doktor nikakav pos'o da radim. A livada mi se mora pokosit'. Pogle ono čudo kol'ko iždžikljalo. Da mi pocrkaju krave na zimu, bez ovoga sijena. A kosu sam novu nabavio. Eno je visi tamo na kraj grede.
S2: Ma šta mi poturaš kosidbu, k'o krvavu košulju? Još si odvalio far i postavio ga pred lampu da osvjetljenje na kosi bude drugačije.
S1: Haha, a moram malo!

Komentari

Добро је ово... +

Ако си ово хтјео рећ', причај онда мало чешће..

Nađoh prije neđe đedov seminarski rad, ko zna koliko star. I tamo pročitah da je postojalo. Zanimljivo mi se učinje, pa da napišem. Hvala!

Iskreno, mene je sramota što sam bolje rangirana od tebe, svaka ti čast, nema tvoje defke da ne valja, vala! +

Neka , macm, ne pričaj svašta! No ti hvala na plusevima i pretjerano lijepim riječima ! Čitah te. Mnogo si dobra. Kao i definicije ti :)