Prijava
   

Kurbla

Kurbla je komad železa okvirno oblika slova "Z", slično ključu za kotač, koja je nekada zauzimala važno mesto u opremi svakog vozača (osim hulahopki, čekića, šrafcigera i izolir-trake).

njegova primarna namena bila je da se s pomoću nje automobil može ručno upaliti. Stariji modeli automobila (Ami 8, Dijana, Lada, Reno 4) imali su rupu dole na sredini na prednjem braniku kroz koju se ubacivala kurbla, i gde bi se spojila sa "izdankom" bregaste osovine. auto se stavio pod čok, u ler, i kurbla se LAGANO okrenula (UVEK u smeru kazaljke na satu!!!) četvrt okretaja, a ona brzo "drmnula" prema gore, paleći automobil. trebalo je samo paziti da je palac na istoj strani gde i ostali prsti, jer su ljudi kurblanjem znali i da slome prste i ruke.

naravno, ona je ispunjavala i druge važne namene: taksisti (a i obični vozači) mnogo su je voleli jer je bila efikasno ladno oružje, a niko nije postavljao pitanje šta radi u kolima. ako nastane gužva dobro je znati da nikada niste baš praznih ruku...
za neke modele se i preferirao.

Danas se kurbla spominje kada oće da se naglasi starost nekog (često elektronskog) uređaja, kao kompjutora ili mobitela:

Momak pika po I-Phoneu kod priča sa drugarom: "U jee...., onak ima kompjutor iz 1993.? e, mu je kurbla?"
Klinac uz njega: "Kurbla? šta je to?"

uz ovu je još pupularna i:

"Da li ide na ugalj?"
ta je već jasnija svima...

Komentari

Aj sredi je malo. Fale ti neka slova i tako to
Dobra je!+

Kurbla se stavlja u prihvat na radilici a ne na bregastoj.

Nash, hteo bih da sredim, evo sada gledam po opcijama i ne vidik kako...
KdF, mnogo hvala, ispraviću ako vidim kako da editam. ima ko ideju?