Prijava
   

Kvantna neodredjenost

Možda je tu ali nije, znaš da se kreće al ne znaš gde je, kad ga nađeš možda ide a možda i stoji. Nekad je na dva mesta a nekad na jednom, nekad postoji a nekad ne.

Kako da se ovo najbolje objasni...
Recimo neko ko žmuri, uporno traži crnu mačku koja trči u mračnoj sobi, a mačka uopšte nije tu.

Komentari

Nego je u mraku :)

тако некако, али озбиљно. јадан покушавао сам да укапирам цео семестар док смо учили то чудо из физике, и није ми успело. као капирам шта би требало да буде, ал опет није баш то. :)

dobra definicija :) mda buducnost je pred nama,oborice se ta hajzenbergova teorema;)

Mislim da nisi ipak ukapirao a i nisi ni blizu, kvantna neodrdjenost je neodradjenost merenja brzine cestca to jest njegova nereciznost.

Sve ti je ovaj ludak lepo objasnio...
Pročitaj Hokingovu kratku istoriju vremena i videđeš nešto slično svojoj definiciji tamo.

sto nije ukapirao ? fino je objasnio da po postulatima kvantne mehanike nesto moze biti na dva mesta,da ne mozemo da odredimo tacnu lokaciju pa i brzinu sto rece ludi_psihijatar,i onda se hajzenberg nasao pametnim i dao svoju interpretaciju toga sto se zove kvantna neodredjenost. sto se hokinga tice,respekt za coveka,ali za mene je nils bor i dalje tata fizike,tako da je prvo potrebno procitati borove radove,koji su potrkepljeni dokazima,pa tek onda hokingove,koji se jos nisu uspeli dokazati u praksi,i koji vaze samo kao teoretski moguci i verovatni.

Imam mnogo zanimljivih stvari u kvantnoj fizici kao sto je npr teorija da je sve povezano i da nase misli uticu na materijalni svet oko nas!
najcudniji je naravno ako ste upoznati onaj eksperiment o elektronima i prorezima gde elektron pokazuje svojstva svesnog bica!
pročitao i ocenio i dao +