Prijava
   

Kvazi - patriote

Poseban oblik egzistencije u društvu jedne nacije. Pored svakojakih vrsta ličnosti, od lopova preko drotova do popova, kvazi patriote su najgori, razlog tome je što ni sami ne znaju u čemu je svrha njihovog bitisanja, ni smisao njihovih tričavih života. Najtužnija činjenica kod njih je to da oni, zapravo, misle da znaju sve i da, shodno u takvom razmišljanju, rade ispravnu stvar, i ne okreću se ostavljajući za sobom pustoš i probleme jer ''Tako Bog želi od njih''. Sve što umeju da rade je da ruše, tuku, psuju i gube vreme uz krike o lošem životu i vremenu u kom žive (to je, doduše, tačno), ali, sem toga, neće pokušati da promene to stanje jer je ipak lakše bitisati u mestu i filozofirati.
Prisutni su svugde, ima ih u školama, prodavnicama, po zabačenim mestima, u vukojebinama, na koje je i Bog zaboravio, po elitnim mestima. Kreću se u glavnom u dobro organizovanim čoporima spremni da iskidaju onog ko im se usprotivi poput krvoločnih vukova jadno mladunče jelena. Opasni su jer tako iskazuju svoju ljubav prema svojoj naciji i imaju posebna mišljenja, koja enormno odudaraju od normalnosti, i ne prihvataju istinu već je, slepom sujetom, iskrivljuju kako im se sviđa.
Kad ih upitaš o banalnim stvarima iz istorije, geografije ili bilo čega što se tiče njihove države koje bi trebalo svaka budala da zna, oni neće znati, iz prostog razloga što je to nebitno i dosadno, važna je taj patriotizam što teče njihovim zakržljalim venama.
Prave probleme, još više kvare sliku države, uništavaju...
Uvek su u pravu. Gramatika maternjeg jezika im je loša strana, istoriju znaju samo važnije događaje, o geografiji samo izvesne tranparente koje svakodnevno koriste, o narodnim običajima da ne govorimo. Neće znati ni ko se nalazi na novčanicama državne valute, a kamoli ko su ti ljudi uopšte bili i čime su se bavili, možda će znati ponekog, ali i to će biti sasvim iskrivljeno.

- Ko se nalazi na novčanici od 10 dinara?
- Ne znam.
- Na dvadeset?
- Otkud ja, bre, znam?
- 50?
- Ne'am pojma!
- 100?
- Nikola Tesla, brate!
- A ko je bio Nikola Tesla?
- Pa on je, ono, brate, izmislio struju i on je bio Srbin, znači, najveći Srbin...