Prijava
   

Lepše je sa kulturom

Kampanja koja je nastala sredinom devedesetih godina prošlog veka kao posledica posete vanzemaljaca Srbiji tokom njihove redovne istraživačke ekspedicije i vršenja eksperimenata nad srpskim političarima. Kako je dokumentovano u, na planeti Klinžai, veoma popularnoj knjizi loD ghotvam 'ay' cha', usled već katastrofalnog stanja u srpskoj kulturi (na stranu sad da stavimo predivne guzove Branke Šovrlić u spotovima dok čekaš film na Palmi u 2 noću), došlo je do toga da eksperiment koji je uspeo na svim drugim političarima, doživi neobjašnjivu grešku kod tadašnje ministarke kulture Nade Popović Perišić i stvori neobične kontraefekte, potpuno u neskladu sa zvaničnom politikom podsticanja kiča i šunda.

Slogan koji je pomenuta ministarka promovisala je doživeo ogromnu popularnost kod mladih, uvlačeći se neprimetno u svakodnevni rečnik, tako da je i kod ciljne grupe takođe izazvao kontraefekat kontraefekta, pa svaku stvar koju bi neko učinio, a da ima bilo kakvih dodirnih tačaka sa kulturom i lepim vaspitanjem, dobio peckanje od ekipe koja odmah izgovara ovo. Baciš limenku u kantu - lepše je sa kulturom, ustaneš babi u basu - lepše je sa kulturom, pitaš ribu gde želi da svršiš - lepše je sa kulturom... i posle nekog vremena svakom normalnom postaje neprijatno i vraća se u nekulturni mod.

To ponašanje, iako bez slogana, se održalo do dan danas, te nije zabeleženo od tada da neki novi ministar kulture pokuša bilo šta što se kosi sa zvaničnom državnom politikom nekulture i ispiranja mozga. Možda su nas vanzemaljci zaboravili, možda nema nade za nas.

- Brate, vide li ti ovo kako ovaj novi ministar kulture kritikuje rijalitije?
- Video sam. Predstava za narod.
- Ma kakva predstava, čitava vlast se ograđuje, brane Pink, njega povezuju sa žutima.
- Ma, njihov čovek bre, nego skreću pažnju sa nečeg važnijeg. Prestani da veruješ u vazemaljce.

Oktoberfest Vukajlija 2018

Komentari

Sjajan ubod teme, voleo bih da sam video par primera kao iz tela definicije, recimo

- U koje ćeš oko, ljubavi?
- U desno, dragi, divan si!
- Tja, lepše je s kulturom :)

nekulturni mod.

Da nije Glavni hehe?

Mora nešto i da se ostavi mašti.

Mora nešto i da se ostavi mašti.

Slogan za soft pornjavu, klasika.

Zicer definicija, eto.

Uglavnom, onakav primer bi ugrozio poruku definicije (ko još piše definicije s porukom, lol), ali bitno je da si ti prepoznao i upotrebnu vrednost izraza u svakodnevnom govoru. Ili makar svakonedeljnom.