Prijava
   

Ljudska blizina

Nekada davno, neki osobito mudar ili preterano besposlen lik bubnuo je kako je čovek u osnovi društvena životinja. E sad, kao što je slučaj s većinom mudrih misli, u pitanju nije bilo ništa novo. Međutim, oni oko njega oduševili su se elegancijom te izjave u toj meri da je koncept preživeo do dana današnjeg u teorijama priučenih psihologa, trećerazrednih spisatelja i kafanskih filozofa.

Interesantno je da je svima njima zajedničko izostavljanje ključnog dela - "u osnovi". A to znači 'ne uvek', možda čak ne ni svaki dan... a možda ni svaki mesec. Jer ljudska je blizina kao lek, valja, al samo u pažljivo odmerenim količinama.

- Gad demit, koga to moje oči vide! Jesli li ti to, Majk, kojote stari?
- Nego šta sam, Džejk, tvoru jedan olinjali. Sedi da popijemo po viski.
- Može, može, nikad odbio. Pa čim se baviš, stotinu mu dabrova? Kako posao?
- A eto, malo je opasno ovih dana kako su Sijuksi na ratnoj nozi, al opet ne mogu da se požalim, samo za jedan put koji napravim od Karson-sitija do Dentona zaradim koilko za čitavu godinu skupljanja vaški po kakvom rudarskom gradiću.
- Pazi skalp stari moj, nije naivno, a iskreno bilo bi mi krivo da ukrasi nekom crvendaću ratnički pojas, dobar si čovek iako si trgovac.
- Reci to onom Čirokiju što mu jutros uvalih obataljenu vinčesterku i dve kutije kuršumi za dvesta dabrovih kožica.
- Hohoho, odro si ga ko risa, al dobro, ko mu je kriv što je indijanac.
- To što kažeš, al opet bi mi ga malo žao pa sam mu poklonio i češalj da sredi to malo kose što je ostavio na glavi i neke đinđuve za ženu.
- Eto, reko ti ja da si duševan.
- To sve gore neko gleda, stari moj. Nego, sviđa mi se ovaj tvoj gradić ovde, deluje baš mirno i pristojno.
- Da znaš, otkad me prekomandovaše ovde preporodih se. Ovo ti je ranije bila mala stanica za trgovinu krznom a i sad pretežno svraćaju traperi iz okolnih brda i pristojniji indijanci. Ma milina, kad se sretnu posle godinu-dve u planini zagrle se ko najrođeniji i plaču jedan drugom u bradurinu od sreće, onda se zavuku u salun pa tako zagrljeni piju, pevaju i pričaju lovačke priče do jutra.
- Idila božja kakvih mesta ima. Evo sad sam baš došao iz Tutanj-sitija... ma koji siti, to ti je jedan rudarski gradić gore kod trase union pacifika, rupčina najobičnija. Oni nesrećnici tamo čitav dan nabijeni u tunelima ko usoljene srdele, udišu ono što onaj ispred njega isprdi, ma oči bi jedan drugom iskopali kad izađu. A kad dođe platni dan - odma trk u kakvu buvaru s kockarima i raspusno ženskinje a jutro ih pola dočeka u šancu s čizmama uvis.

Komentari

kako je dobro ovo...+++

slažem se, ali primer je kvari, totalno je van konteksta

primer kao ona dva kauboja na planini, pederčine, ne može čovek sam i te fore... kako se beše zove film?

Pa ono, može i da se povuče neka paralela, što se duže ne vidiš to se srdačnije pozdraviš i tako to.

Ma koga ja to farbam, hteo sam da provučem mali omaž Zen Grej pa kud puklo :)

Broukbek mauntin kosmo, onom sirotanu od onda daju samo herojske akcione uloge, ali ni Princ od Persije ga ne može izvući više :)

e da, greota... dobar glumac.

On je Doni Darko i ćao, ne mora više ništa ni snimati.

Jes, i to je dobar primer, dva čoveka sami u planini, gledaju jedan drugog svaki dan od jutra do mraka, padne čoveku koješta devijantno na um...

nije čovek kamen, grujane...

On je Doni Darko

Bolje mu je legla Broukbek mauntin uloga, ima tu neku facu...

nije čovek kamen, grujane...

Al je žena kamenjarka... hnjo, hnjo :)

koncept nije preživio samo zato što su se gore opisani fascinirali tezom zoon politikona nego zato što je matora drtina bila debelo u pravu.
definicija je svakako minus

Hvala Riho, rode, na tebe čovek vazda može da računa.