Prijava
   

Lun Kralj ponoći

Lun Kralj ponoći, imenom i prezimenom Donald Sikert. Baja je neka vrsta univerzalnog genija. Ima doktorat iz fizike, hemije, biologije, ima crni pojas u karateu, džudou, tekvondou, kjoko šinkaiju, ima ribu avion koja je takodje doktor biologije i jedini posao mu je da ispravlja krive drine i da istrebljuje kriminalce širom sveta.
Ovaj, još jedan od klonova Džemsa Bonda, nije nastao negde na zapadu već u mašti novinara novosadskog dnevnika Mitra Miloševića koga je verovatno bilo blam zbog toga pa je svoja dela potpisivao kao Frederik Ešton. Lun KP je bio noseći lik nekadašnje edicije pulp romana novosadskog izdavača Dnevnik pod imenom "X-100 romani". Bili su tu još neki likovi kao npr. harizmatični detektiv Hejzi, ali je Lun svakako bio nenadjebiv.
Donald Sikert je dete preobraćenog kriminalca koji je nekad radio u dilu sa Braunom, Majnardom i Falkonom. Ova trojica njegovom ćaći nikad nisu oprostili što je zarad ženske napustio kriminal pa su ga koknuli. Malenom dečaku su objasnili da su mu ćaleta zveknuli panduri, a on, šta će dete, poveruje im.
I malog onda pošalju da uči najbolje škole, koledže, konzervatorijume i sl. ne bi li od njega napravili mega kriminalca sve dok jednom prilikom nije slučajno čuo zastrašujuću istinu da su mu matorog u stvari oladili njegovi sponzori od milošte nazvani "ujaci".
Tu sada nastupa raspad sistema, gubljenje vere u sve dotad naučeno i Donald Sikert nestaje sa lica zemlje da bi se vratio kao underground borac za pravdu- Lun Kralj Ponoći. Lun živi u skloništu za koje niko ne zna gde se nalazi, kreće se pod raznim alijasima a u svemu mu pomažu Džejn Vitington ona avion riba s početka i Semjuel Makferson- Sem, bivši mornar zgodan za tabačinu i korišćenje sirove snage. Tu je još smotani novinar Artur Markinč, jedino lice iz spoljnog sveta koje je ušlo u Lunovo skrovište i ujedno čovek od poverenja. Što bi danas rekli njegov lični PR.
Lun KP je u domenu pulp fiction literature bilo sasvim solidno štivo.Da je radjen negde na zapadu, producenti bi se polomili da ga ekranizuju. Ovako sve je ostalo u pisanim romanima i tridesetak stripova koje su crtali i kurta i murta, svi, osim Baneta Kerca!

Komentari

+ Moj ti je prvi. Baš neko veče na četu sam pričao o Lunu. To ti je proketstvo malog jezika. Da je Lun pisan na engleskom James Bond bi bio 'mala maca'. Koliko godina tome ima kad je taj baja baratao, kevlarima, tricijanoaminoproenima...
Da nemaš neki sačuvani primerak?

+ , i hvala na podsećanju :-D

Postoji malo vise brojeva Lun...Neki su u mom posedu.Ujak ih kupovao pa mi prepricavao, s obzirom da sam bila klinja.

Džidža daj na kopiranje,pls

Jao, secam se tog stripa, citao kad sam bio klinac, do malopre sam bio ubedjen da nije nas... +

Ako neko želi da rezmenjuje stripove, pisane romane i sl. može da ode na forum www.upps-sajt.com. Udruženje za promociju i produkciju stripa. Što se tiče Luna, na hrvatskom sajtu www.stripovi.com postoji odeljak gde su nalepljene naslovnice najvećeg broja stripova ex-yu produkcije pa i Luna. Naglašavam da je ovde reč o stripovima koji su nastali na bazi pisanih X-100 romana.
pozdrav svima

Ujka,mislim da bi te jeftinije kostalo da ih kupis na Limundu.Znam da ih jedan tip prodaje svaki za 50 dinara.