Prijava
   

Mačke

Vode poreklo iz Egipta, gde su se smatrale polubogovima. Svaka kuća je u ta davna vremena morala da ima bar jednu, ali je nijedan čovek nije posedovao, zato što se božanstva ne mogu posedovati. Brodom je preneta u Evropu, ali je ljudi tamo nisu domaćinski dočekali. Na tome su imale da zahvale mitu o Fridi, boginji ljubavi, plodnosti i lepote, koja se vozila kočijama koje su vukle mačke, i izazivala sukobe i patnju gde god se pojavila. To sujeverje živi i danas, rame uz rame sa predrasudama da su mačke zlobne i neprijateljski nastrojene. Čak ni činjenica da su mačke za vreme kuge uveliko pomogle ljudskom rodu tamaneći gamad nije osvestila čoveka.
Malo po malo, mačka se ipak uvukla čoveku i pod kožu i pod krov kako samo ona može, ali se jedna stvar nije promenila – čovek je i dalje ne poseduje, jer, božanstvo ili ne, ovo biće je nemoguće posedovati. To je ta osobina koja sujetnom čoveku kod mačke najviše smeta – njena samostalnost. Ipak, ona svoju naklonost pokazuje predenjem, maženjem, umiljavanjem, namigivanjem i čapkanjem. Često voli da izigrava „gazdinu“ senku, pa on uvek gleda na dole ne bi li izbegao da je zgazi. Kad oseti čovekovu tugu i neraspoloženje, skače mu u krilo da mu svojim čarima odagna misli.
I konačno, ona je do te mere skladno građena i njena lepota je toliko izražena, da je čovek ženu počeo zvati njenim imenom.

Mrk-mrk...mjau...mauauuu...prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...

Komentari

mmmmm cat stew....

Definitvno!!!! Cats rules!!

jesu, definitivno! ja imam mačka i obožavam ga :)
+++

a da, mačke su toliko divna stvorenja - imaju sve osobine, osim skromnosti (koja im ne treba :)). Kad bi čoveka uspeo da nauči pojedine trikove, mnogo bi bolje prošao u životu...možda žene i znaju poneke ;)

@ euglena & piro:
Vi bar znate o čemu pričam. Btw, do juče sam ih imala 6, a od danas 4: mamu, tatu (koji je na video klipu i mom avataru), i dva mališana :-)
Najlepša osobina mačke je nedostatak samosvesti- ono što mi imamo samo kao deca.

http://vukajlija.com/maca
poslednja slika u nizu je moj, onaj što je zinuo :))

ahahahahahahhhahahaha- car! a ovaj moj zatvorio svoju devojku u veš mašinu, nije mogao više da je trpi :-)))

Ja imao mačora samo par nedelja. :( Moja mama ne voli životinje i ne dozvoljava nam da ih držimo. Kaže da nije lepo držati ih u stanu, ali je očigledno da ih baš ne gotivi. Moj ćale je prošvercovao Kaleu (tako se zvao, umro je pre par nedelja:( ) iz sela u jakni. Mama je šiznula kada ga je videla.
Bio je sa nama par nedelja, i onda je tata morao da ga vrati u selo.
Dok je bio ovde bio je skoroz lud, ali mnooooogo pametan. Uvek je piški samo u kutiju (neverovatno za mačku koja je ceo život provela napolju) i predeo je 24h dnevno. Nije hteo da se smiri od mjaukanja ako ga stavimo negde da spava, i morao je da spava baš sa mnom u krevetu.... i to mi se došunja do glave i stavi mi šapice na lice, pa ga ja zagrlim, i tako pajkimo. :)
Voleo je da se igra žmurke, ali na skroz cool način: Ti dođeš kući njega nema. Tražiš ga svugde, dozivaš, gledaš po svim fijokama, iza ormana, na terasi, svugde! I taman kada kreneš da se brineš, okreneš se i vidiš ga kako sedi na fotelji, i gleda te sa izrazom lica koje govori "šta ovaj majmun toliko traži?"
:)

Ahahaahahhaha, kako mi je to poznato!

Ne mogu da opišem svoje oduševljenje ovom definicijom. Čista desetka :)
Žuća i ja vas pozdravljamo :)

Pozdrav i za vas dvojicu :-)

Ja s mojom ma4kom i pricam. (:

Nemam macku i ranije nisam imao definisano misljenje o njima. Pse sam oduvek gotivio. Ali nedavno sam se jaaaako zblizio s jednim mackom... I drago mi je zbog toga. :))
+

+ za tvoju defku, naravno.
To što sam više cat person, ne znači da ne volim i te male đavole :-)

Svaka ti cast na ovoj definiciji ! :) Stvarno savrseno! Macke i jesu upravo takve.